Còmic

Mirador

Castanys, l’home tranquil

El dibuixant barceloní, que va impulsar la revista esportiva ‘Xut!’, va ser el creador de l’Avi del Barça

No soc culer, però sem­pre he sen­tit fas­ci­nació per l’Avi del Barça, el record del qual arrenca dels con­tes encu­nyats de la meva infan­tesa. Per aquest motiu, trobo un encert que s’hagi triat aquest emblema com a imatge i car­tell de l’expo­sició dedi­cada al seu cre­a­dor, Valentí Cas­tanys, a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya (Hos­pi­tal, 56, fins al 19 de juny), a Bar­ce­lona, i que es com­ple­menta al Museu d’Art de Cer­da­nyola (Sant Martí, 88, fins al 4 de juny) amb l’exhi­bició de la col·lecció d’ori­gi­nals de Cas­tanys que té aquest cen­tre.

L’Avi del Barça, a banda de l’escul­tura que hi ha al Camp Nou, sem­bla haver des­a­pa­re­gut de l’ima­gi­nari del Barça. Pot­ser molts creu­ran que la imatge és una mica car­rin­clona per als nous temps, però el traç és dinàmic i, per tant, vigent i, avui en dia, no hi ha res pas­sat de moda si se li pot apli­car la deno­mi­nació de vin­tage. Més avant­guar­dista era Clam, la mas­cota d’un sol ull del cen­te­nari, cre­ada per Max, i ja ningú no se’n recorda. Vostè sí?

Dit això, la mos­tra titu­lada Valentí Cas­tanys. Una sàtira ele­gant i tran­quil·la reu­neix una petita tria de docu­ments i ori­gi­nals que forma part del lle­gat que la família del dibui­xant va cedir a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. El mate­rial s’aplega en set vitri­nes temàtiques que expo­sen totes les diver­ses tecles que va tocar el dibui­xant. A més de dibui­xant humorístic, Cas­tanys va tre­ba­llar amb encàrrecs publi­ci­ta­ris, va escriure diver­sos lli­bres i sai­nets i també guions per als monòlegs de Capri. “Era un autor que tre­ba­llava molt, però això no li treia tenir un traç ele­gant i ser un home tran­quil”, diu Con­cepció Isern, comissària de la mos­tra jun­ta­ment amb M. Mercè Riera.

Entre el mate­rial expo­sat tro­bem el lli­bre La família Sis­tachs –que, a prin­ci­pis del sei­xanta, es va popu­la­rit­zar també en històries dra­ma­tit­za­des amb dis­cos–, dibui­xos publi­cats a Mundo Depor­tivo, Des­tino i El Cor­reo Catalán i exem­plars de la revista espor­tiva Xut!, que va impul­sar abans de la guerra i que va tenir con­tinuïtat durant el fran­quisme a El Once.

Nas­cut i mort a Bar­ce­lona (1898-1965), va ser un autor cos­tu­mista que, sense apro­fun­dir en els aspec­tes polítics, va ser un gran obser­va­dor dels can­vis d’hàbits de la soci­e­tat cata­lana. Per això s’ha creat un espai específic dedi­cat a l’esti­ueig a Cer­da­nyola dins de l’expo­sició iti­ne­rant Esti­ueig de pro­xi­mi­tat 1850-1950, orga­nit­zada per la Dipu­tació de Bar­ce­lona i que ara es pot veure al Museu d’Art de Cer­da­nyola. Cas­tanys va ser un dels esti­ue­jants de la població valle­sana i dina­mit­za­dor d’acti­vi­tats artísti­ques amb la poblada comu­ni­tat de gent de la cul­tura que va triar Cer­da­nyola com a residència esti­uenca en un moment que aquesta pràctica només era per a cer­tes elits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.