Arts escèniques

ARTS ESCÈNIQUES

‘L’alegria que passa’ acapara 9 nominacions als Premis de la Crítica

El darrer musical de creació de Dagoll Dagom és el gran preferit per a l’entrega del 18 de març al Romea

El Lliure acumula 15 nominacions per a tres títols: ‘Le congrès ne marche pas’, ‘tot el que passarà a partir d’ara’ i ‘tots eren fills meus

L’ale­gria que passa, el dar­rer musi­cal de cre­ació de Dagoll Dagom (la tar­dor vinent s’aco­mi­ada amb la dar­rera recu­pe­ració de Mar i Cel), és el gran favo­rit a sor­tir com l’obra més cele­brada dels Pre­mis de la Crítica. La gala es farà el 18 de març al Tea­tre Romea i con­voca bona part de la pro­fessió escènica, gràcies a uns pre­mis que des­ta­quen, a parer d’un jurat ampli de crítics, les estre­nes del 2023 de tea­tre, dansa, fami­liar, arts de car­rer, circ i el premi que entrega el col·lec­tiu de joves Nova­veu. Dar­rera del musi­cal de Dagoll Dagom (enguany no hi ha cap nomi­nació a The pro­du­cers perquè la direcció de l’espec­ta­cle va dema­nar que no se’ls con­vidés i, con­seqüent­ment, els crítics no hi van anar), hi ha qua­tre espec­ta­cles amb cinc nomi­na­ci­ons cadas­cuna, tres d’elles del tea­tre Lliure: Le Congrès ne marche pas, Tot el que pas­sarà a par­tir d’ara, Tots eren fills meus. L’altra pro­ducció que empata amb cinc nomi­na­ci­ons és l’adap­tació de La plaça del Dia­mant, estre­nada al Grec i que després de fer tem­po­rada a TNC, ha fet gira per Cata­lu­nya, fins al mes de febrer.

Des que al 2015, la pla­ta­forma reco­mana.cat va recu­pe­rar els pre­mis, es va anar ampli­ant el jurat i també les dis­ci­pli­nes. En aquesta 26a edició dels Pre­mis de la Crítica des­ta­quen com a fina­lis­tes en la cate­go­ria naci­o­nal de dansa A begin­ning expan­ded ver­sion d’Aurora Bauzà i Pere Jou; Rèquiem de la llum de l’Orfeó Català i Marina Mas­ca­rell; i Auto­odi de la com­pa­nyia L’Esbord.

Pel que fa a la cate­go­ria de fami­liar figura Dins el cor del món (que aquests dies està fent tem­po­rada a la Sala Beckett) d’Engruna Tea­tre, jun­ta­ment An-Ki de la cia. Ortiga (que es va poder veure en la dar­rera edició de la Mos­tra d’Igua­lada i també compta el Solo de Roi Bor­ra­llas. Aquest mateix mun­tatge també coin­ci­deix com a fina­lista pel jurat de circ d’aquesta edició. Bor­ra­llas coin­ci­deix en la cate­go­ria de naci­o­nal de circ amb Amal de la Com­pa­nyia La Bal­dufa i el De tu a tu del Col·lec­tiu Mur.

Per poder inci­tar la tro­bada infor­mal entre els artis­tes i el públic, Reco­mana orga­nitza algu­nes acti­vi­tats paral·leles, amb les que es vol reforçar el paper de la pres­cripció cul­tu­ral dins de l’eco­sis­tema de la cul­tura. Dimarts vinent, per exem­ple, es con­voca a L’escu­de­lla de les arts escèniques, un joc de rol (entre artis­tes, pro­duc­tors, repre­sen­tant de les Admi­nis­tra­ci­ons i espec­ta­dors) per a conèixer els rep­tes de cada ofici. L’acció es farà a la Nau Iva­now i cal ins­cripció prèvia. Dijous (19h), a la Fun­dació SGAE també es con­vo­carà tres repre­sen­tants de pro­duc­ci­ons nomi­na­des (Pau Coya, que consta nomi­nat a reve­lació i també per a Nova­veu), al cos­tat de Joan Yago (autor de Tot el que pas­sarà a par­tir d’ara) i Anna Maria Cis­que­lla, de Dagoll Dagom (L’ale­gria que passa) per con­ver­sar dis­te­sa­ment amb el públic sobre com les auto­ries més joves poden superar els sos­tres de vidre actu­als. La xer­rada la mode­rarà Ana Pri­eto (Núvol).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.