Cinema

Fogons sense dones

‘La cuina dels homes’, el documental de Sílvia Subirós sobre el Motel Empordà que aspira als Goya, es presenta avui a Temporada Alta i ja ho ha fet a Terra Gollut

El fil conductor del film és com històricament s’ha apartat la dona de la gran cuina dels xefs

El Motel de Figue­res és un res­tau­rant emblemàtic i un refe­rent gas­tronòmic que va mar­car un abans i un després en l’evo­lució de la cuina cata­lana. Fun­dat l’any 1961 i diri­git per Josep Mer­ca­der, el mític cui­ner, gran reno­va­dor de la cuina del país, a la seva cuina només hi havia homes i de la dels qui van pren­dre la seva herència als fogons també: el fill (Jaume Subirós) i tres nets. Para­do­xal­ment, ell no es va can­sar mai de rei­vin­di­car que la bona cuina empor­da­nesa va sor­gir de les dones, que, com deia, solien ser les que ana­ven a fer la verema a la veïna França i en tor­na­ven amb les recep­tes millo­ra­des.

Pre­ci­sa­ment és una neta de Josep, Sílvia Subirós Mer­ca­der, qui mal­grat no here­tar el seu art als fogons sí que ho ha fet de fil­mar –faceta del cui­ner que no es conei­xia més enllà de l’àmbit fami­liar– i ara reviu en una pel·lícula docu­men­tal no només la història i els orígens del Motel Empordà, sinó que apro­fita per inci­dir en la importància de totes aque­lles dones que han res­tat a l’ano­ni­mat i no han apa­re­gut mai a la pri­mera pàgina dels dia­ris. D’aquí el títol de La cuina dels homes, perquè a la seva família són els homes (cinc) que s’han dedi­cat a la cuina, però cap de les qua­tre dones.

Sílvia Subirós es dedica a explo­rar els recur­sos cre­a­tius del cinema per recu­pe­rar la figura anònima de la seva àvia, Anna Baret. Tot això ho pot fer després de des­co­brir que el seu avi tenia una càmera de 8 mm amb la qual fil­mava la seva família, prin­ci­pal­ment la seva dona i àvia de la Sílvia. És així com recu­pera les fil­ma­ci­ons que va fer el seu avi, un mate­rial valuós que li ser­veix per cons­truir un fil con­duc­tor: com històrica­ment s’ha apar­tat la dona de la gran cuina dels xefs.

Les imat­ges d’arxiu són un recurs molt impor­tant en l’obra de Subirós. La pel·lícula es nodreix també dels arxius de la Fil­mo­teca Espa­nyola, TVE, TV3 i Fil­mo­teca de Cata­lu­nya, a més d’altres arxius inter­na­ci­o­nals. The Fes­ti­val of Lies és el pri­mer llarg­me­tratge docu­men­tal que ha diri­git, amb el qual va gua­nyar el premi Docs in Pro­gress a Visi­ons du Réel l’any 2015.

La pel·lícula ha fet un bon recor­re­gut selec­ci­o­nada a diver­sos fes­ti­vals. Va començar al de Màlaga per con­ti­nuar al Docs Bar­ce­lona, el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema de Cata­lu­nya de Roda de Berà, el Fes­ti­val de Cinema Docu­men­tal de Cadis i, entre altres, recent­ment al Terra Gollut Film Fes­ti­val i avui (Cinema Truf­faut, a les 20 h) es pre­senta a Tem­po­rada Alta de Girona. La pel·lícula ha estat també pre­se­lec­ci­o­nada als Goya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.