Música

Crítica

música

Aquest divendres, va passar

El Palau de la Música Catalana va fer gala, aquest divendres, del seu adjectiu en celebrar un meravellós homenatge al compositor Manuel Blancafort (1897-1987) en el 125è aniversari del naixement (que va tenir lloc, però, l’agost de l’any passat). El sempre excel·lent i lúcid pianista Miquel Villalba va fer de mestre de cerimònies i va bastir un programa amb obres per a piano i violí, a més del Quartet en Do (1948) i la Sonatina antiga (1967), participant-hi diferents músics, entre ells els membres del Quartet Gerhard. Tot el concert va ser una corroboració de la necessitat d’interpretar i escoltar les obres del catàleg del nostre compositor per conèixer allò més reeixit i diferenciar-ho d’allò que no ho és tant. També va haver-hi temps per a una estrena a Barcelona com va ser la versió instrumental (quintet de corda, quartet de vent i piano) de la Sonatina antiga, estrenada al mític festival de la SIMC de Barcelona del 1936 en la seva versió per a piano, i a Madrid el 1967 per l’orquestra de RTVE amb la direcció d’Albert Blancafort.

Va ser una festa d’autèntica reivindicació d’un dels compositors canònics del nostre patrimoni que necessita, més que mai, d’una acció de govern per situar la seva importància i no quedar en la cosmètica correcció política que cerca que no es digui que mai no es toca música de compositors catalans històrics. La sensació va ser aquella que una flor no fa estiu, però, com a mínim, vam poder gaudir d’una bona vetllada amb bona música catalana i amb intèrprets que corroboren l’altíssim nivell musical actual. Només ens manca més convenciment i desacomplexament. Aquest divendres, però, va passar.

Homenatge a Manuel Blancafort
Palau de la Música, 27 de gener


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda