Neix laCultivadora, un pont entre l’educació i la cultura
El Liceu, el Palau de la Música, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors i l’Auditori uneixen forces per apropar l’oferta als joves
Sis grans equipaments culturals de Barcelona han creat laCultivadora, un projecte ambiciós que vol crear ponts entre l’educació i la cultura. El Liceu, el Palau de la Música, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Mercat de les Flors i l’Auditori han creat un projecte conjunt amb el volen facilitar l’accés a les activitats culturals dels centres educatius i aconseguir així captar nous públics entre els més joves, a banda d’oferir formació i recursos al professorat.
LaCultivadora compta amb el suport del Govern i inclou també una plataforma web que centralitza tota la oferta educativa que ofereixen aquests equipaments i que vol acabar esdevenint una eina de referència per a la comunitat educativa.
La iniciativa, que es va començar a gestar l’any 2002, s’ha presentat avui al Museu de la Música de l’Auditori amb l’assistència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha destacat com el projecte farà que la cultura “s’expandeixi”, i de representants de les institucions culturals que en formen part. “És clau que els alumnes us visitin, que participin dels vostres projectes, que aprenguin i que creixin amb les vostres arts”, ha alentat la consellera. L’acte havia de comptar també amb el conseller d’Educació Josep González-Cambray, que no ha vingut pels canvis anunciats en el si del Govern.
Els gestors culturals dels diferents equipaments han coincidit en la singularitat del projecte que han impulsat i com “unir forces” pot sumar i apropar la cultura als més joves. Robert Brufau, director de L’Auditori, ha assegurat que treballen en “la fidelització” de nous públics.
Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, ha assenyalat que “la cultura educa” i que laCultivadura ajuda a “amplificar” aquesta idea. També en aquesta línia, Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana, ha apuntat que els equipaments culturals “o seran educatius o no seran”.
Al seu torn, el director general del Liceu, Valentí Oviedo, ha indicat que és un projecte “molt rellevant” i ha indicat que volen ser “facilitadors” de la música i les arts escèniques en general per fomentar “persones humanistes”. La directora artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Carme Portaceli, ha apuntat que “les arts escèniques són una eina pedagògica de primer nivell” i que fa temps que el món educatiu els demanava la seva implicació. Finalment, Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, ha destacat que els projectes i els recursos que vagin nodrint laCultivadora “quedaran” i seran un arxiu “molt important”.
Segons ha explicat la coordinadora de laCultivadora, Berta Solé, durant l’acte de presentació, la pàgina web agilitza i facilita el procés de reserva i pagament als centres escolars, que poden reservar i pagar diverses activitats en diferents equipaments amb una única gestió. Solé ha anunciat que les reserves per part dels centres educatius per al curs vinent es podran fer a partir del 4 de setembre.
El web permet la cerca d’activitats per equipaments, àmbit, nivell educatiu, tipologia, data o paraula clau, i els resultats es poden filtrar segons el preu, la franja horària, l’idioma, la durada o l’accessibilitat.
.