Cinema

Crítica

cinema

Un xoc violent al món rural

Inspirant-se en l’anomenat crim de Santoalla (Ourense), en què un holandès va mantenir una llarga disputa amb una família gallega veïna fins ser assassinat, Rodrigo Sorogoyen aporta As bestas, una pel·lícula tèrbola en què es contraposen amb virulència dues experiències en el món rural. Com si fossin el revers de la família d’Alcarràs, uns germans originaris del lloc volen fugir-ne com de l’infern, cansats de treballar com bèsties sense treure gaire rendiment de la ramaderia bovina. És així que els dos germans (un de tan malparlat com de llengua afinada interpretat amb vehemència per Luis Zahera i un altre que, encarnat per Diego Anido, no hi és tot des que un cavall va ventar-li una coça) no suporten que una parella de francesos hagi impedit la instal·lació d’uns aerogeneradors, per què els habitants de la zona haurien cobrat diners per la indemnització, amb la idea que destruirien el seu paradís trobat, on fer cultiu ecològic i viure d’acord amb la natura.

És innegable que Sorogoyen crea una tensió que atrapa amb aquest enfrontament, que ho és entre mascles, perquè, per molt que el francès Antoine (Denis Ménochet) pretengui dialogar, manté una actitud de superioritat. Tanmateix, podria considerar-se que el director madrileny es complau a mostrar els dos germans com uns primitius brutals i xenòfobs: una visió de la Galícia profunda carregada de tinta. Tot canvia quan, a partir d’un fet que pot suposar-se, el protagonisme recau en Olga, l’esposa d’Antoine interpretada per l’extraordinària Marina Foïs. El film perd intensitat, però també efectisme, i així guanya en complexitat humana: per què la dona decideix restar al lloc?

As bestas
Director: Rodrigo Sorogoyen
Estat espanyol, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda