Llibres

‘Sapiens’ però imbècils

Eudald Carbonell exposa en un llibre el col·lapse que vivim i propostes per sobreviure com a espècie

Considera ‘imbècils’ tots aquells qui es despreocupen del ‘col·lapse’ de la humanitat

“Hi ha més sapiens imbècils que neandertals i cada dia tinc més clar que estic molt content del meu 3% de neandertal que tots tenim.” Pels “imbècils” es refereix a aquells qui es despreocupen del que està succeint: el col·lapse de la humanitat. Ho diu d’aquesta manera contundent per cridar l’atenció Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953), el catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i exdirector de l’Iphes-Cerca que fa 25 anys que així ho denuncia en cada llibre que treu i que, lluny de ser una boutade, ho fonamenta i presenta de manera més matisada. L’últim es titula El futur de la humanitat (Ara Llibres, 2022) i Carbonell hi torna a deixar molt clara la necessitat d’analitzar el passat per preveure cap a on avança la nostra espècie, evitar la nostra pròpia extinció i generar un món molt més humanitzat.

Per començar, adverteix que “el pitjor ha d’arribar” perquè segons ell “la bombolla està punxada” i això provoca unes conseqüències. Diu que els canvis climàtics s’estimulen per la pressió selectiva però que “no canviarem com a espècie pel canvi climàtic, sinó que ens adaptarem a la tecnologia que hem generat”. Per entendre-ho, posa com a exemple que, si la socialització de la revolució industrial va costar dues guerres mundials amb un cost d’entre uns 200 i 300 milions de morts, calcula que la socialització cientificotecnològica actual costarà una xifra superior, uns mil milions de morts.

Torna a advertir que la humanitat està arribant a un punt de no retorn: “La nostra manera de viure està portant el món i l’espècie al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingirem.” Encara hi som a temps, però la necessitat d’un gran canvi col·lectiu és urgent, subratlla, i hi afegeix que “no serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra manera de pensar, de relacionar-nos i de viure”.

Està convençut que la globalització és “l’error més gran que hem fet com a espècie, perquè ha trencat la diversitat, ho ha uniformitzat tot, estem perdent la memòria del sistema i estem gastant energies ingents que no serveixen per a res”. També que no hi ha futur, tot i que els humans hem passat “molts colls d’ampolla”. “Això no serà l’extinció, ho hauríem de fer pitjor per a l’extinció total, però sí que estem en un col·lapse.”

Per remeiar-ho, al llibre, proposa: “Treballar per un progrés conscient i una evolució responsable ha de ser la nostra prioritat com a humans per assolir l’escenari que consensuem com a espècie.” Per a Carbonell, al col·lapse, ens hi poden dur les conseqüències de la convergència del canvi climàtic, el consum exponencial, la disminució de matèries primeres i la globalització. Pensa, però, que la via probable de sortida és l’adaptació a través de “les nostres adquisicions tecnològiques i socials”. Es tractaria d’un “episodi catàrtic o catastròfic, però reversible”. Una situació contrària a l’extinció de l’actual humanitat, per les mateixes causes que apuntava en el col·lapse, sense descartar altres possibilitats, però en aquest escenari l’Homo sapiens no seria capaç d’adaptar-se al nou ecosistema.

Decàleg per sobreviure

Com Moisès, Carbonell ofereix un decàleg amb 10 propostes concretes per trobar la manera de sobreviure com a espècie i no extingir-nos: tenir una consciència crítica d’espècie, aportar els coneixements personals per construir la comunitat (individualitat col·lectiva); socialitzar la tecnologia; tenir consciència operativa (invertir energies en la cooperació); parar la globalització; iniciar la planetització; incrementar la diversitat; la desaparició de líders i de la jerarquia social; la feminització de l’espècie, i fer progressar l’equilibri social i ecològic de l’espècie. Amén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen