Llibres

El Forum Edita analitza els reptes de la IA en el sector del llibre

Més de 500 persones han pogut seguir avui la segona jornada de la trobada internacional, organitzada pel Gremi d’Editors i la UPF, que celebra fins demà a Barcelona la vuitena edició

La vuitena edició del Forum Edita, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management Barcelona, ha celebrat avui la seva segona jornada, que ha estat seguida per més de cinc-centes persones. Aquesta trobada internacional, enguany titulada El futur que ve, està abordant temes com ara els reptes que planteja la Intel·ligència Artificial (IA) en el sector editorial, la “revolució en marxa” de les llibreries i les diverses estratègies per a la promoció del llibre i la lectura.

“El del llibre continua sent un sector innovador i vigorós. És la primera indústria cultural a tot Europa”, va dir dilluns en el seu parlament inaugural Patrici Tixis Padrosa, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i codirector del fòrum amb el catedràtic Javier Aparicio Maydeu i el periodista Sergio Vila-Sanjuán. Abans de començar la trobada, en diversos missatges de vídeo, tant l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, van voler felicitar els organitzadors i posar en valor el sector del llibre com un gran foment de la imaginació.

Xat GPT i els autors

L’escriptor i crític cultural Jorge Carrión, autor de la novel·la Membrana, creu que “el xat GPT hauria de compartir els seus beneficis amb els autors que ha utilitzat per entrenar-se”. Tot i que considera que la Intel·ligència Artificial ofereix múltiples eines per a la creació i ajuda a desenvolupar la idea de “laboratori” a l’escriptura, també adverteix de la necessitat d’impulsar comissions ètiques per poder regular-la.

En la mateixa línia, l’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet afegeix que “és impossible parlar de tecnologia sense parlar d’ètica”, i ha recordat que els xats són “capaços d’imitar el llenguatge. Però són un pur motor de predicció estadística. No són capaços de saber què no saben”.

Una IA transparent

Javier Aparicio Maydeu, responsable del màster en Edició de la UPF, ha volgut subratllar també la importància de l’ètica: “No podem claudicar davant del retorn de la censura”. “La Intel·ligència Artificial ha de ser transparent i no discriminatòria”, ha afegit, en una conversa gravada, Tomasz Frankowski, eurodiputat i membre de la Comissió de Cultura i Educació.

Daniel Fernández, editor i president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, ha conversat amb l’eurodiputat Ibán García del Blanco, precisament, sobre Intel·ligència Artificial i propietat intel·lectual. El polític i jurista ha explicat que a Brussel·les ja s’està negociant una llei que establirà precaucions i una escala de riscos. “Cal reformar la directiva de copyright. La IA ja està posant en perill algunes feines i professions”, ha afirmat. També ha participat en aquesta edició del Forum Edita el director general de CEDRO, Jorge Corrales, que ha analitzat eines i continguts de la Intel·ligència Artificial.

Canviant el negoci

D’altra banda, el consultor internacional Rüdiger Wischenbart sosté que “la subscripció a plataformes està canviant el negoci editorial”, i ha citat webs i xarxes amb gran audiència com Wattpad, Storytel o, fins i tot, TikTok. De la mateixa manera, Ignacio López, responsable de Market Intelligence a GfK, ha radiografiat el mercat editorial a Espanya. Un sector, assegura, “resilient”, i que segueix creixent malgrat els grans reptes d’un mercat canviant. Durant el primer semestre de l’any, el preu mitjà del llibre supera els 16 euros, i ha augmentat el 7% dels ingressos. Mentre que hi ha un creixement de les vendes a les llibreries (gairebé del 3 %), hi ha un descens dels ingressos provinents dels hipermercats (un 7,4 % menys).

Durant la primera jornada, el paleontòleg Juan Luis Arsuaga, en conversa amb Sergio Vila-Sanjuán, va dir que se sentia atret des de molt jove pel tipus de científic que participa en el debat contemporani. Lector de Baroja o Kipling, entre molts d’altres escriptors, el codirector de l’equip d’investigació d’Atapuerca ha afirmat que “els llibres són una extensió de l’hipocamp”, i contribueixen en el desenvolupament de l’aprenentatge i la memòria dels éssers humans. “El llenguatge permet identitats culturals que van més enllà del que és merament biològic” i, d’aquesta manera, augmenta la mida i la força del grup amb valors i símbols compartits.

El Forum Edita 2023 finalitzarà demà dimecres amb ponents com la filòloga i historiadora de la llengua Lola Pons, l’escriptora Joana Marcús, l’editor Paulo Cosín, la bibliotecària Rosa Maria Dos Santos o la booktuber Anna Pardos (Mixa), entre molts d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.