Patrimoni

arqueologia

El jaciment de Montlleó és de fa 23.000 anys

Un equip del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona, sota la direcció dels investigadors Marta Sánchez de la Torre, Cynthia Belén González i Xavier Mangado Llach, ha fet una excavació aquest juliol al jaciment de Montlleó, al terme municipal de Prats i Sansor, a la Cerdanya, i ha conclòs que és de fa uns 23.000 anys i es correspon amb el moment climàtic més fred de la darrera glaciació.

Els arqueòlegs han recuperat nombroses eines lítiques característiques de període solutrià —una fase escassament identificada a Catalunya—, juntament amb més d’una trentena de restes malacològiques de petxines i cargols marins emprats en l’abillament personal. Aquesta troballa evidencia que el jaciment de Montlleó, situat en un turó sobre la plana, era un punt clau en la travessa dels Pirineus durant la darrera glaciació, ja que les eines de pedra exhumades, així com la malacologia, mostren contactes entre la costa i l’interior, així com entre ambdues vessants de la cadena muntanyosa.

Montlleó va ser ocupat per una tribu de caçadors-recol·lectors nòmades, que hi van desenvolupar diverses activitats, com ara esquarterar animals de caça o elaborar eines de pedra, d’os o de banya. A diferència del jaciment del Castellot de Bolvir, a Montlleó no s’hi va fer cap construcció, ja que en aquella època de la prehistòria només s’hi aixecaven cabanes desmuntables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.