Cinema

cinema

La Filmoteca recupera públic i commemorarà el centenari del cinema amateur

Hi haurà cicles dedicats a Agustí Villaronga, Jean Renoir, Alfred Hitchcock i Agnès Varda

La consellera de Cultura avança que la nova llei de la Filmoteca consolidarà el centre com un equipament nacional de gestió pròpia

L’any 2024, la Filmoteca tindrà un nou director

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, han presentat aquest matí el balanç del 2023 i les novetats referents a la programació per a l’any que ve. Garriga també ha parlat de la nova llei de la Filmoteca, que ahir va entrar a tràmit al Parlament, i que suposarà la consolidació del centre com a equipament nacional amb autonomia pròpia. Això significa, entre altres coses, que els recursos de la Filmoteca deixaran de dependre de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), òrgan del Departament de Cultura del qual depèn actualment aquest equipament.

La consellera ha dit que “ha arribat el moment de dotar la Filmoteca d’una personalitat jurídica pròpia, reconèixer el seu estatus d’equipament públic nacional i garantir que sigui un ens àgil en la gestió de la seva activitat diària” i ha afegit que “un cop es tramiti el text, la nova llei servirà per reforçar la protecció, conservació, difusió i valoració del patrimoni cinematogràfic de Catalunya”.

Per afrontar aquesta nova etapa, la Filmoteca incrementarà els seus recursos humans amb la contractació de 12 tècnics en diferents àrees. L’impacte pressupostari estimat d’aquesta nova personalitat jurídica de la Filmoteca és de 485.000 euros, repartits entre els pròxims quatre anys, que se sumarien al pressupost habitual de l’equipament. La consellera Garriga també ha explicat que si s’aprova la previsió del pressupost del Govern per al 2024, la Filmoteca incrementaria un 3,5% els seus números, comptant amb un total de 8,3 milions d’euros per a l’any vinent.

Durant la seva intervenció, la consellera també ha agraït la feina d’Esteve Riambau, que en el 2024 finalitzarà la seva etapa com a director de la Filmoteca. Per aquest motiu, s’obrirà un concurs públic a mitjans de gener que s’espera resoldre entre l’abril i el maig. L’objectiu és fer un procediment amb “tranquil·litat” i que el nou director o directora comenci el mandat l’1 de juliol.

Programació 2024

Pel que fa la programació de l’any que ve tindrà com a plat fort la commemoració del centenari del cinema amateur a Catalunya. Comissariat per Enrique Fibla i Ignasi Renau, el gruix d’activitats comptarà amb la recuperació d’un centenar de films, una exposició de producció pròpia a partir del març i la reedició d’un llibre monogràfic. En el marc d’aquestes activitats també s’impulsarà una retrospectiva del cineasta hongarès Péter Forgács, un cicle dedicat a films contemporanis que parteixen del cinema amateur i activitats arreu del territori.

D’altra banda, l’any que ve la Filmoteca també reivindicarà l’obra d’Agnès Varda i Delphine Seyrig, vinculades a manifestacions expositives, l’italià Ermanno Olmi, la japonesa Sumiko Haneda, el suís Daniel Schmid i la parella formada pels xilens Raúl Ruiz i Valeria Sermiento.

Les cartes blanques estaran dedicades a la muntadora Teresa Font i al director i teòric del cinema Paulino Viota. El cineasta hongarès Béla Tarr serà a Barcelona al gener per presentar una retrospectiva de la seva obra.

També es revisarà la filmografia completa d’Agustí Villaronga en el context d’Història permanent del cinema català. En concret, es revisarà l’òpera prima de Villaronga Tras el cristal, l’únic projecte rodat a partir d’un guió original i en absoluta llibertat. D’aquesta manera es treballarà la filmografia del desaparegut cineasta mallorquí.

Balanç 2023

Les xifres de l’any 2023 que s’han donat a la roda de premsa demostren que s’accelera i es consolida la recuperació d’assistència a les sales després de la pandèmia amb gairebé els 100.000 espectadors, i una mitjana per sessió que s’aproxima als 90 (l’any 2022 l’assistència va ser de 87.931, amb una mitjana de 77,3 per sessió).

Concretament, fins a 30 de novembre, les sessions a les sales Chomón i Laya han acollit aquest any 99.514 espectadors en 1.138 sessions, amb una mitjana de 87,4 espectadors per sessió. Això suposa un increment de 5.000 (10 en la mitjana per sessió) respecte al mateix període de l’any anterior. Les exposicions han tingut 4.859 visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.