Cultura

Manifest de GALEUSCA contra el 'Manifiesto'

Debat lingüístic

La Federació d'Associacions d'Escriptors GALEUSCA ha publicat un escrit en resposta al Manifiesto por una lengua comun que, segons la Federació, "exclou" les llengües catalana, euskera i gallega.

La plataforma, que representa a les associacions d'escriptors en llengua catalana, gallega i euskera, critica la "visió anul·ladora de la realitat plurilingüe que des del Manifesto es transmet", i ho compara amb la visió franquista que defensava la consigna "un Estat, una llengua".
El text defensa que català, gallec i euskera "no són invents recents", sinó llengües centenàries que van perdre poder a causa de la "invasió de la llengua que es va decretar com oficial de l'estat, sense consulta ni acord previs".

GALEUSCA sosté que la tesi del Manifiesto "no es correspon amb la realitat, ja que en cap cas el castellà corre cap perill en tot el territori de l'Estat" i assenyala que l'article 3 de la Constitució garanteix la presència d'aquesta llengua comuna.

Indica també que, malgrat que aquestes llengües són oficials en els seus territoris i "instruments de comunicació igualment democràtics", ningua compta amb aquesta protecció, fet que suposa una "asimetria en els drets lingüístics" dels ciutadans que les parlen.

Recorda que el dret a la llengua pròpia està recollida en textos oficials com la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la Declaració Universal de Drets Lingüístics.

Vegeu el manifest de la Federació d'Associacions d'Escriptors GALEUSCA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.