Art

ORIOL PASCUAL

HISTORIADOR

“Tenim una visió de l’antic Egipte fantasiosa”

En l’època de la seva expansió, Occident necessitava crear un relat de per què estava cridat a dominar el món
El més genuí i potent del llegat de l’estil arquitectònic neoegipci a Barcelona són les construccions funeràries

El poder d’atracció de l’antic Egipte no té parangó en altres civi­lit­za­ci­ons pri­migènies. La seva eterna seducció impregna el lli­bre Bar­ce­lona i l’antic Egipte. Història d’una fas­ci­nació (Viena Edi­ci­ons), d’Oriol Pas­cual (Bar­ce­lona, 1961) i amb pròleg d’Enric H. March. Un tre­ball divul­ga­tiu que, com el títol anun­cia, explora les pet­ja­des arqui­tectòniques, literàries, tea­trals, cine­ma­togràfiques i sim­ple­ment quo­ti­di­a­nes, al nos­tre entorn més pro­per, de l’egip­to­ma­nia que es va des­per­tar en el segle XVIII. Un feno­men que es manté viu. Vivíssim.

Per què va fas­ci­nar tant l’antic Egipte quan Europa va des­co­brir-lo?
En l’època de la seva expansió, Occi­dent neces­si­tava crear un relat que expliqués d’on venia i per què estava cri­dat a domi­nar el món. I això ho va tro­bar en l’antic Egipte. Hi havia dos pre­ce­dents: la visió nega­tiva que en donava la bíblia, que es va arra­co­nar, i la dels pen­sa­dors clàssics, que ja havien exal­tat aquesta civi­lit­zació con­si­de­rant-la l’ori­gen de la huma­ni­tat, i que és la que va pre­val­dre. Se’n va fer una inter­pre­tació a mida. Per exem­ple, durant molt temps, es va donar per fet que els fara­ons eren blancs, i el cas és que n’hi va haver molts de negres.
Amb Napoleó es pot dir que va començar tot.
Abans de la seva expe­dició, pràcti­ca­ment ningú no s’havia endin­sat en aquell ter­ri­tori. La fan­ta­sia, amb grans dosis d’espe­cu­la­ci­ons esotèriques, es va des­fer­mar. Va ser un període de for­tes trans­for­ma­ci­ons mar­cat també pels ide­als de la Revo­lució Fran­cesa, i la soci­e­tat nai­xent neces­si­tava, com dic, expli­car-se a si mateixa i expres­sar-se d’una manera dife­rent. L’art egipci és con­tun­dent, amb for­mes colos­sals i mas­sis­ses, i això es vin­cula al poder.
No va ser una moda pas­sat­gera. Con­ti­nuem abduïts.
Les per­so­nes cor­rents conei­xem molt poc la història de l’antic Egipte, però n’iden­ti­fi­quem unes matei­xes imat­ges que s’han anat trans­me­tent i que, alhora, han anat vari­ant de sig­ni­fi­cats. Òbvi­a­ment, avui, l’antic Egipte ja no repre­senta el mateix que repre­sen­tava fa dos segles. La nos­tra visió ha pas­sat per altres fil­tres.
Bana­lit­za­dors.
La cul­tura de mas­ses ha bana­lit­zat molta cosa. Amb l’arque­o­lo­gia, s’ha avançat en conei­xe­ments, però, popu­lar­ment, hem man­tin­gut la part fan­ta­si­osa, fins al punt que s’han cons­truït autèntics mons paral·lels i teo­ries tan curi­o­ses com ara que les piràmides van ser cons­truïdes per extra­ter­res­tres. El relat actual se sus­tenta espe­ci­al­ment en dos pro­to­tips: la mòmia i Cleòpatra.
Amb la cul­tura de mas­ses va tor­nar a començar tot.
El cinema és el que sobre­tot ha for­jat la nos­tra visió de l’antic Egipte. A diferència d’altres arts, neix amb una vocació de ser entre­te­ni­ment, absor­bint tot el que ve de la cul­tura popu­lar, sense cap altra fina­li­tat que gua­nyar diners. Hi ha unes pri­me­res pel·lícules que s’afer­ren als per­so­nat­ges bíblics de Moisès i de Josep, els bons. Però la mòmia no tar­darà a aparèixer, sota l’influx del que serà la gran tro­ba­lla del segle XX, la tomba de Tutanka­mon. I, a par­tir d’aquí, hi ha una inversió de nar­ra­ti­ves: la mòmia no és cap bene­fac­tor que ve a guiar el poble, sinó a per­tor­bar-lo. Què ens ha que­dat? La mòmia. Els deu mana­ments han des­a­pa­re­gut de l’ima­gi­nari, sobre­tot de les gene­ra­ci­ons més joves. I el mateix passa amb Cleòpatra, que encarna la sen­su­a­li­tat dels para­di­sos somi­ats, exòtics, on són pos­si­bles les aven­tu­res pro­hi­bi­des en la nos­tra soci­e­tat.
L’egip­to­ma­nia va arri­bar tard a Cata­lu­nya i les pet­ja­des que han sobre­vis­cut són escas­ses. Per què?
Nosal­tres no vam tenir grans inves­ti­ga­dors, no vam patro­ci­nar exca­va­ci­ons i, fins i tot, les nos­tres col·lec­ci­ons d’anti­gui­tats van ser bas­tant modes­tes. Espa­nya, i par­ti­cu­lar­ment Cata­lu­nya, ja no era una potència colo­nial. Les cam­pa­nyes arqueològiques a Egipte van ser durant molt temps un mono­poli de fran­ce­sos i angle­sos. Més enda­vant, hi van entrar ale­manys, ita­li­ans i ame­ri­cans. Espa­nya va girar la mirada cap al nord de l’Àfrica, al seu pro­tec­to­rat, i sobre­tot al sud de la Península, on l’Al-Anda­lus li per­me­tia crear-se una deter­mi­nada imatge inter­na­ci­o­nal.
Diferències entre Madrid i Cata­lu­nya?
A la capi­tal espa­nyola hi ha més ras­tres arqui­tectònics, bàsica­ment de caràcter aris­tocràtic, i més antics, de la pri­mera onada de l’egip­to­ma­nia del segle XVIII. A Bar­ce­lona, d’aquell moment, tenim poquíssima cosa. Mínima­ment des­ta­ca­ble, uns vasos cano­pis al Labe­rint d’Horta. De llunyà en el temps, el més relle­vant és la façana del cemen­tiri del Poble­nou, amb doble pan­ta­lla pira­mi­dal, de l’arqui­tecte italià Anto­nio Ginesi. L’impacte va ser més potent arran de la repre­sen­tació d’Aïda, de Verdi, el 1876, al Tea­tre Prin­ci­pal, i, un any, després al Liceu. Va ser la pri­mera òpera que es va estre­nar a l’Àfrica, al Caire, per com­me­mo­rar la inau­gu­ració del canal de Suez. En la seva gira euro­pea, va arri­bar, pri­mer, a Madrid i, després, a Bar­ce­lona, però aquí amb unes esce­no­gra­fies i uns ves­tu­a­ris de Fran­cesc Soler Rovi­rosa que van impres­si­o­nar.
No tin­drem uns ras­tres espec­ta­cu­lars, però sí una colla de per­so­nat­ges d’allò més interes­sants. Comen­cem per l’arqui­tecte Josep Vila­seca (1848-1910).
El més para­digmàtic de l’estil neo­e­gipci, que no té cap vera­ci­tat històrica i que fa un bar­rig-bar­reig amb altres tra­di­ci­ons. Vila­seca va ser més excep­ci­o­nal perquè va idear edi­fi­cis exempts només amb aquesta estètica, l’exte­rior i els inte­ri­ors, com ara la casa Agustí Pujol de Llo­ret de Mar, des­a­pa­re­guda. Una tro­ba­lla recent: l’arca de l’aliança que guar­nia l’altar de la basílica dels Sants Just i Pas­tor per Set­mana Santa, i que fins al 2016 va estar ama­gada dar­rere una escala tapi­ada. I una curi­o­si­tat: a un empre­sari amic seu li va dis­se­nyar un cotxe en forma de sarcòfag faraònic.
D’un segle enrere: Domènec Badia (1767-1818), Alí Bei, l’espia i amic de Napoleó.
Per­so­ni­fica l’aven­tu­rer romàntic que pene­tra en llocs ignots. Va ser el pri­mer euro­peu que va entrar a la Meca. En les seves memòries, explica tot de fets extra­or­di­na­ris. Un, que una nit va voler dor­mir a les piràmides de la vall de Gizeh, però no va poder perquè esta­ven envol­ta­des de lla­dres. Es va dedi­car a obser­var les piràmides de lluny i va con­cloure que feien apro­xi­ma­da­ment la mateixa alçada, en con­tra del que altres viat­gers havien dit fins lla­vors, que tenien alçades dife­rents. No el podem con­si­de­rar egiptòleg, però.
Edu­ard Toda (1855-1941), amb les seves llums i ombres, sí que va ser el nos­tre pri­mer egiptòleg.
Íntim de Víctor Bala­guer, el minis­tre d’Ultra­mar, va anar a Egipte com a vicecònsol d’Espa­nya. Va tenir la sort de conèixer el francès Gas­ton Mas­pero, lla­vors cap de les anti­gui­tats del país. Li va aga­far molta con­fiança, fins al punt que va voler que l’acom­panyés en la tasca d’ins­pec­ci­o­nar les exca­va­ci­ons. En un d’aquests jaci­ments, Deir al-Madi­nah, hi havia la tomba intacta del man­da­tari Sen­ned­jem, i Toda s’hi va que­dar sol. Va bui­dar-la ràpida­ment per evi­tar que s’ho empor­tes­sin els saque­ja­dors i... es va endur alguns dels tre­sors a Bar­ce­lona. Una part la va ven­dre al Museo Arqueológico Naci­o­nal de Madrid i l’altra la va rega­lar al museu del seu amic Víctor Bala­guer, a Vila­nova i la Geltrú. Con­tro­ver­tit, sí.
Mòmia inclosa, d’un nen, la pri­mera que va arri­bar a Cata­lu­nya. El pare Bona­ven­tura Ubach (1879-1960) també en va por­tar una.
El pare Ubach és una figura única quan aquí hi havia un desert en els estu­dis d’Egipte. Amb el seu mate­rial va néixer el Museu de Mont­ser­rat. A Cata­lu­nya, tenim dues mòmies més: una al Museu Epis­co­pal de Vic i una altra al Museu Egipci de Bar­ce­lona.
Tor­nem a la Bar­ce­lona bur­gesa que va flir­te­jar amb aquesta moda. Si volem fer una ruta per l’arqui­tec­tura neoegípcia, hem d’anar als cemen­ti­ris?
Exac­ta­ment. El més genuí i potent són les cons­truc­ci­ons funeràries. Cre­en­ces en el més enllà a banda, hi ha una altra raó que se sol pas­sar per alt: de l’estil tri­om­fant en l’època, el neogòtic, en sor­tien unes tom­bes massa tene­bro­ses; en canvi, el neo­e­gipci les dotava d’un toc més ama­ble i feia l’efecte, amb la seva con­tundència, que el des­cans etern seria més impe­ne­tra­ble i esta­ria més ben pre­ser­vat.
Reco­ma­na­ci­ons per a qui vul­gui fer una ruta.
Que vagi al cemen­tiri de Montjuïc, on, a més, tot el reper­tori d’al·lusi­ons egípcies és molt a prop i es pot veure en un pas­seig de vint minuts. Una de les més xocants: el panteó de la família Batlló, una de les nis­sa­gues més pode­ro­ses, dis­se­nyat jus­ta­ment per Vila­seca, que és un hipo­geu, és a dir, està exca­vat a la roca. Damunt la porta hi ha un disc solar alat, el símbol més carac­terístic de l’antic Egipte per als nos­tres avant­pas­sats del segle XIX, men­tre que per a nosal­tres ho és l’ull d’Horus, l’Udjat. I atenció amb el sepul­cre de Pilar Soler, que té forma de piràmide.
Heu dit piràmide. Tenim piràmides.
Però poques, peti­tes i no massa sig­ni­fi­ca­ti­ves, i cap de con­tem­porània de la dimensió de la del Louvre. La més cri­da­nera és la de vidre que corona la sala de cerimònies del cre­ma­tori del cemen­tiri de Montjuïc. Una que sí que hau­ria estat faraònica no va anar més enllà del paper: la volia fer el pro­mo­tor i actor egipci Moham­mad Ali a l’antiga cen­tral tèrmica de Sant Adrià de Besòs, dins la qual hi havia d’haver una rèplica de la bibli­o­teca d’Ale­xan­dria.
I tenim esfinxs.
Dues de prou impres­si­o­nants, al parc de Tor­re­blanca de Sant Just Des­vern, que repro­du­ei­xen el ros­tre de Josep Maria Escrivà de Romaní i de Dusai, ter­cer marquès de Monis­trol, que és qui les va fer escul­pir per orna­men­tar el seu palau. I també hi ha la font de Neptú de la plaça de la Mercè, que està col·locada sobre qua­tre esfinxs. Són ele­ments que estan tan inte­grats en la nos­tra vida quo­ti­di­ana que sovint pas­sen des­a­per­ce­buts per a molta gent.
Aca­bem somi­e­jant que viat­gem a Egipte. Res a veure amb els peri­ples dels pri­mers aven­tu­rers.
Les per­cep­ci­ons han can­viat radi­cal­ment, per des­comp­tat, però, curi­o­sa­ment, l’iti­ne­rari, pels matei­xos llocs i en el mateix ordre, és cal­cat des de fa 150 anys!

D’una exposició ha nascut un llibre

A la coberta de ‘Barcelona i l’antic Egipte’ impacta una fotografia de la comparsa ‘L’esfinx robada’ que va obtenir el primer premi del carnaval de Barcelona l’11 de febrer del 1934. Si la imatge fos en color, creuríem que és actual. Aquest material, com molt d’altre de sucós inclòs en el llibre, va teixir l’exposició ‘Udjat, l’exotisme de l’antic Egipte’, que va presentar el 2021 el Museu de Cultures del Món. Oriol Pascual, cap del departament de programes d’aquesta institució, també en va ser el comissari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.