Cinema

Festival de cinema independent nord-americà

L’Americana celebra deu anys amb Todd Solondz

L’Americana Film Fest arriba a la seva desena edició i ho ha volgut celebrar amb “un dels culpables de la nostra passió pel cinema indie”, diu Xavier Lezcano, un dels seus dos director. El Festival de Cinema Independent Nord-Americà ha convidat el cineasta Todd Solondz, que aquesta tarda mateix (18 h) assistirà a la inauguració d’una retrospectiva que organitzen conjuntament la Filmoteca de Catalunya i l’Americana, i que s’allargarà fins al 15 de març. Avui es projectarà Wiener-Dog (2016). El director ha explicat aquest matí, a la mateixa Filmoteca, que avui en dia “hi ha molta por a ofendre, però jo estic acostumat a fer-ho i seguiré fent-ho”.

“Cronista incisiu de la moral americana”, com el defineix Xavier Lezcano, Todd Solondz ha retratat la classe mitjana dels suburbis de Newark (Nova Jersey) i dels EUA a través de pel·lícules com Benvinguts a la casa de nines (1995), premiada a Sundance i Berlín; Happiness (1998, premi de la crítica de Canes), Palíndromos (2004) o La vida en temps de guerra (2009). “Sempre hi ha hagut restriccions amb la llibertat creativa, però ara són més greus, i puc dir que estic virtualment vetat”, ha explicat el cineasta, que no té problemes per abordar en el seu cinema el costat fosc de la societat nord-americana a través de temes com la pedofília, les violacions, l’assetjament sexual... Sovint, però, amb un punt d’humor negre: “Sense ironia, no té molt sentit fer una pel·lícula.” No sembla que parli amb ironia quan diu que “he fet perdre molts diners a molta gent, suposo que per això em costa finançar la meva propera pel·lícula”.

A part d’aquesta retrospectiva, el festival Americana tindrà lloc entre el 7 i el 12 de març, i inclourà films independents dels EUA com el documental La belleza y el dolor, Lleó d’Or de Venècia i nominat a l’Oscar; All That breathes i All These Sons, documentals també nominats a l’Oscar; War Pony, Càmera d’Or a la millor òpera prima de Canes; Palm Trees and Power Lines, millor direcció a Sundance; el film canadenc Riceboy Sleeps, premiat pel públic a festivals d’arreu del món, o el film també canadenc nominat als César Falcon Lake.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.