Art

cultura

El Gran Ull de Joan Fontcuberta i Toni Cumella serà una realitat al setembre

El mosaic “Gran Ull És” s’ubicarà a la plaça del Tint de Roca Umbert fàbrica de les Arts de Granollers

El projecte comptarà amb 15.000 fotografies que els ciutadans podran enviar fins al 30 d’abril

Joan Fontcuberta i Toni Cumella han donat el tret de sortida del “Gran Ull És”, un gran mosaic fotoceràmic fet amb fotografies de persones de Granollers que presidiran la plaça del Tint de Roca Umbert fàbrica de les Arts. Una gran obra coral, de construcció d’identitat col·lectiva, nodrida per 15.000 retrats o selfies seleccionades des d’ara i fins al 30 d’abril. El projecte ésun encàrrec de l’Ajuntament de Granollers que s’ha presentat aquest dilluns amb la presència del regidor de cultura, Martí Pujadas i l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, juntament amb els dos artistes de protagonistes, davant de la façana que a partir del setembre acollirà l’obra.

El regidor de cultura, Martí Pujadas ha destacat que “és un projecte en què s’uneix la fotografia i la ceràmica per crear un gran mural col·laboratiu de les mirades i de les fotos de molta gent, amb que en farem un sol ull”. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell ha fet una crida a tothom a participar-hi i ha recordat com va sorgir el projecte arran de la col·laboració dels dos artistes en el mosaic del petó de Barcelona, “quan el 2014, una intervenció que comença a sortir a totes les portades d’arreu, a totes les guies turístiques, es torna icona d’una ciutat, d’un país, de la cultura, de la innovació, de la fotografia, i a més a més, aquest mural està fet per dos artistes, dos grans professionals granollerins, no pot ser que la ciutat de Granollers no en tingui un”,ha remarcat Barnusell.

Per la seva banda, Joan Fontcuberta ha explicat que la fórmula del petó, l’ha anat adaptant a diferents circumstàncies i llocs com Itàlia i França, “els artistes són considerats com uns genis una mica en el nostre món, esbojarrats, tancats a l’estudi, però a mi m’agrada més pensar en obres obertes, participatives, en obres corals, on l’artista, més que el propietari o l’autor, és aquell agent que el que fa és activar unes forces en comú per arribar a fer una obra”, ha assegurat Fontcuberta. El ceramista Toni Cumella, ha explicat que li fa especial il·lusió tornar a col·laborar amb Joan Fontcuberta i ha recordat com es va endinsar en la fotografia lligada a la ceràmica.. Segons ha detallat Cumella “vaig començar a interessar-me per com la imatge era perdurable a l’intempèrie i vaig estar fent una recerca dels procediments que es feien servir pels medallons de cementiri al segle XIX. He fet tot un buidat amb llibreries per tenir aquests processos més o menys controlats”, ha explicat Cumella.

La forma en què els ciutadans podran fer arribar els retrats és variada; a través de les xarxes socials, etiquetant les fotografies amb el coixinet #miradesgranollers, a través del web granollers.cat/mirades o a través del web [email protected] o a anant a les biblioteques en què poden ajudar a fer la foto i enviar-la.

Artistes de renom

Joan Fontcuberta, és fotògraf i artista visual de renom internacional, és nascut a Barcelona però té estudi a Granollers, i Toni Cumella, és ceramista granollerí amb un important taller a la ciutat i ha col·laborat en la remodelació de la teulada del mercat de Santa Caterina de Barcelona amb els arquitectes Benedetta Tagliabue i Enric Miralles el 2004, entre d’altres. Fontcuberta i Cumella van participar el 2012 a Sajazarra, a La Rioja, fent un mosaic amb fotografies de familiars, i el 2014 en el petó que es troba a la plaça Isidre Nonell de ciutat vella a Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona pel tricentenari del 1714.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.