Llibres

Com una fletxa del temps

Joan Carles Ventura ofereix a la novel·la ‘Fletxes desviades’ una potent visió de la València del 1989

“És el plany per l’inexorable fugacitat del temps d’un adult que veu arribar la tercera edat”

La fletxa del temps és un con­cepte físic amb què es mira d’expli­car les raons per les quals notem el pas del temps. Joan Car­les Ven­tura (Sueca, 1978) ens ho explica a base de bona lite­ra­tura a Flet­xes des­vi­a­des (Crims.​cat / Clan­des­tina). L’obra està ambi­en­tada, sobre­tot, el 1989 i Ven­tura ens ho fa pal­par a través de les dro­gues que es con­su­mien i en qui­nes dis­co­te­ques, els res­tau­rants on men­jar un bon arròs caldós, la tec­no­lo­gia que ara ens podria sem­blar precària, el moment polític amb ETA i una poli­cia encara més fran­quista que ara i un Opus Dei poderós. “No són records per­so­nals, hi ha un ingent tre­ball de docu­men­tació repas­sant heme­ro­te­ques, lli­bres, fòrums d’inter­net, pòdcasts i vídeos de You­tube per impreg­nar-me de l’espe­rit de l’època i inten­tar no caure en ana­cro­nis­mes”, explica l’autor.

El 2019, Ven­tura va gua­nyar el premi Memo­rial Agustí Vehí-Vila de Tiana amb Em diuen Fletxa. Ara recu­pera el per­so­natge, Vicent Fle­tes Chaqués, un detec­tiu amb l’aroma del But­xana de Fer­ran Tor­rent, cràpula però ínte­gre que –acom­pa­nyat de secun­da­ris de pes com la tieta Ampa­ri­ues, el poli­cia Tato i l’amic Piri– es posarà a tre­ba­llar per a una bellíssima enta­ba­na­dora del negoci esotèric. Vigi­lar un dels cli­ents, un empre­sari de l’Opus, obrirà la caixa de pan­dora.

“La idea és com­ple­tar una sèrie ini­cial de qua­tre novel·les que vagen des del pas­sat cap al pre­sent i esti­guen ambi­en­ta­des cadas­cuna en un any dife­rent, entre el 1988 i el 1992, que és l’any que va mar­car un abans i un després en la Ruta [dita del baka­lao] arran del funest cas Alcàsser, i també en una estació dis­tinta –estiu, tar­dor, hivern i pri­ma­vera– que mar­ca­ria el to de la nar­ració”, deta­lla l’autor, que no des­carta publi­car alguna preqüela. “Tinc mol­tes ganes de con­tar com va arri­bar Vicent Fle­tes a con­ver­tir-se en detec­tiu.”

La doble pers­pec­tiva tem­po­ral des del pre­sent del lec­tor –i del nar­ra­dor, el mateix Fletxa– i el de l’època de la nar­ració per­met fer uns judi­cis de valor sobre temes diver­sos, a més d’avançar el futur d’alguns per­so­nat­ges.

Ven­tura, tot i ser un escrip­tor de mapa, que escriu quan té bas­tant clara la trama, es deixa marge. “Només tinc noci­ons de què pas­sarà en les pròximes i un arxiu prou extens on vaig ano­tant detalls claus per mirar de no come­tre cap error greu de ràcord. La incer­tesa de no saber si hi haurà interès per les futu­res entre­gues fa invi­a­ble l’esforç titànic de pla­ni­fi­car la sèrie al detall de prin­cipi a fi, i és una llàstima, perquè és així com es tre­ba­llen les millors fic­ci­ons actu­als.”

Com a la majo­ria de novel·les negres, a Flet­xes des­vi­a­des hi ha una bona càrrega de crítica social. “En aquest cas, car­re­gue les tin­tes con­tra cer­tes subes­truc­tu­res fei­xis­tes, cre­en­ces supers­ti­ci­o­ses, pre­ju­di­cis sexu­als i hipo­cre­sies morals molt pre­sents a la València i l’Espa­nya de finals dels vui­tanta que avui, malau­ra­da­ment, encara hi per­vi­uen.”

De res­tau­ració i gas­tro­no­mia, n’hi ha força. “El Fletxa, com a nar­ra­dor, mira amb nostàlgia una València i una Ruta ja des­a­pa­re­gu­des en el moment en què ell les des­criu. Per això evoca contínua­ment els llocs mítics que van mar­car la seua joven­tut. És el plany per l’ine­xo­ra­ble fuga­ci­tat del temps d’un adult que veu amb espant la ter­cera edat acos­tant-se-li peri­llo­sa­ment.”

A més, el Fletxa s’enfronta a un cas en paral·lel rela­ci­o­nat amb un epi­sodi tèrbol del pas­sat de la tieta Ampa­ri­ues. “Això fa que apro­fun­disca més en l’entorn per­so­nal del pro­ta­go­nista.”

La vari­e­tat i força dels dife­rents temes, la bona ambi­en­tació i el ritme alt nar­ra­tiu tenen un gran aliat, la riquesa de regis­tre valencià de Ven­tura. L’autor, però, no vol dir gran cosa del ter­cer lliu­ra­ment. “Tinc clar que el rere­fons serà més negre, més dur i més cru, perquè l’ambi­en­taré a l’hivern i el to del relat obeirà als rigors de l’estació, però estic en mode des­com­pressió i fa mesos que no escric ni pla­ni­fi­que res.” Doncs espe­ra­rem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.