Llibres

Olot

Nova versió ampliada d’‘El parlar de la Garrotxa’

Quets (saba­ti­lles espor­ti­ves), becus (ecs), tor­raina (moc sec), empar­da­lar-se (ena­mo­rar-se), gar­dela (bofe­tada), entra­ban­queta (tra­veta), tala­iar (vigi­lar), tita car­me­llosa (gall dindi)... són només alguns dels mots del voca­bu­lari típic de la Gar­rotxa, des­co­ne­guts per a un gran majo­ria de forans, que tenen només com a refe­rent el verb car­dar, en tots els seus sig­ni­fi­cats. Joa­quim Mon­tu­riol i Eloi Domínguez van reco­llir les par­ti­cu­la­ri­tats lingüísti­ques d’aquest dia­lecte del català a El par­lar de la Gar­rotxa i, ara, vint anys després d’haver exhau­rit les dues pri­me­res edi­ci­ons, n’han fet una nova versió, revi­sada i ampli­ada amb més de 600 mots nous i més de 200 expres­si­ons popu­lars. Es pre­senta el pro­per 1 de març (19 h, sala El Torín d’Olot). A part de l’estudi dels trets lingüístics i del recull de voca­bu­lari i expres­si­ons del par­lar gar­rotxí, el lli­bre de Mon­tu­riol i Domínguez és un reco­nei­xe­ment a les per­so­nes que l’han man­tin­gut i transmès de gene­ració en gene­ració, i pretén ani­mar els més joves a fer-se seva aquesta herència lingüística i engres­car-los a fer-la ser­vir i pre­ser­var-la. Per això Edi­ci­ons El Bas­se­goda, que és qui l’edita, pro­posa col·labo­rar en aquest pro­jecte, perquè aquest lli­bre es con­ver­teixi en un lli­bre de capçalera per conèixer i pre­ser­var el par­lar de la Gar­rotxa.

Aquest lli­bre es vendrà a 20 euros, tindrà més de 300 pàgines i conté una apro­xi­mació a l’estudi del par­lar de la Gar­rotxa, un recull de lèxic orde­nat alfabètica­ment, fra­ses fetes, expres­si­ons i locu­ci­ons, així com també uns pas­sa­temps. Del dis­seny de la por­tada i de la gràfica de la maque­tació se n’ha encar­re­gat l’il·lus­tra­dor Fer­ran Coves.

El par­lar de la Gar­rotxa, doncs, és essen­cial per pre­ser­var i fer conèixer el tre­sor patri­mo­nial d’aquesta manera de par­lar català, però també per rei­vin­di­car el seu pres­tigi, ja que, massa sovint, se l’ha qua­li­fi­cat de forma des­pec­tiva com un “par­lar de pagès” o “un par­lar col·loquial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.