Art

Patrimoni

Una joia de l’art català emigrat

El clon del panteó dels comtes d’Urgell

El conjunt funerari que posseeix el museu Metropolitan de Nova York ‘reapareixerà’ enguany al monestir de les Avellanes gràcies a la tecnologia

L’empresa 3dtecnics n’està fabricant les còpies exactes en pedra

Les reproduccions seran tan perfectes que no es podran distingir dels originals

Els sepul­cres dels com­tes d’Urgell, obra mes­tra del gòtic català que pos­se­eix el museu Metro­po­li­tan de Nova York, estan a punt de rea­parèixer al seu lloc d’ori­gen: el mones­tir de Santa Maria de Bell­puig de les Ave­lla­nes, a Os de Bala­guer. No pas, malau­ra­da­ment, els autèntics, però sí unes còpies tan fide­dig­nes que no es podran dis­tin­gir dels ori­gi­nals. El pro­jecte s’està duent a terme amb la tec­no­lo­gia més cap­da­van­tera i serà un gest de repa­ració del mal que va fer la cobdícia humana fa 117 anys, quan aquest impo­nent panteó dinàstic va ser venut i tras­lla­dat fora de Cata­lu­nya.

El retorn es farà en dife­rents fases, tomba a tomba. La pri­mera repro­ducció s’ins­tal·larà a l’església del cenobi de la Noguera a la tar­dor. És la que per­tany a Àlvar, ves­comte d’Àger, que va morir a Sicília el 1299 llui­tant per la corona d’Aragó. El sepul­cre d’aquest sol­dat és un dels tres (de fet qua­tre, perquè n’hi ha un de doble) que for­men el con­junt fune­rari que va fer cons­truir a prin­cipi del segle XIV Ermen­gol X (germà d’Àlvar) i que el 1906 va aga­far el camí de l’exili per aca­bar lluint, a par­tir del 1948, al Metro­po­li­tan.

El pres­su­post dels clons dels sarcòfags expa­tri­ats puja a 100.000 euros, finançats per la Dipu­tació de Lleida (23.000 per al del ves­comte d’Àger, el més petit i sen­zill de repro­duir). El Metro­po­li­tan ha auto­rit­zat la rea­lit­zació de les còpies exac­tes, en dimen­si­ons i fins i tot en pes, que sor­gi­ran d’unes imat­ges digi­ta­lit­za­des que, a petició dels res­pon­sa­bles del mones­tir i de la Dipu­tació, van fer el 2018 els tècnics del museu nova­iorquès amb escàner 3D i foto­gra­me­tria.

Les tra­duc­ci­ons físiques les està engen­drant l’empresa 3dtec­nics d’Olot, amb molta experiència en el món de les rèpli­ques escultòriques i en la fabri­cació d’obres monu­men­tals d’artis­tes famo­sos com Jaume Plensa i Lorenzo Quinn. Aquest taller té la patent d’un sis­tema per crear grans escul­tu­res amb Macryl, un mate­rial sintètic que és “el més apro­xi­mat a la pedra natu­ral”, explica el pro­pi­e­tari de 3dtec­nics Fran­cesc Mon­tero. I, a més, molt resis­tent. “No es veurà cap diferència amb els sepul­cres autèntics.” Ni els espe­ci­a­lis­tes? “Mol­tes vega­des ni ells són capaços de dis­tin­gir aques­tes rèpli­ques dels ori­gi­nals”, asse­gura Mon­tero, que cap a finals de maig ja pre­veu tenir molt avançada la tomba d’Àlvar.

“Mai renun­ci­a­rem a recu­pe­rar els ori­gi­nals però, men­tres­tant, hem aga­fat una ter­cera via, la de la col·labo­ració amb el Metro­po­li­tan”, remarca Robert Porta, el direc­tor del mones­tir de les Ave­lla­nes. Un cenobi ama­gat enmig dels bos­cos del Mont­sec trac­tant de tu a tu una ins­ti­tució museística de pres­tigi inter­na­ci­o­nal trenca els esque­mes. Porta, el pri­mer res­pon­sa­ble laic d’aquest monu­ment habi­tat actu­al­ment per deu mon­jos maris­tes amb gran sen­si­bi­li­tat patri­mo­nial, és l’última baula de la llarga gene­a­lo­gia de per­so­nes obs­ti­na­des a reha­bi­li­tar la dig­ni­tat del mones­tir, que va patir amb una cru­el­tat extrema les des­tros­ses de les guer­res i la rema­tada defi­ni­tiva, la llei de la desa­mor­tit­zació dels béns eclesiàstics del 1835, que va des­en­ca­de­nar pèrdues artísti­ques sag­nants.

