Arts escèniques

Balla Vallès potencia la difusió de la dansa d’arrel

El festival proposa actuacions a l’aire lliure, de divendres a diumenge, a Sentmenat

Se suma a cartells de més solera com el Dansàneu o l’Ésdansa dins del Pla d’Impuls de la dansa d’arrel

Balla Vallès, el festival de Dansa Castell de Sentmenat, arrenca aquest divendres (21h) amb la representació de l’espectacle RÆPTE de l’Esbart Manresà en un escenari a l’aire lliure. El festival aspira a reivindicar l’activitat cultural pròpia, més enllà de les capitals de comarca i de fer-ho amb una programació de la revolució de l’actual dansa d’arrel (que s’hibrida amb el món professional de la dansa contemporània o de la dramatúrgia). El festival, que alterna escenaris al Castell de Sentmenat, al Teatre del Coro i la mateixa plaça de la Vila, es representa fins diumenge i procura ampliar la xarxa que impulsa Fira Mediterrània, l’Ésdansa o el Dansàneu. El director del festival, Pep Morella, admet l’inte-rès que les propostes programades al festival es puguin anar integrant a la Xarxa dels Teatres Aten eus de Catalunya (XTAC).

RÆPTE, el muntatge és una coproducció de Fira Mediterrània, l’Agrupació Cultural de Bages i el festival Ésdansa creada l’any passat en el marc de la celebració de l’Any Ignacià, a Manresa. La producció, amb direcció escènica de Jordi Aspa i Bet Miralta, amb música de Joana Gomila i Laia Vallès, i l’assessorament en el moviment d’Anna Romaní, integra 25 ballarins sobre l’escenari, i proposa una mirada al pas de Sant Ignasi per Manresa i a l’experiència transformadora que va viure a la ciutat durant la seva estada, i el vincula a la transformació de la nostra societat davant els reptes socials, polítics i ecològics. Al mateix temps, també el relaciona amb la transformació que ha sofert la dansa d’arrel tradicional per adaptar-se al segle XXI.

Balla Vallès, que l’ha organitzat l’ateneu El Coro de Sentmenat (amb el suport de l’Ajuntament, la Diputació i el Departament de Cultura), té l’esperit d’apropar la dansa al territori, amb espectacles de companyies o artistes professionals i amateurs, que amb rigor d’investigació i creació, presenten les seves darreres coreografies: “Volem donar a conèixer la creació, la dansa d’arrel, la contemporaneïtat i noves propostes que ens ajudin a endinsar-nos dins de la dansa, que ens faci ballar el cor i qui sap si també el cos”, explica el director del festival, Pep Morella, que pretén situar el Vallès en el mapa de la dansa d’arrel tradicional i els espectacles de creació.

Dissabte es programa Els focs de Sant Joan a partir de la partitura de Robert Gerhard i amb el Ballet Contemporani de Catalunya i la direcció de Miquel Villalba. La companyia va del vestuari més tradicional al moviment i el vestuari contemporani.

Diumenge es concentren tres funcions: al migdia, una particular adaptació de L’hereu Riera, de Pere Seda (que es va estrenar a Fira Mediterrània i que és un projecte vinculat al Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel) i que tot seguit es completa amb el Vermutfolk del grup Safolk. El festival es tanca amb Anacrusa Produccions: Les dues estacions de Vivaldi, l’única funció al Teatre del Coro de l’entitat organitzadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.