Patrimoni

Sant Feliu inaugurarà demà una exposició que recull dos segles del municipi

El Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols mostrarà una ambiciosa exposició sobre l’evolució de la societat guixolenca a partir de demà. Serà de llarga durada, i vol reflexionar i entendre el món global a partir de l’estudi del cas del municipi entre ara i dos-cents anys enrere.

L’exposició enceta una nova etapa per al Museu a la nova seu de l’Antic Hospital. La mostra combina el gaudi estètic i lúdic, amb el coneixement de la història recent i la societat actual, a partir de mutacions socioeconòmiques i culturals que van tenir lloc en la transició del darrer terç del segle XIX al segle XX i que van implicar l’entrada del municipi a la modernitat fins al moment actual. Aquesta síntesi al llarg de tres segles beu de la investigació desenvolupada a l’entorn dels tallers d’història i recerques recents del propi equip tècnic del Museu d’Història.

Aquesta exposició es pot contemplar com un estudi extens que pot fer reflexionar també al visitant d’altres comarques o ciutats. Les diferents etapes d’aquesta ens parla del moviment de persones a través del mar Mediterrani i l’oceà Atlàntic, de les pràctiques i oficis transmesos en generacions, de la supervivència i la relació entre uns i altres que coincideixen en el lloc triat per viure. Es tracta d’una mirada calidoscòpica a la transformació de la ciutat a través de quatre àmbits que es repeteixen al llarg de la mostra: una badia plena de vaixells, la societat industrial, la Costa Brava i les famílies de Sant Feliu. En cadascun dels àmbits es copsen les habilitats i els oficis, el paper de la dona i dels diferents membres de la família, infants inclosos, en l’economia familiars. Es veu també els espais de treball i de lleure, tant de les classes més populars com dels burgesos benestants. L’exposició vol reconèixer tota la població anònima, amb una excepció, com és l’apartat específic dedicat a aquells personatges com el músic Juli Garreta, els polítics Pere Caimó i Josep Irla, l’escriptori Agustí Calvet i el científic Rafael Patxot.

La presentació permet contemplar algunes de les obres ingressades al museu en els darrers anys. D’altra banda, tot el ric fons fotogràfic prové de l’Arxiu Municipal, amb autors com Ricard Mur o Pere Rigau. Pel que fa a les visites guiades, els dissabtes 12 i 26 d’agost es faran un recorregut comentat i dinamitzat a càrrec de Xavier Roca i Sílvia Alemany, tècnic i directora del Museu.

Finalment, les noves sales han suposat una inversió en adequació i obres a la primera planta de la seu del Museu, així com d’instal·lació d’equipament i recursos museogràfics. L’actuació s’emmarca dins el projecte de renovació de la xarxa territorial de museus de les comarques de Girona, en el marc del conveni entre l’Ajuntament de Sant Feliu i la Diputació de Girona, amb ajuda dins la convocatòria dels eixos 4 i 6 del fons Feder 2014-2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.