ART
CosmoCaixa porta el dinosaure més gran del món
Mentre la Fundació La Caixa presentava la programació expositiva de la nova temporada, tres grans contenidors marítims estaven fent la travessia des de la Patagònia argentina fins al port de Barcelona amb material procedent del Museo Paleontológico Egidio Feruglio, i dos dels dipòsits els ocupava una sola peça: l’esquelet de dinosaure més gran del món. Les restes fòssils d’aquest animal gegantí, de quaranta metres de llarg, van ser descobertes fa tan sols set anys per un pastor d’ovelles, que va confondre l’os d’un fèmur amb una pedra que pertanyia al que els paleontòlegs consideren l’exemplar més gran d’aquesta espècie localitzat fins ara. Serà el gran atractiu de Dinosaures de la Patagònia, que es podrà veure al CosmoCaixa a partir del 25 d’octubre i que el juliol de l’any vinent viatjarà a Madrid.
La nova programació de l’entitat financera preveu aquest curs 34 exposicions als deu centres culturals que té repartits per tot l’Estat espanyol, una desena de les quals són noves produccions que abracen tant l’art com la paleontologia, la història, la música, la fotografia o el cinema. Amb el lema compartit de Creixem en la cultura, la programació aposta una altra vegada per propostes ambicioses en col·laboració amb importants institucions internacionals, com el British Museum, el Prado o el Pompidou. Entre les estrenes previstes, a banda dels dinosaures patagònics, destaquen la dedicada al llegat més íntim del cineasta Luis García Berlanga, que es veurà al CaixaForum València a partir del febrer vinent i a l’estiu es traslladarà a Barcelona, o Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences, sobre la representació de la feminitat a través de diferents cultures i èpoques en col·laboració amb el British (arriba el 27 de setembre a Madrid i després es veurà a Barcelona i Sevilla). També seran rellevants Art i natura. Un segle de biomorfisme, que presentarà les relacions que hi ha hagut entre art i natura durant l’últim segle a través de les col·leccions del Pompidou (s’obre el 28 de setembre a Barcelona abans de viatjar a Madrid i Saragossa), i Top Secret. Cinema i espionatge, realitzada en col·laboració amb la Cinémàtheque Française per explorar l’imaginari dels agents dobles reals i de ficció i que s’instal·larà al CaixaForum Barcelona el 23 de novembre, després de passar per Madrid. A més, al CosmoCaixa s’estrenarà el nou espai permanent Click, per afavorir l’exploració i fomentar la curiositat per la ciència entre els infants, i la producció temporal Música i matemàtiques. Un viatge sonor del caos al cosmos.
Pel que fa als CaixaForum de Girona, Tarragona i Lleida, s’intercanviaran un parell de muntatges itinerants, dins el model d’exposicions immersives pensades per atreure sobretot el públic jove i potenciar el servei educatiu. En concret, seran Homo Ludens. Videojocs per entendre el present (a Girona, del 3 d’octubre al 18 de febrer, i a Tarragona, del 21 de març al 28 de juliol de 2024) i Print3D. Reimprimir la realitat (a Tarragona, del 21 de setembre al 18 de febrer, i a Girona, del 20 de març al 25 d’agost de 2024), mentre que a Lleida arribarà Miralls. Dins i fora de la realitat (del 22 de setembre a l’1 d’abril de 2024) i Còmic. Somnis i història (al maig). Totes són exposicions que ja s’havien presentat a Barcelona la temporada passada.
La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Duran, ha celebrat que la recuperació de la pandèmia ja sigui un fet: la xarxa de centres ha rebut des del gener 3,5 milions de visitants, i confien a tancar l’exercici amb un milió més.