Cultura popular

Amb la vista posada al Montseny

Seguim la ruta per l’interior de Catalunya. Avui anem cap al Montseny, el massís muntanyós de referència per a qualsevol català i per a aquells que viuen al seu voltant, els habitants d’Osona, el Moianès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Vallès Oriental: El Montseny, Reserva de la Biosfera

Aquest massís muntanyós que forma part de la Serralada Prelitoral és com un petit tros de selva al cor de Catalunya. Les diferències d’humitat i temperatura dels diversos ambients, que van del clima mediterrani fins al més centreeuropeu i fred, amb moltes fonts i aigua, el converteixen en un espai amb una vegetació extraordinàriament rica, reconegut com a Reserva de la Biosfera i com a parc natural.

Amb el punt més elevat al Turó de l’Home, compta amb 2 punts que s’han convertit en lloc de referència per al muntanyisme i l’escoltisme català. Un és el Tagamanent, un cim de 1.056 m on moltes famílies porten els nens i nenes per descobrir-los la passió per la muntanya. L’altre és el Matagalls, una referència muntanyenca amb els seus prop de 1.700 m. El cim ofereix una visió esplèndida de l’entorn i és un dels més fotografiats, amb la creu dedicada a mossèn Cinto Verdaguer de fons. Si vols conèixer millor el Montseny, el parc organitza cada diumenge de l’any passejades guiades.

Vallès Occidental: Modernisme a ritme de jazz

A mitjans dels segle XIX, Terrassa va ser una de les ciutats catalanes a l’avantguarda en creixement industrial. L’aparició de moviments culturals com el Modernisme i el Noucentisme i la construcció de fàbriques, magatzems, cases d’obrers i fabricants, edificis de serveis i seus d’institucions van marcar la ciutat. Si vols saber-ne més, descarrega’t l’audioguia del Modernisme industrial a Terrassa, que et portarà pels 10 edificis més destacats, entre els quals la Masia Freixa, una joia singular del Modernisme català inspirada per Gaudí.

Aquesta Ciutat amb Caràcter té una vida cultural molt activa i programa anualment festivals com el de jazz, de renom internacional, i el Festival TINT d’Arts Escèniques. Un altre centre d’esbarjo de Terrassa és el Parc Vallparadís, on es troba l’impressionant castell-cartoixa del 1110, que actualment acull el Museu de Terrassa.

Osona: el passat medieval i comercial de Vic

El mercat, la gastronomia i la riquesa arquitectònica defineixen la personalitat d’aquesta Ciutat amb Caràcter. Vic i la seva història bimil·lenària conserven un llegat patrimonial excepcional. És una ciutat plena de monuments del passat on et trobes un temple romà del segle I, les muralles medievals de Pere III, edificis barrocs, modernistes… fins a arribar al Museu Episcopal, que acull una col·lecció excepcional d’art medieval.

Vic et convida a descobrir el seu passat comercial en barris com les Adoberies, places com la del Mercat i el pont de Queralt, que la van convertir en un dels nuclis més influents de la Catalunya medieval. Aprofita per recórrer les parades del mercat de la plaça Major. Funciona cada dimarts i dissabte des del segle IX i és un dels espais més característics i dinàmics de la ciutat.

Si vols conèixer l’entorn natural de la ciutat, endinsa’t per l’Espai Natural de Guilleries-Savassona i el Parc Natural del Montseny , que compta amb un centre d’interpretació a Viladrau. Els seus característics boscos frondosos van ser l’escenari d’històries i llegendes protagonitzades per bandolers de renom de la zona com Serrallonga i éssers mítics com les dones d’aigua i les bruixes de Viladrau.

Moianès: Quaternari i Rafael de Casanova en un mateix espai

Si vols que els nens s’interessin per la història, al Moianès hi trobaràs el Museu Arqueològic Coves del Toll, on pots admirar les restes trobades a les coves prehistòriques del Toll, un dels jaciments més rics d’Europa en fauna del quaternari.

En un mateix espai pots visitar les coves, considerades un dels conjunts càrstics més bonics de la península Ibèrica, seguir al Museu Arqueològic, on hi ha una important col·lecció paleontològica i arqueològica, i acabar amb una visita a la casa on va néixer Rafael de Casanova. El conseller en cap de Barcelona i heroi de la defensa de la capital catalana durant el setge de la ciutat el 1714 va viure a la casa on ara hi ha el museu.

A punt per al viatge?

Més informació:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.