Cinema

Més català i més dones cineastes

‘Alcarràs’ es perfila com a gran favorita en la gala dels premis Gaudí, que tindrà lloc el 22 de gener al MNAC

Nou llargmetratges en versió original catalana competiran pel Gaudí a la millor pel·lícula en la 15a edició dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català, que es lliuraran en una gala al MNAC el 22 de gener. La xifra representa un 50% d’augment respecte als dos últims anys, en què competien només sis títols per edició, però queda lluny dels 14 contendents que hi va haver el 2020, just abans de la pandèmia.

Alcarràs, de Carla Simón, surt com a favorita després de guanyar la Berlinale i obtenir un gran èxit de públic i crítica. S’enfrontarà a títols com ara Suro, premi de la crítica al Festival de Sant Sebastià; Nosaltres no ens matarem amb pistoles, de Maria Ripoll; El fred que crema, de Santi Trullenque, o Escape Room: la pel·lícula, d’Hèctor Claramunt. Tot i així, el nombre total de films en versió original catalana (VOC) en totes les categories és d’un 32,7%, per un 41,5% l’any passat.

També han augmentat els títols en llengua no catalana, que han passat dels 17 del 2021 als 24 del 2022. La llista de candidats en aquest apartat inclou igualment títols potents: Pacifiction, d’Albert Serra; Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta; Los girasoles silvestres, de Jaime Rosales; Dúo, de Meritxell Colell; Historias para no contar, de Cesc Gay; Malnazidos, de Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro, o Mantícora, de Carlos Vermut.

Festa de Candidates

L’Acadèmia del Cinema Català va iniciar ahir al vespre la temporada dels Gaudí amb la Festa de Candidates, que es va celebrar al Disseny Hub Barcelona, a la plaça de les Glòries. Representants de moltes de les pel·lícules aspirants a ser nominades van assistir a la festa. Des d’avui mateix fins al 2 de desembre està oberta la primera tanda de votacions de la 15a edició, de la qual sortiran els finalistes de cada categoria, que es faran públics el 14 de desembre. La gala dels premis se celebrarà altre cop a la sala Oval del MNAC el 22 de gener del 2023, un mes i mig abans que la del 2022. D’aquesta manera, els Gaudí recuperen el calendari anterior a la covid-19 (el 2020 es va fer el 19 de gener) i es mantenen com a primera gala de les acadèmies del nou any, abans dels Goya i fins i tot abans que els Oscar anunciïn les nominacions.

Seixanta-vuit títols competiran aquest any per les 25 estatuetes en la gran nit del cinema català: 34 llargmetratges de ficció, un dels quals animat; deu documentals, tres pel·lícules per a televisió, onze curtmetratges, tres films per a televisió i deu llargmetratges europeus. Els deu documentals s’han escollit entre 21 inscrits, i els onze curts, entre 61 aspirants. Aquesta quinzena edició dels guardons de l’Acadèmia incorpora tres noves categories: guió adaptat (ja hi havia el de guió original), direcció novel·la i interpretació revelació. A més, el premi especial del públic s’obre també a les finalistes a millor documental i pel·lícula d’animació. Fins ara hi optaven les produccions nominades a pel·lícula i pel·lícula en llengua no catalana. Tadeu Jones 3: la taula maragda ja té assegurat el Gaudí a millor film animat perquè és l’únic que hi aspira.

Dades optimistes

L’Acadèmia ha facilitat les dades de les produccions estrenades el 2022, entre les quals destaca que els pressupostos mitjans del cinema català han augmentat lleugerament i que sis títols han costat més de tres milions d’euros. Les candidatures inclouen un 35% de presència femenina en la direcció i un 40% en els equips de producció, uns percentatges que també van a l’alça respecte al 2021. Pel que fa al cinema en versió original catalana, no tot són xifres positives. Sumant totes les categories, 19 de les 58 produccions catalanes candidates aquest any s’han rodat en català, i 39, en altres llengües. Això representa un percentatge d’un 32,76% de produccions en VOC, que suposa un descens respecte a l’any passat, quan 22 de les 53 produccions candidates, un 41,5%, estaven rodades en català. A banda dels nou llargmetratges de ficció i les tres pel·lícules per a televisió, cal destacar que quatre dels deu documentals i tres dels deu curtmetratges preseleccionats són en versió original catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls