Cultura

El Sant Pau de Tòquio de la catalana Carme Ruscalleda rep 2 estrelles Michelin

Guia Michelin

El res­tau­rant català Sant Pau a Tòquio, de la xef Carme Rus­ca­lleda, ha estat reco­ne­gut avui amb dues estre­lles a la Guía Mic­he­lin de la capi­tal nipona, que ha ator­gat a aquesta ciu­tat un rècord de 191 estre­lles, gai­rebé el doble que a París.
Rus­ca­lleda ja havia rebut tres estre­lles Mic­he­lin, la màxima qua­li­fi­cació que atorga la pres­ti­gi­osa guia fran­cesa, pel seu pri­mer Sant Pau, ubi­cat a Sant Pol de Mar (Maresme).

Després de conèixer la dis­tinció, Rus­ca­lleda ha asse­gu­rat que espe­rava una estre­lla Mic­he­lin i ara rebre'n dues ha estat una sor­presa, però ha afe­git que durant aquest temps ella i el seu equip han tre­ba­llat "amb sana ambició pro­fes­si­o­nal".

"El men­jar és una ambai­xada gas­tronòmica, un motor econòmic i pro­jecta el turisme. Els japo­ne­sos són un públic que en sap molt i quan es fica alguna cosa a la boca, sap si està ben equi­li­brat i ben cui­nat", ha apun­tat Carme Rus­ca­lleda.

El xef francès del Sant Pau, Jerome Quil­beuf, ha comen­tat que estan "molt con­tents i orgu­llo­sos" de veure recom­pen­sada la seva feina i ha con­si­de­rat lògic, d'altra banda, que Tòquio hagi rebut tan­tes estre­lles.

"A la cuina japo­nesa hi ha un gran res­pecte pel pro­ducte, abans que res; hi ha grans pro­fes­si­o­nals cui­dant la matèria. Tòquio és una ciu­tat immensa, com el país. És una cuina que impres­si­ona els occi­den­tals, els sabors són purs i inten­sos", ha dit.

Altres merei­xe­dors
A més del Sant Pau, ha estat merei­xe­dor d'una estre­lla Mic­he­lin el res­tau­rant Oga­sawara Hakus­haku­tei, situat en un dels immo­bles més antics de Tòquio, del 1927, i que pre­senta una oferta de cuina espa­nyola con­tem­porània del xef Junichi Nis­hi­mura.

Una por­ta­veu d'aquest res­tau­rant ha afir­mat, després de fer-se públic el reco­nei­xe­ment de la guia fran­cesa, que estan "molt agraïts per aquesta valo­ració" i que espe­ren "no rela­xar-se" amb el premi.

"La nos­tra intenció és seguir tre­ba­llant com abans i ofe­rir un ambi­ent ale­gre als cli­ents, com el que hi ha a Espa­nya", ha indi­cat.

El Sant Pau i l'Oga­sawara són els únics res­tau­rants de gas­tro­no­mia espa­nyola reco­ne­guts per la guia Mic­he­lin entre els 150 de Tòquio que merei­xen almenys una estre­lla, el 60 % dels quals ofe­rei­xen cuina japo­nesa i 42 gas­tro­no­mia fran­cesa.

Els de 3 estre­lles
En total, hi ha vuit amb tres estre­lles -només superat per deu a París-, vint-i-cinc amb dues estre­lles -entre ells el Sant Pau- i 117 amb una estre­lla, entre ells l'Oga­sawara, fins a un total de 191 estre­lles, més que en cap altre lloc del món.

En la roda de premsa de pre­sen­tació, Jean-Luc Naret, direc­tor de les guies Mic­he­lin, es va ren­dir al nivell culi­nari dels res­tau­rants de Tòquio, després que els seus ins­pec­tors en visi­tes­sin 1.500 dels 160.000 que té aquesta capi­tal durant any i mig.

"Tòquio té alguns dels millors res­tau­rants del món i s'ha con­ver­tit en la capi­tal amb més estre­lles Mic­he­lin", ha indi­cat davant cen­te­nars de peri­o­dis­tes que abar­ro­ta­ven la sala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.