Llibres

Fugir del nazisme segons Pep Coll

Pep Coll (Pessonada, 1949) ha presentat la novel·la La llarga migdiada de Déu (Proa) que descriu l’odissea d’uns adolescents per fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus. L’obra es basa en un episodi històric de la Segona Guerra Mundial a la França de Vichy del 1940. S’ambienta en el sud de França on hi conflueixen tota mena d’exiliats, republicans, espanyols, jueus, polonesos, belgues, holandesos i francesos que fugen del nazisme.

La novel·la se centra en un venedor ambulant que descobrirà un monestir en ruïnes amb desenes d’infants jueus. Mentre el nazisme arrasa Europa, els Pirineus apareixeran com l’única via d’escapada.

Per l’autor ha estat “interessant investigar les particularitats que té la persecució al sud de França”. “El més dramàtic és que la Germanderia francesa ha de detenir a jueus, són l’única policia que ho farà més enllà de la Gestapo perquè només podien ser col·laboracionista o herois desobedients. En alguns moments fan la vista grossa”, va explicar Coll.

També l’ha motivat estudiar els orfenats de la Creu Roja suïssa instal·lats al sud de França amb jueus d’origen alemany. Uns joves que un cop els Pirineus són controlats per la Gestapo hauran de patir l’aventura de fugir pel seu compte.

Sobre el títol, La llarga migdiada de Déu, Coll va recordar que el filòsof Friedrich Nietzsche va difondre a principis del segle XX el concepte de la mort de Déu. “En funció de les religions s’utilitzen metàfores com dir que Déu apareix i desapareix o que dorm per justificar l’Holocaust”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona