Cinema

Premi al cine virtual

La pel·lícula dels Daniels sobre el multivers s’endú set Oscar, inclosos els de millor film, direcció, muntatge i els principals premis interpretatius

L’alemanya ‘Sense novetat en el front’, de Netflix, conquereix quatre estatuetes en una 95a edició en què Spielberg, Cate Blanchett, Lady Gaga i els irlandesos d’Inisherin van ser els perdedors

Ke Huy Quan va declarar que el seu cas és la mostra que el somni americà existeix

Què tenen en comú Gravity, Shakespeare in love, La llista de Schindler, Ballant amb llops, Memòries d’Àfrica, El cop, Patton, Lawrence d’Aràbia, El pont del riu Kwai, Els millors anys de les nostres vides i Seguint el meu camí amb Tot a la vegada a tot arreu, la gran guanyadora de la 95a edició dels premis Oscar qua atorga l’Acadèmia de Cinema de Hollywood? Doncs que el film de Daniel Kwan i Daniel Scheinert produït per l’estudi A24 és en la mateixa lliga d’obres que han guanyat set Oscar i que, per tant, passen a la història. Entre les set estatuetes, de les onze a què aspirava, hi ha les de millor film, direcció, guió original, muntatge i els principals premis interpretatius, entre els quals destaca el de Michelle Yeoh, que esdevé així la segona dona no blanca que n’obté un.

També Ke Huy Quan –l’estimat Data d’Els Goonies i Mitja Lluna (Tapón en la versió castellana) d’Indiana Jones i el temple maleït–, que aquí té un paper secundari, va resultar vencedor, motiu pel qual va declarar que el seu cas és la mostra que el somni americà existeix. Emocionat i a llàgrima viva, l’actor també d’origen asiàtic va declarar a l’hora de recollir el premi: “El meu viatge va començar en un bot, vaig viure un any en un camp de refugiats i d’alguna manera he acabat aquí, a l’escenari més gran de Hollywood. Diuen que històries així només succeeixen a les pel·lícules. No em puc creure que estigui passant. Això és el somni americà.” Una altra actriu que estava d’allò més contenta per la decisió dels acadèmics era Jamie Lee Curtis, també secundària en el film dels Daniels. La filla de dues estrelles que van brillar al firmament de Hollywood, Janet Leigh i Tony Curtis, va declarar que els dedica el guardó: “Als meus pares, que van ser nominats en diferents categories. Avui hem guanyat un Oscar.”

Completant el palmarès de la interpretació, va reeixir un altre actor ressuscitat després de passar uns anys amb més pena que glòria: Brendan Fraser. El protagonista de La ballena (The whale), de Darren Aronofsky, va declarar irònicament als mitjans ja amb l’Oscar a les mans: “Hauré de buscar feina després d’això.”

I si la nit de diumenge a Los Angeles no tenia prou aroma asiàtica, la categoria a millor cançó se la va endur Naatu Naatu, de la producció índia RRR, que competia ni més ni menys que amb pesos pesants de la indústria nord-americana com Lady Gaga, Rihanna, Diane Warren i David Byrne, el líder de Talking Heads.

I si els Daniels van ser guardonats amb el premi al millor guió original, va ser l’actriu i directora Sarah Polley la que va guanyar el de millor guió adaptat, per Elles parlen.L’altra guanyadora de la nit va ser la pel·lícula alemanya produïda per Netflix Sense novetat en el front, nova adaptació del relat d’Erich Maria Remarque que Lewis Milestone ja va adaptar l’any 1929 i que va aconseguir quatre Oscar, entre els quals el de millor pel·lícula internacional.

La nit dels Oscar, però, no va ser esplèndida per a tothom i, com cada any, són molts els perdedors: Steven Spielberg i la seva magnífica Els Fabelman, que aspirava a set nominacions; l’alabada Ànimes en pena a Inisherin, amb vuit, i la sempre extraordinària actriu Cate Blanchett pel seu paper a Tár van tornar a casa tal com havien vingut: sense premi però amb el respecte de molts cinèfils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS