Cinema

Neu i un cadàver

El director Martín Cuervo tanca a ‘Todos lo hacen’ un grapat de personatges i un cadàver en un hotel aïllat per una tempesta

“M’agrada molt el whodunit”, diu el cineasta Martín Cuervo, que retorna aquest gènere als cinemes amb l’estrena de Todos lo hacen . Nom anglès que neix de la contracció de “Who has done it?” (“Qui ho ha fet?”), el whodunit va néixer com una variant de la novel·la policíaca que s’ambientava en espais tancats, amb referents com Agatha Christie, i posteriorment va saltar al cinema i la televisió. “És un gènere que havia caigut en l’oblit –explica Martín Cuervo en una entrevista a aquest diari– o havia agafat altres formes, trencant les regles, com les sèries tipus CSI, que al final plantegen el mateix: qui ho ha fet? S’ha escrit un crim, amb la senyora Fletcher, al final és un whoudunit que té un puntet de lleugeresa.”

No és el primer que revisita el format: “Ara s’ha recuperat clarament amb Puñales por la espalda, que rebla el clau afegint-hi una mica d’humor. Per algun morbo estrany, a la gent els diverteixen les històries amb assassinats. Sempre m’han agradat molt: he llegit molt Agatha Christie, he vist pel·lícules com Un cadàver per postres. La que més m’ha agradat és Cluedo [El juego de la sospecha, 1985].”

Todos lo hacen té com a protagonistes tres matrimonis i una dona vídua que retornen a l’hotel on van celebrar el seu casament, després de rebre una misteriosa invitació. Un cop allà, mentre cau una gran tempesta de neu, són víctimes d’un intent de xantatge i apareix un cadàver. “Limitar-te desferma molt la teva imaginació –opina el director–. Quan tens un munt d’opcions, els trets poden anar per moltes bandes. Amb ¿Con quién viajas?, la meva pel·lícula anterior, encara era més exagerat, tothom tancat dins d’un cotxe. Aquí és una cosa més teatral, en un hotel gran. Però t’obliga a ser imaginatiu en la manera d’explicar la història, perquè l’espectador no s’avorreixi, amb angles i plans diferents.”

Humor i intriga criminal es combinen molt bé, per al cineasta: “Un assassinat, perdre una persona estimada, és el que ens fa més por, i quan ho capgirem ens pot semblar fins i tot divertit, sobretot si no es tracta d’alguna persona propera i es fa amb lleugeresa, com en aquest cas.” El repartiment, de fet, inclou actors còmics com Salva Reina, Julián López i Pablo Carbonell amb altres que es mouen còmodament en el gènere, com Kira Miró, Carlos Santos, Toni Acosta o Macarena Gómez.Martín Cuenca es basa en un guió de les mallorquines Marta Sánchez i Irene Niubó que li va proposar el productor. La major part del film té un to contingut, que evita la comèdia astracanada: “No m’agrada la comèdia molt passada. En tot cas, m’agrada que només hi hagi un o dos personatges que contrastin amb els altres, en aquest cas el de Macarena Gómez. Em considero un naturalista de la comèdia i em fa gràcia trencar una situació quotidiana amb un disbarat com pot ser un cadàver.”La pel·lícula està plantejada “com un viatge, que serveix per descobrir alguna cosa, per arribar a un lloc distint d’on estaves”. “La proposta inicial és molt tancada, però s’obre amb el viatge real que fa la filla i el viatge emocional que fa la mare. Hi ha una idea d’esperança, d’una porta que s’obre”Viaje al cuarto de una madre és també un reflex de dues generacions distintes: “Hi ha una negació a repetir els patrons i els rols que han ocupat els pares. Amb una diferència, la generació de la mare no ha pogut escollir i en el cas de la filla, sí. Hi ha una esquerda generacional entre elles, però al final la pel·lícula basteix un pont entre les dues, i no és tan gran com semblava.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA