Arts escèniques

Pep Plaza

Actor que arrenca temporada d'"El substitut" al Teatre Borràs aquest vespre

“Tenim famosos petits”

Faria encantat l’anunci de la Damm, però com a Pep Plaza; no imitant Julio Manrique

Pep Plaza, actor auto­di­dacta, va apren­dre a tocar el piano durant la pandèmia. Ara es rei­vin­dica com a intèrpret més enllà de les seves capa­ci­tats d’acon­se­guir fer riure a tot­hom per la seva faceta d’imi­ta­dor. El subs­ti­tut, que avui enceta la tem­po­rada de tres set­ma­nes al Borràs, és una auto­ficció d’ell mateix.

El subs­ti­tut es rebel·la.
La gent em coneix per veure’m al Polònia carac­te­rit­zat. No m’han vist mai al tea­tre, ni fent monòlegs. Es des­co­neix la meva part acto­ral, i sense màsca­res.El subs­ti­tut és una trama escrita a qua­tre mans amb el Pere Anglas (jo hi aporto infor­mació d’auto­cre­ació i ell ha fet la dra­matúrgia i la direcció). Aquest per­so­natge vol dei­xar de ser els altres i ser ell mateix. Vol seguir fent riure a la gent a l’esce­nari, però com a actor. L’aven­tura comença abans de néixer ell. Hi ha parts que són reals i altres, ficció. Els que han vist algun passi després fan apos­tes per veure si ho ende­vi­nen. La gran diferència és que ara deixo d’impro­vi­sar a l’esce­nari imi­tant el per­so­natge. Ara els per­so­nat­ges venen moti­vats per un fil con­duc­tor, no entren de forma gratuïta. Hi ha un com­pany de viatge (Espar­tac Peran) que va acom­pa­nyant el pro­ta­go­nista. Ell és un amic de la infància. Ell va ser el que va insis­tir fins que vaig anar al càsting d’El Ter­rat (i em van aga­far el Set de nit). Ara anem al Borràs per ofe­rir l’opor­tu­ni­tat al públic de conèixer totes les dis­ci­pli­nes que jo he fet, però dins d’una trama, que és ja una obra de tea­tre. No hem per­dut l’essència de par­lar al públic, però sem­pre expli­cant la història.
Els imi­ta­dors poden desen­gan­xar-se del vos­tre per­so­natge en la vida real? Us sen­tiu que teniu valor per la imi­tació i no tant per la vos­tra pròpia inter­pre­tació?
El leit­mo­tiv de la història és aquesta. Com ser tu mateix i no morir en l’intent. A El subs­ti­tut va de menys a més; pri­mer comença com una broma. Ell des­co­breix que, per gens fami­li­ars, té capa­ci­tat per imi­tar gent. El que comença a ser una apti­tud que li reporta bene­fi­cis acaba sent una feina però que se’n vol sor­tir.
Se sent esclau.
És clar. De fet, tinc ganes que el públic pugui veure no sent un altre (em feli­ci­ten per com faig Quim Monzó, Bertín Osborne o el Pedro Sánchez…). Quan algú ha vin­gut a veure un monòleg ja ha vist que tens un per­so­natge propi d’esce­nari, que tam­poc soc jo. Ara a El subs­ti­tut està molt més mar­cat. Fins ara, jo he estat auto­di­dacte a l’escena. Per pri­mer cop amb aquesta copro­ducció amb Tea­tre de Guer­ri­lla hem tro­bat el punt de la trama i la ves­sant acto­ral (des dels 13 anys que faig tea­tre). Ara el públic pot veure com es pot fer el viatge per tots els per­so­nat­ges sense neces­si­tat de per­ru­ques ni màsca­res, només a par­tir de la core­o­gra­fia i de la llum.
Els imi­ta­dors, com els mags, teniu una capa­ci­tat que és molt vis­tosa d’ense­nyar. Però mos­trar-la sense més estruc­tura és com si fóssiu la dona bar­buda del segle XXI, com una atracció de bar­raca del Paral·lel de fa 200 anys. Per poder-vos fer val­dre, bus­queu la part tea­tral?
Jo no podia fer un monòleg en què no hi hagues­sin per­so­nat­ges. Hem tro­bat la fórmula que hi siguin els per­so­nat­ges però d’una forma gens gratuïta. No és una demos­tració d’a veure quanta gent soc capaç d’imi­tar. Fem una història i la gent la segueix, amb les interac­ci­ons. també a pan­ta­lla amb el Quim Mas­fer­rer, amb el Joan Pera... Hi ha moments d’autèntica boge­ria. Hi ha l’imi­ta­dor que fa bé la seva feina i el que també és actor, que és el que em con­si­dero. Abans d’imi­tar jo ja actu­ava amb direc­tors ama­teurs d’un tea­tre com la Sala Caba­nyes de Mataró, d’on han sor­tit actors com Joan Pera, Boris Ruiz o Jordi Bosch. No he parat d’apren­dre. La gent que em coneix pels monòlegs també veurà que és molt dife­rent, perquè la història va de prin­cipi a final.
Com arriba un actor de Mataró a tenir una copro­ducció amb Tea­tre de Guer­ri­lla (de Sant Feliu de Bui­xa­lleu)?
Amb el Quim Mas­fer­rer ens conei­xem de quan tre­ballàvem a El club, amb l’Albert Om, quan Tea­tre de Guer­ri­lla eren els tres. Com­partíem came­rino i tenim molt bona relació. Amb el Quim hi he col·labo­rat en diver­ses coses i, ara, coin­ci­dim mol­tes vega­des vol­tant per fes­tes majors. Un dia, el Quim em va pro­po­sar de fer un xou més tea­tral perquè sabia que venia del tea­tre. I així va sor­gir la idea de la copro­ducció.
I sense màscara.
És que hi ha molt bons imi­ta­dors però no fan d’actors. Sap fer les veus, és com un bon dobla­dor. També hi ha actors o dobla­dors i altres que només són dobla­dors. D’imi­ta­dors, n’hi ha que només fan ràdio. Ara sumem tot el que es pot fer. Però que no hi hagi res més. Entro amb una ame­ri­cana i surto amb una ame­ri­cana. Total­ment neu­tre. El des­gast físic és molt més gran que amb el monòleg. Però és molt diver­tit. Fins ara, em movia per ítems escol­tant el públic. Hi ha qui diu que això és més difícil; per a mi, aquesta és la zona de con­fort. Ara faig un text i la gent con­necta amb riu­res cons­tants. També soc auto­di­dacte amb la música. Hi incloc la gui­tarra, i des de la pandèmia he après a tocar el piano. El pro­ta­go­nista no vol fer dels altres però acaba fent de Lluís Llach i de tots els que li dema­nen.
Quan es cari­ca­tu­ritza un per­so­natge públic, s’hi acaba empa­tit­zant. Per exem­ple, el Joan Car­les I cam­pec­hano li ha ser­vit d’escut per fer mol­tes bar­ba­ri­tats, que ara es van des­ta­pant. Els polítics ja fa anys que volen sor­tir al ‘Polònia’, perquè els huma­nitza.
El Quim Monzó va fer un arti­cle a La Van­guar­dia en què dema­nava al direc­tor del diari un aug­ment de sou perquè ja no només era colum­nista sinó que des de lla­vors sor­tia al Polònia: Volia cobrar-se la popu­la­ri­tat. Quan fèiem els Cara a Cara va venir al Polònia i a mi em feia angúnia, però ell estava super­con­tent. Entenc el que dius més enllà de si és bo o no fer-ho. Al subs­ti­tut li toca fer aquests per­so­nat­ges, en situ­a­ci­ons molt sur­re­a­lis­tes. El que volem demos­trar és que aquest monòleg va molt més enllà del patró d’El Club de la Come­dia.
Imi­tar algú demos­tra que ja és popu­lar. Però nosal­tres no hem acon­se­guit tenir famo­sos de premsa del cor. És una font d’ins­pi­ració d’espec­ta­cles de Car­los Latre. No tenim la nos­tra Lola Flo­res. Com no sigui la Ter­ri­bas… però són comp­tadíssi­mes.
No et sé dir per què. Ara sí que en tenim alguns. Per exem­ple, en comp­tes de Boris Iza­guirre, tenim un Marc Giró. Un pre­sen­ta­dor, podria ser l’Òscar Dal­mau. Pot­ser sí que els tenim a petita escala, més reduïda: tenim famo­sos petits. Però també ens passa amb el tea­tre. Per què a Madrid la gent fa cues en espec­ta­cles encara que no hi ha per­so­nat­ges mediàtics? Els és igual; volen con­su­mir oci. També és cert que és una capi­tal en què molta gent de fora vol anar al tea­tre.
Pot­ser la nos­tra cari­ca­tura és menys simpàtica.
A l’espec­ta­cle d’El subs­ti­tut no és tan impor­tant la imi­tació com la història que expli­quem. Hi ha un moment que el pro­ta­go­nista ha d’anar al psi­quia­tre i jo li he posat la veu del Dum­ble­dore, de Harry Pot­ter). Tots els per­so­nat­ges tenen un paper i els més menuts pot­ser no els reco­nei­xen (el Quim Monzó o el Peñafiel, l’asses­sor de la Casa Reial) però te’ls com­pra igual perquè està expli­cant una història. Cada per­so­natge ser­veix per des­en­ca­de­nar la trama.
Fa uns anys van tan­car sales com ara el Capi­tol o la Sala Mun­ta­ner que ana­ven molt bé per la pro­xi­mi­tat amb el públic. El Borràs és més gran.
La planta de baix del Borràs té el mateix afo­ra­ment que el de la sala 1 del Club Capi­tol. Sí que és cert que la sala de dalt era petita, i és on jo vaig fer l’I ara, què? Allò era més xou, com el que va fer el Latre.
Que hi hagi 200 o 500 per­so­nes deu fer més fàcil con­nec­tar amb 200, no?
És cert que m’agra­den les de 200-300 per­so­nes. En la dar­rera funció, a Cas­te­llar del Vallès vam con­nec­tar molt. Estic des­co­brint que es pot con­nec­tar sense sor­tir del per­so­natge. Ara fem tres set­ma­nes al Borràs i després vol­ta­rem.
El Bos­que9 o i l’Espai Texas són equi­pa­ments que alter­nen cinema i tea­tre. És un cant al tea­tre més popu­lar? La pro­pera vegada que bus­queu un tea­tre a Bar­ce­lona, pro­cu­ra­reu anar al Texas o repe­tir al Borràs?
Anirà en funció de les opor­tu­ni­tats. Ara la sala dis­po­ni­ble era aquesta. Hi ha mol­tes pro­pos­tes que volen fer tem­po­rada i molt poques sales. De moment fem les tres set­ma­nes con­vi­dant els pro­gra­ma­dors i que ens entrin a la pro­gra­mació d’arreu.
Al ‘Polònia’ hi ha hagut força reci­clatge d’imi­ta­dors. És poc habi­tual que un pro­grama s’allar­gui tants anys. És dels més antics del repar­ti­ment a hores d’ara.
Jo vaig entrar quan va començar el Crackòvia, ara fa 15 anys. Els més antics som l’Agnès Bus­quets, Cesc Casa­no­vas, Xavi Ser­rano, el Queco Novell i jo.
Hi ha una escola dife­rent amb els nous imi­ta­dors? Us subs­tituïu per­so­nat­ges?
A vega­des, sí. Al prin­cipi jo no feia el Xavier Trias però el Queco anava molt pen­jat de feina i va dema­nar si el podia aga­far algú altre. I ara faig el rei (Felip VI), que abans també feia el Queco.
Ara el Julio Man­ri­que, nou direc­tor del Lliure, no sem­bla rao­na­ble que faci l’anunci de la Damm, l’imi­ta­ria a l’anunci?
Si em diuen de fer-ho, jo encan­tat. Però vol­dria fer de Pep Plaza, no de Julio Man­ri­que.
Si li ofe­ris­sin un paper en una pro­ducció tea­tral, com van pro­po­sar al Pav­losky en algu­nes òperes, s’hi atre­vi­ria?
Estic obert a fer-ho.
Però com ho rebria el públic de sem­pre?
Si entrés en una pro­ducció esta­ria dins d’un repar­ti­ment i crec que no hi hau­ria pro­blema, més que el de fer bé el paper o no. Sí que podria ser con­flic­tiu si fes un Infan­ti­llat­geso un Ham­let o un drama o un monòleg amb un altre punt de par­tida. Però tam­poc tinc neces­si­tat de fer-ho. En canvi, fer un paper en un repar­ti­ment de dos o qua­tre actors no és gens­des­car­ta­ble, i m’agra­da­ria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia