Llibres

Tanca la primera llibreria LGTBI de Barcelona

El 21 d’abril del 1994 va obrir al Barri Gòtic la primera llibreria queer de Barcelona, Cómplices, per iniciativa del tàndem format per la catalana Connie Dagas i la danesa Helle Bruun. Un establiment que tancarà el 31 de desembre d’aquest any, però no per problemes econòmics, per la jubilació de les dues propietàries que, tot i això, continuaran al davant de l’editorial Egales, amb què tots aquests anys han publicat obres de temàtica gai i lèsbica.

“Pensa que quan vam començar, fa gairebé 29 anys, amb prou feines hi havia llibres en castellà o català de temàtica LGTBI. De fet, llavors només hi havia les sigles LGB”, rememora en conversa amb EFE Connie Dagas, que explica que va ser llavors quan van decidir obrir el seu segell, amb què han publicat més de 450 títols.

En aquest anys, potser encara no prou, però el tema ha evolucionat. “Ha canviat tot molt. Abans entrava la gent mirant al terra, preguntava en veu baixa, ningú portava un pin amb l’arc de sant Martí a la solapa. Ara entren els més joves sense timidesa i llueixen orgullosos les seves polseres trans o bisexuals”, explica Dagas.

El punt d’inflexió política que va obrir la mà de les editorials amb els autors del col·lectiu i va posar sota el focus mediàtic la literatura LGTBI va ser quan el 2005 es va aprovar el matrimoni homosexual.

Entre els llibres més venuts de la història de la botiga, citen El corredor de fondo, de Patricia Nell Warren, el llibre gai més venut al món, però també El viaje de Marcos, d’Óscar Hernández-Campano; Con pedigree, trilogia de l’autora Lola Van Guardia (pseudònim d’Isabel Franch), i Ética marica, de Paco Vidarte.

Dels favorits de les llibreteres destaca El joc del mentider, de Lluís Maria Todó, un dels precursors locals de temàtica gai i que va ajudar a la botiga a promoure la narrativa gai i lèsbica a través del premi Terenci Moix.

Tanca Cómplices però Barcelona manté altres llibreries LGTBI, com ara Antinous, a l’Eixample; La Raposa, al Poble-sec; Acció Perifèrica a Vilapicina i La Prole, a Sant Antoni, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona