TEATRE
Fira Tàrrega treu l’univers de La Veronal al carrer
La propera edició de Fira Tàrrega (7-10 de setembre) descobrirà la versió de Sonoma de La Veronal obert al públic. Aquest espectacle, aclamat en la darrera edició del Festival d’Avinyó (estrenat al Grec el 2020) es programarà les nits de dijous i divendres a la plaça Major. Tothom hi és convidat. Encara més, es vol ampliar el repartiment amb una quinzena de voluntaris que se sumin a la percussió final, d’aquest espectacle que s’inspira en Buñuel i en els seus tambors de Calanda. La Veronal ja va impactar en una plaça tancada, a tocar de l’església ( Pájaros muertos , 2011). Fira Tàrrega programa 46 espectacles, 25 dels quals seran estrenes. El festival d’arts de carrer de referència del sud d’Europa recupera el gran format i també les peces per a petits grups de públic en què es convida a una certa contemplació, a vagarejar i oblidar les preocupacions mundanes. Anna Giribet, directora artística, cita David Le Breton quan afirma que “passejar és una forma elegant de perdre el temps”.
Els altres muntatges de gran format són Les nostres terres com planetes dansant, d’Alba G. Corral i l’Orquestra Julià Carbonell (la funció serà diumenge a la nit; dissabte a la nit es podrà seguir l’assaig general) i les internacionals amb Kaleider (Fish Mobile) i L’homme Debout (Mo et le ruban rouge). Al costat de Sonoma, tretze propostes més tindran la participació activa del públic. És el cas de l’itinerant de la lituana Agniete Lisicki-naite (a Hands up el públic passejarà en silenci 15 minuts amb uns cartells reivindicatius) o el nou muntatge de Pagans (El valor de res): tretze persones comparteixen una lectura a l’únic espai que sortirà del nucli urbà de Tàrrega.
Farrés Brothers, que celebra els 20 anys, s’estrena amb el primer espectacle de carrer (Ho hi hu) i Zum Zum Teatre repesca El testament i Rhinos. Tornen habituals de Tàrrega com ara Animal religion (Ramat simfònic), Joan Català (Idiòfona) Eia (La pedra de fusta), Eléctrico 28, (Definicions ambulants) Marga Socias (Orelles), Lali Ayguadé (amb un nou duet de dansa) o Produccions de Ferro (El jorn del judici). Joan Font fa un repàs a la seva vida artística a la plaça de Comediants (Tàrrega sempre ha agraït la implicació d’aquesta companyia per iniciar una Fira que supera les 40 edicions i per això va batejar una petita plaça del nucli urbà) que compartirà amb Guillem Albà (Ma solitud). Roberto G. Alonso trasllada a sala el seu Jo, travesti que estrenarà pel Grec a la Model. Com l’any passat, es repeteix el projecte d’accions imprevistes (que no apareixen a la graella d’espectacles). Per exemple, es pot citar el cas de les Big Bouncer, amb Plata.
Noves trajectòries
Gràcies al projecte de suport a la creació es podran veure noves propostes, com la de Maria Palma (La veu submergida) que també es preestrena al Grec i que ja va fer una breu presentació per als programadors al Trapezi de Reus, o la de la companyia gironina Atzucac, amb Noves espiritualitats per a persones atees. El 50% de les companyies procedeixen de Catalunya i destaquen les propostes de teatre (18), per sobre d’altres disciplines com ara la dansa (13), el circ (11) i instal·lacions (3), i finalment una de música.
Amb un pressupost d’1,2 milions d’euros (71% d’aportacions de les administracions), és el gran aparador estratègic per projectar les companyies catalanes tant al territori com al mercat internacional. A Tàrrega hi haurà una trentena d’accions per repensar el sector per part dels professionals, i s’ha convidat delegacions de França i de la regió Valònia-Brussel·les.