Arts escèniques

Arts escèniques a l’Institut

Guanyadors a ‘La trobada’

Com es va concebre el primer premi del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts de Temporada Alta, per part d’alumnes de l’institut Salvador Espriu de Salt

No saben ben bé quin premi els ha tocat, però no poden estar-ne més orgullosos. Ho expliquen Chadia Haibout i Elias Assaghir, dos alumnes de l’optativa de literatura universal de primer de batxillerat de l’institut Salvador Espriu de Salt, que, juntament amb els seus companys de classe, van endur-se el primer premi del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, que s’organitza en el marc de Temporada Alta. El torneig es va celebrar a la sala La Planeta, on van presentar el text titulat La trobada, i van competir amb textos escrits pels instituts Santa Eugènia, Santiago Sobrequés i Narcís Xifra. Per a alguns, el teatre no és nou, ja que a quart havien fet l’optativa d’arts escèniques, però el fet de superar altres instituts amb molta més tradició és un punt més d’orgull. A més, l’Espriu és un dels centres amb més complexitat a les comarques gironines i, per a l’àmplia majoria d’alumnes, la llengua catalana no és ni la primera ni la segona llengua. Per exemple, per a la Chadia és l’amazig i per a l’Elias, l’àrab. Tot i haver guanyat, tots dos confessen que no han anat mai al teatre, però l’activitat els ha despertat l’interès. De fet, el català és una de les matèries que se’ls fa més difícil, i més d’un havia preguntat, a l’hora d’elaborar el text per al torneig, si no el podien escriure en castellà. En el context de l’institut, és fàcil d’entendre: el Salvador Espriu és una petita ONU, amb alumnes que, tot i haver nascut aquí, tenen els orígens familiars en molts països de gairebé tot el continent africà, el més representat de l’institut, tot i que no exclusiu.

La professora de literatura, Magalí Nadal, explica el procés fins arribar a aquesta final. Va començar a principi de curs amb una sessió d’escriptura creativa amb el periodista i escriptor Albert Forns amb els alumnes que fan l’optativa de literatura universal. La primera tasca va ser que, en parelles, escrivissin un text teatral. “Sembla fàcil, però hi ha moltes coses que s’han de tenir en compte, com ara crear els personatges i que tinguin un context”, diu la Chadia, que no havia participat mai en una experiència així. El text que l’Elias va elaborar amb una altra alumna, l’Asmae, és el que va ser escollit per la dramaturga Bàrbara Mestanza, que va visitar l’institut com a part de tot el procés. El següent pas, expliquen els joves, va ser millorar, entre tots, el text. En una sessió posterior, van acudir a l’aula dos actors professionals: Clara de Ramon i Marc Tarrida, que van escenificar el text davant del grup. “Quan el posen en escena és quan els alumnes veuen que han de canviar coses, que potser no funciona del tot”, diu Nadal. I, finalment, com a colofó, abans de les festes de Nadal, dos actors van representar l’escena a La Planeta. El públic, format per estudiants d’instituts, va votar el que més li havia agradat.

La trobada gira al voltant del consentiment en les relacions de parella. A partir de la trobada casual de dos amics al carrer, que introdueix fins i tot notes d’humor, la conversa va prenent un caire més seriós, que porta la noia a recordar que ha patit abusos per part del seu company.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.