Arquitectura

ARQUITECTURA

Barcelona serà un laboratori d’investigació arquitectònica els pròxims dos anys

Bar­ce­lona torna a somiar en gran amb la pre­pa­ració del Congrés Mun­dial d’Arqui­tec­tura de la Unió Inter­na­ci­o­nal d’Arqui­tec­tes (UIA), que se cele­brarà del 28 de juny al 2 de juliol del 2026. Aquest dime­cres s’han tro­bat al Col·legi d’Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya (Coac) els orga­nis­mes i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques invo­lu­cra­des en l’esde­ve­ni­ment per beneir la pro­posta gua­nya­dora del con­curs de comis­sa­riat dels con­tin­guts, Beco­ming. Arqui­tec­tu­res per a un pla­neta en tran­sició, lide­rada per un equip de set arqui­tec­tes: Mari­ona Bene­dito, Pau Bajet, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sar­que­lla, Car­men Tor­res i José Zabala.

Fal­ten dos anys, però el pro­jecte s’activa ara mateix. “És una opor­tu­ni­tat per con­ver­tir Bar­ce­lona en un labo­ra­tori de recerca arqui­tectònica”, han remar­cat els comis­sa­ris, que duran a terme el seu pla de tre­ball amb l’acom­pa­nya­ment de 66 inves­ti­ga­dors, tots esti­mu­lats per un repte: “la trans­for­mació curosa de la rea­li­tat exis­tent”. Els temes a trac­tar són múlti­ples, des de com podem pro­cu­rar per la coe­xistència pla­netària humana i no humana fins a les noves for­mes de viure dis­tants de les polítiques extrac­ti­vis­tes dels recur­sos de la natura.

La vice­pre­si­denta de la UIA, Teresa Táboas, ha dit que “junts podem acon­se­guir un futur més sos­te­ni­ble per al pla­neta i la huma­ni­tat” i que el congrés “serà una fita a escala glo­bal pel debat, la reflexió col·lec­tiva i la recerca de solu­ci­ons”. El degà del Coac, Gui­llem Costa Cal­sa­mi­glia, ha des­ta­cat “el paper fona­men­tal de l’arqui­tec­tura com a dis­ci­plina capaç de trans­for­mar l’entorn assu­mint els rep­tes dels nos­tres temps”. L’alcalde de Bar­ce­lona, Jaume Coll­boni, ha recor­dat que Bar­ce­lona ja va allot­jar el congrés el 1996, en plena res­saca olímpica, pre­su­mint lla­vors de l’ano­me­nat “model Bar­ce­lona”. Segons Coll­boni, l’arqui­tec­tura bar­ce­lo­nina i cata­lana d’avui “és un refe­rent de pri­mer nivell inter­na­ci­o­nal” i pensa que el gran acte del 2026 tor­narà a fer-ho evi­dent.

També ha ava­lat el congrés la con­se­llera de Ter­ri­tori, Ester Cape­lla, que l’entén com un revul­siu per ento­mar “els des­a­fi­a­ments soci­als, climàtics i tec­nològics con­tem­po­ra­nis des de l’arqui­tec­tura”. La pre­si­denta del Con­sejo Supe­rior de los Cole­gios de Arqui­tec­tos de España (CSCAE), Marta Vall-llos­sera, ha valo­rat que des de Bar­ce­lona s’esti­gui abor­dant “una inno­vació dels for­mats i les temàtiques dels con­gres­sos d’arqui­tec­tura”. En aquest sen­tit, és el pri­mer cop que es con­voca un con­curs per esco­llir el comis­sa­riat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.