Llibres

Reculls de relats col·lectius,

moda o tradició?

Totes unides fan força

Els reculls de relats d’un grup d’autors tenen una certa tradició a casa nostra, bé sigui amb un sol nom que serveixi de pseudònim com amb el nom acompanyant cada text

Entre les novetats recents n’hi ha dos amb només autores: ‘Autòctones. Deu contes bestials’ i ‘Un gintònic amb na Lònia Guiu’, un homenatge a Maria Antònia Oliver

Els autors coincideixen a trobar els reculls de relats col·lectius molt enriquidors

És cone­gut l’ego dels artis­tes de qual­se­vol dis­ci­plina, per això sol ser com­plex crear una obra col·lec­tiva. Un exem­ple recur­rent són les ban­des de rock, en què, tot i que hi hagi un o dos líders, tots ple­gats poden cons­tar com a autors dels temes que inter­pre­ten. Altra cosa és que aguan­tin prou i no cedei­xin a les ten­si­ons. En tea­tre i cinema, guió i direcció tenen més pro­ta­go­nisme, però hi ha molts més actius que que­den a l’ombra. En art se solen fer expo­si­ci­ons col·lec­ti­ves, de vega­des amb alguna con­nexió intel·lec­tual, altres com a sim­ple mesura per estal­viar recur­sos.

Tot i aquesta pre­missa i cen­trats en l’àmbit lite­rari, s’han escrit molts reculls de relats col·lec­tius. Fa anys, els autors sovint esta­ven camu­flats sota un sol pseudònim i actu­al­ment és més comú fer cons­tar el nom en cada relat. El més sen­zill és plan­te­jar un tema o un gènere i que, poc o molt, els par­ti­ci­pants se cenyei­xin a uns límits com ara la llar­gada màxima i mínima i poca cosa més.

Sem­pre cal anar més enllà, o inten­tar-ho, si més no, i han apa­re­gut tres reculls que apor­ten alguna cosa més que reu­nir uns quants autors en un mateix lli­bre amb una excusa no gaire com­pli­cada.

Vapor negre. Bar­ce­lona ste­am­punk 1911 (Crims.​cat), amb edició de Jordi de Manuel i Àlex Martín Escribà, pre­senta onze relats inde­pen­dents amb situ­a­ci­ons, per­so­nat­ges, invents, esce­na­ris, etcètera, que junts for­men una història més gran i com­plexa.

Un gintònic amb na Lònia Guiu (Xan­dri), amb edició de Sebastià Ben­na­sar, pro­posa un home­natge en deu glops a Maria Antònia Oli­ver i el seu per­so­natge Lònia Guiu. Una carac­terística més és que només són auto­res.

També són cinc auto­res les que sig­nen els deu relats d’Autòcto­nes. Deu con­tes bes­ti­als (Coma­ne­gra), en què s’han impo­sat ins­pi­rar-se, cadas­cuna, en una au i un peix autòctons cata­lans.

A la Bar­ce­lona del 1911, el desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic pro­pi­ciat per l’aigua hiper­calòrica, que genera vapor a mil graus centígrads, ha situat la ciu­tat i Cata­lu­nya com a punta de llança d’una nova revo­lució indus­trial. L’Estat espa­nyol i algu­nes potències estran­ge­res, però, volen apo­de­rar-se d’aquesta aigua pro­di­gi­osa, i no dub­ten a recórrer a l’espi­o­natge i el crim per acon­se­guir-la, en una Bar­ce­lona sac­se­jada per l’anar­quisme. Men­tres­tant, al barri del Poble­nou, la jove inven­tora Emma Bro­tons ha creat una màquina per viat­jar en el temps que és uti­lit­zada per come­tre assas­si­nats. El detec­tiu pri­vat Edgar Perot i el seu aju­dant, l’anar­quista Mateu Ban­dera, seran els encar­re­gats de seguir les pis­tes per esbri­nar qui hi ha dar­rere dels crims.

Els autors són: Jordi Font-Agustí, Teresa Solana, Antoni Munné-Jordà, Empar Fernández, Andreu Martín, Mar­ga­rida Arit­zeta (que va ser mem­bre d’Ofèlia Dracs i que par­ti­cipa en un altre dels reculls de què par­lem), Sal­va­dor Macip, Susana Hernández (també fa doblet), Inés Macp­her­son, Carme Tor­ras i Jordi de Manuel. Par­lem amb De Manuel, com a ins­ti­ga­dor del pro­jecte, a més d’autor.

“Ha estat com­pli­cat. Vam plan­te­jar fer un fix-up: un con­junt de relats que pen­ges­sin d’un mateix con­text, com­par­tint per­so­nat­ges i esce­na­ris. Això podia espan­tar alguns autors perquè es podrien sen­tir lli­gats de mans, però vam donar lli­ber­tat cre­a­tiva sem­pre que es res­pectés el con­text i els ele­ments com­par­tits. Cada autor podia anar lle­gint què escri­vien els altres i fins i tot opi­nar. Va ser un tre­ball col·lec­tiu intens. Jo em vaig com­pro­me­tre a escriure el relat final que lligués tots els caps.”

La tria de l’època venia manada pel fet de jugar amb el gènere ste­am­punk. “Bar­ce­lona acaba d’estar sac­se­jada per la Set­mana Tràgica, la bur­ge­sia emer­geix en llocs com el Casino de la Rabas­sada i el món indus­trial té una gran presència. L’ele­ment de ciència-ficció és l’aigua hiper­calòrica –una idea de La febre del vapor, novel·la de Jordi Font-Agustí–. Aquesta segona revo­lució indus­trial genera intri­gues, espi­o­natge i crims per acon­se­guir l’aigua pro­di­gi­osa.”

El lli­bre, a més de la part cre­a­tiva, està molt cui­dat estètica­ment, amb les il·lus­tra­ci­ons de Car­los Acedo i els detalls de la pagi­nació i les capi­tu­lars d’inici de cada conte.

Els reculls de relats tenen més d’enri­qui­dor o de dis­persió? “Crec que és més enri­qui­dor. És cert que es publi­quen molts reculls, sobre­tot en lite­ra­tura de gènere. Les edi­to­ri­als hi apos­ten i molts autors ho fan des­in­te­res­sa­da­ment, de vega­des perquè els entu­si­asma el pro­jecte o en saber quins són els com­panys de viatge”, diu De Manuel.

A mit­jans de la dècada del 1980 l’escrip­tora mana­co­rina Maria Antònia Oli­ver va crear el per­so­natge de Lònia Guiu, la pri­mera detec­tiu feme­nina i femi­nista de la novel·la negra con­tem­porània en català. Un any després de la mort de l’escrip­tora, deu auto­res s’han unit per retre-li home­natge explícit: Marta Alòs, Mar­ga­rida Arit­zeta, Núria Cade­nas, Espe­rança Camps, Raquel Gàmez-Ser­rano, Susana Hernández, Dora Muñoz, Montse San­juan, Irene Sola­nich-San­glas i Anna Maria Villa­longa.

Les matei­xes auto­res ja havien par­ti­ci­pat fa dos anys en un recull simi­lar, La cer­vesa de la Highs­mith, però hi ha dues incor­po­ra­ci­ons, Dora Muñoz i la jove Irene Sola­nich-San­glas. Par­lem amb aquesta última.

“Cadas­cuna ha creat un relat des de dins, des d’allò que volíem o neces­sitàvem expli­car, des de cada fília o fòbia i des de cada pers­pec­tiva. Algu­nes s’han cen­trat més en na Lònia, en altres casos només hi fa un cameo. El nexe és que totes admi­rem Maria Antònia Oli­ver, com a dona i com a autora, i això ha mogut tot el pro­jecte”, afirma, i hi afe­geix que ha fet una tesi doc­to­ral sobre La Negra de La Magrana, que va ser la col·lecció que va publi­car la tri­lo­gia pro­ta­go­nit­zada per Lònia Guiu, i que va entre­vis­tar uns quants cops Oli­ver, així que la pro­posta de par­ti­ci­par en aquest recull “va ser un regal”.

Per ella, Lònia Guiu “és una pio­nera”. “Oli­ver la va crear des d’una consciència femi­nista, per tren­car mot­lles, però sobre­tot per tren­car este­re­o­tips. Repre­senta un arque­tip lite­rari que en el gènere negre en català encara no exis­tia, no és ni la femme fatale ni la víctima”, asse­gura Sola­nich-San­glas que, a més, publica també a Xan­dri un recull en soli­tari, Eixa­vui­ros.

Sobre la funció dels reculls col·lec­tius, ho té clar: “És enri­qui­dor, sens dubte. Tant si són anto­lo­gies de dife­rents autors com reculls d’un sol autor, els relats ofe­rei­xen un apro­fun­di­ment en l’escrip­tura molt dife­rent a la novel·la. Qui l’escriu sol tenir en compte que cada frase ha de tenir un pes mesu­rat dins l’acció, no hi pot fal­tar ni sobrar res”, con­clou.

A Autòcto­nes hi par­ti­ci­pen cinc pei­xos, cinc ocells i cinc auto­res. Leti­cia Asenjo, Roser Cabré-Ver­di­ell, Gemma Sardà, Eli­senda Sol­sona i Laura Tejada fa deu anys que es van for­mar com a grup cre­a­tiu. Durant aquests anys s’ho han lle­git tot, s’han cor­re­git i, quan calia, s’han dis­cu­tit per fer lluir encara més les obres de les seves com­pa­nyes. No ha estat fins a aquesta anto­lo­gia de con­tes que han deci­dit bate­jar-se públi­ca­ment. A par­tir d’ara són les Autòcto­nes. Quan es van conèixer cap d’elles havia publi­cat i avui acu­mu­len nou lli­bres i un munt de con­tes reco­llits en altres volums col·lec­tius.

Deu con­tes bes­ti­als par­teix d’una juguesca literària: escriure con­tes d’ani­mals, sobre bèsties autòcto­nes del país i com més diver­ses i repre­sen­ta­ti­ves millor. La idea repro­du­eix una de les carac­terísti­ques del grup d’auto­res: la seva com­pli­ci­tat artística es com­pa­ti­ble amb una enorme diver­si­tat d’estils.

Van dema­nar la tria dels deu ani­mals a la biòloga Eva Flo i l’ornitòleg afi­ci­o­nat Octavi Català. I també van dema­nar a Maria Padi­lla les il·lus­tra­ci­ons natu­ra­lis­tes que encapçalen cada conte.

Eli­senda Sol­sona comenta, sobre el fet de par­tir, i per sor­teig, d’un peix i d’un ocell autòctons, que “era molt repre­sen­ta­tiu del moment que es vivia”. “Era en ple con­fi­na­ment i neces­sitàvem ani­mals que pogues­sin volar i nedar lliu­res i ben lluny. Donar una mica d’aire al nos­tre dia a dia.”

Es van con­ce­dir lli­ber­tat abso­luta, i es nota, en les llar­ga­des, estils, l’apa­rició de cada ani­mal... “La pre­missa era sobre­tot res­pec­tar l’estil de cadas­cuna de nosal­tres. Per això tro­bem con­tes amb més diàleg, amb menys, més des­crip­tius o a on impera més l’acció. Inclús, diferències en el gènere.”

No tenen cap pro­blema amb l’inter­canvi de crítiques. “Ens fem mol­tes crítiques i a vega­des de ben for­tes. I ens les pre­nem molt bé. De fet, ens agrada aquesta edició que ens fem entre nosal­tres. Ja hi tenim pràctica. Tot el que escri­vim abans passa pels ulls de les altres. Ens lle­gim i cor­re­gim des de fa molts anys.”

Cadas­cuna ha triat si limi­tar-se a la docu­men­tació d’Eva Flo i Octavi Català o anar més enllà. “El text ini­cial que ens van pas­sar l’Eva i l’Octavi em va ser­vir per fer un pri­mer esbós i saber sobre de què volia par­lar. La carac­terística prin­ci­pal i més pecu­liar del fal­ciot és que no para mai de volar. Ni per dor­mir, ni per repro­duir-se. A par­tir d’aquí vaig idear una pro­ta­go­nista que per una sèrie de trau­mes neces­sita estar sem­pre en un avió en marxa. Un cop ja tenia defi­ni­des les carac­terísti­ques prin­ci­pals, em vaig docu­men­tar més per poder entrar en més detalls. Per exem­ple, vaig des­co­brir que el fal­ciot cada any torna al mateix niu”, deta­lla Sol­sona.

No passa res si són con­cep­tes, estils i equips vari­ats, perquè el que importa és l’enri­qui­ment col·lec­tiu, la força del grup. Per cert, en aquest repor­tatge hem citat 23 auto­res i 6 autors. Pot­ser sí que, molt len­ta­ment, però alguna cosa està can­vi­ant.

ELS CLÀSSICS
Quan es parla de col·lectius de narradors el primer nom que sol venir al cap és Ofèlia Dracs, pel qual van passar una dotzena d’autors que han estat molt destacats i que van publicar fins a sis reculls temàtics entre el 1980 i el 1994. Altres col·lectius van ser Ignasi Ubach, Germanes Quintana, Emili Xatard, Germans Miranda, Els Imparables, Unai Siset... Tots aquests casos tenien la peculiaritat que un sol nom aixoplugava tots els autors i, en general, el lector no podia saber qui havia escrit què. Un sistema per donar sentit a l’obra col·lectiva, deixant de banda les personalitzacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.