El panteó de la casa com­tal d’Urgell n’era la joia majúscula. Cobe­jat pels comer­ci­ants de l’art que a prin­cipi del segle XX van pen­ti­nar el Piri­neu a la recerca dels capo­la­vo­ros medi­e­vals cata­lans, el lla­vors pro­pi­e­tari del mones­tir, el ban­quer llei­datà Agustí San­tes­ma­ses, va tan­car el tracte per 15.000 pes­se­tes. La indig­nació va ser enorme quan es va fer pública la venda, ver­go­nyosa però mal­grat tot legal. Hi va haver intents per fre­nar la sor­tida fins al dar­rer moment, entre d’altres de Fran­cesc Macià, en aquells moments dipu­tat a les Corts espa­nyo­les. No van ser­vir de res: el con­junt fune­rari va pas­sar a mans de l’anti­quari basc Luis Ruiz i després va tra­ves­sar l’Atlàntic. El va com­prar la família Rocke­fe­ller, que en va fer donació al Metro­po­li­tan.

A The Clois­ters, la secció d’art medi­e­val del popu­lar­ment cone­gut museu Met, l’art català té una alta con­si­de­ració: allà hi són també la mei­tat del claus­tre de Sant Miquel de Cuixà i les pin­tu­res murals romàniques de l’absis de Santa Maria de Cap d’Aran. Els museus ame­ri­cans, amb men­ta­li­tat pri­vada, no tenen pre­ju­di­cis a l’hora de ven­dre’s obres dels seus fons, com per exem­ple va fer el Met mateix el 2007 amb un Sant Antoni Abad de l’escola de Lleida d’escul­tura del segle XIV que va adqui­rir el museu dio­cesà de la capi­tal del Segrià. Però amb els sepul­cres dels com­tes urge­lle­sos sem­pre ha estat infle­xi­ble, al·legant que és una peça impres­cin­di­ble de les seves col·lec­ci­ons. I aquesta va ser la res­posta que va donar al Par­la­ment català quan el 2010 va son­de­jar-lo amb una oferta.

És arran d’aquesta frus­tració que es va ges­tar la ini­ci­a­tiva de les recre­a­ci­ons. “L’entesa i el tre­ball en xarxa ens bene­fi­cien a tots per fer recerca i difusió d’aques­tes obres”, sosté el direc­tor del mones­tir, que el 2018 va con­vi­dar la con­ser­va­dora del Met Lucre­tia Kargère a les jor­na­des d’història que s’orga­nit­zen cada estiu. Porta té molt clar el sen­tit de l’ope­ració: “Les tec­no­lo­gies del segle XXI per­me­ten revi­far el pas­sat. No tenim les peces ori­gi­nals, però tenim la història, i la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat és divul­gar-la.”

La volun­tat política per tirar enda­vant el pro­jecte hi és, per con­vicció i per neces­si­tat: el des­po­bla­ment de la Cata­lu­nya inte­rior avança impa­ra­ble. “Estem llui­tant con­tra la des­a­pa­rició del ter­ri­tori i l’aposta per recu­pe­rar el patri­moni que un dia fou nos­tre és un camí espe­rançador obert”, sosté la vice­pre­si­denta segona de la Dipu­tació de Lleida i alcal­dessa d’Os de Bala­guer, Este­fa­nia Rufach, que hi suma el nivell d’importància “de país” en la res­ti­tució dels sepul­cres. No ens par­len d’una història local sinó de la història en majúscu­les i més glo­ri­osa de Cata­lu­nya.

El mones­tir de les Ave­lla­nes rep cada any 35.000 visi­tants i és un motor poderós del sec­tor turístic de la zona. De la irrupció dels mau­so­leus clònics, se n’espera un efecte dina­mit­za­dor simi­lar al que ha tin­gut a la Vall de Boí el map­ping de les pin­tu­res murals romàniques de Sant Cli­ment de Taüll.

La història és la d’una dinas­tia, els Urgell, que en rang només va tenir per sobre els reis. I el mones­tir de les Ave­lla­nes va ser el seu cen­tre religiós de referència. Fun­dat per Ermen­gol VII i la seva esposa Dolça de Foix el 1166, va ser la pri­mera aba­dia a Cata­lu­nya de canon­ges pre­mons­tra­te­sos que seguien la regla de sant Agustí. En temps d’Ermen­gol X es van afron­tar unes ambi­ci­o­ses refor­mes arqui­tectòniques que van que­dar incon­clu­ses en morir, el 1314. La seva sen­si­bi­li­tat artística va trans­cen­dir gràcies al sumptuós panteó, fet a imatge del panteó reial de San­tes Creus.

Dels per­so­nat­ges enter­rats a cada tomba hi ha dis­crepàncies que venen de lluny i que encara s’arros­se­guen, tot i que la hipòtesi que més pre­val actu­al­ment és la de la his­to­ri­a­dora de l’art Fran­cesca Espa­nyol. Segons les seves inves­ti­ga­ci­ons, el sepul­cre prin­ci­pal cor­res­pon pre­ci­sa­ment al pro­mo­tor del con­junt fune­rari, Ermen­gol X; el doble, als seus pares, Àlvar I i Cecília de Foix, i l’altre indi­vi­dual, al dit Àlvar. Aquest dar­rer, sense cap mena de dubte de ningú per­tany al sol­dat mort en com­bat a Sicília, ja que al segle XVIII, quan es va obrir la tomba, s’hi va tro­bar a dins un per­gamí (avui per­dut) amb el seu nom.

El debat sobre les iden­ti­fi­ca­ci­ons dels altres sepul­cres dona­ria per a una pel·lícula plena de mis­te­ris. Un dels cadàvers exa­mi­nats al segle XVIII va ser des­crit amb una sageta de ferro que li tra­ves­sava una vèrte­bra, que és com les cròniques deien que Ermen­gol VII havia mort a Requena el 1184 per les feri­des cau­sa­des en una embos­cada. A les car­tel·les i al web del Metro­po­li­tan consta que el fun­da­dor del mones­tir és un dels per­so­nat­ges enter­rats al panteó, però aquesta és una teo­ria que la gran majo­ria d’experts des­car­ten. “Als res­pon­sa­bles del museu se’ls ha dit que la infor­mació que donen està equi­vo­cada, però inex­pli­ca­ble­ment no han rec­ti­fi­cat”, explica l’his­to­ri­a­dor de l’art Alberto Velasco, gran conei­xe­dor de la història del mones­tir i artífex incan­sa­ble de la recu­pe­ració d’algu­nes de les seves obres des­lo­ca­lit­za­des que han pas­sat a inte­grar-se en el patri­moni públic català.

L’anàlisi de les des­pu­lles amb tècni­ques moder­nes pro­ba­ble­ment esvai­ria els dub­tes. Les res­tes mor­tals es con­ser­ven en dues arque­tes a la mateixa església del cenobi nogue­renc. No van anar als Estats Units però tam­poc van tenir la pau que els Urgell desit­ja­ven per al seu repòs etern. Quan els sepul­cres van ser des­mun­tats el 1906, els ossos foren llançats de mala manera. El major­dom del con­vent els va res­ca­tar i se’ls va endur al seu poble, Vila­nova de la Sal, per pro­te­gir-los. I aquí es van estar fins que el 1967 es van rein­te­grar a Bell­puig de les Ave­lla­nes en una cerimònia d’immens ressò, això sí, mono­po­lit­zada pel règim fran­quista.

No és una pel·lícula, sinó la història de Cata­lu­nya, i encara té més capítols intri­gants pen­dents de resol­dre. El Metro­po­li­tan atre­sora la tapa d’una cin­quena tomba de la nis­saga dels Urgell, on es va enter­rar l’infant Ermen­gol IX (oncle d’Ermen­gol X), i que va tenir un recor­re­gut encara més fosc. Pro­ce­deix de l’església de Santa Maria de Cas­telló de Far­fa­nya, un altre espai espi­ri­tual vin­cu­lat als com­tes. Durant la Guerra Civil va ser tras­lla­dada a Lleida per sal­va­guar­dar-la de les ràtzies ico­no­clas­tes, però mai més va tor­nar al seu lloc ori­gi­nari. Es va que­dar a la Seu Vella, i als anys sei­xanta va ser robada. Temps després el Met la va adqui­rir a un anti­quari de París.

“Aquest jacent sí que es pot recla­mar perquè va sor­tir del país il·legal­ment”, subrat­lla Velasco, que des de les xar­xes soci­als ha ins­tat recent­ment les admi­nis­tra­ci­ons a ento­mar el polèmic cas, sobre­tot el Minis­teri de Cul­tura, que en té les com­petències. El retorn supo­sa­ria, a més, la recons­trucció com­pleta de la peça, ja que el Museu de la Noguera en pre­serva les altres parts que no van mar­xar: el vas sepul­cral i el pina­cle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia