Llibres

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el centre del llibre i el centre del cos, el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

El poeta figuerenc presentarà demà el seu primer llibre, ‘Mon cor a l’illa d’O’, guanyador del Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2023, dins de l’acte dels Premis Literaris de Cadaqués

Guillem Pérez (Figueres, 1995) es presenta com “autodidacte i banyista de la Mar d’Amunt”, perquè neda –i també camina– sovint, sol o en companyia “respectuosa i tranquil·la”, per aquell territori agrest i tel·lúric al nord del cap de Creus. El mar està molt present en el seu primer llibre, el poemari Mon cor a l’illa d’O (Llibres del Segle), amb què l’any passat va guanyar el 36è Premi Cadaqués a Rosa Leveroni. De fet, el presentarà demà, dissabte 20 d’abril, en el marc de l’acte de lliurament d’una nova edició dels Premis Literaris de Cadaqués, que tindrà lloc al Teatre Art i Joia de Cadaqués (11 h) i inclourà l’actuació musical de la cantautora Leila Claud.

“Fa temps que escric, però aquest és el primer llibre que he gosat publicar, perquè volia completar un llibre unitari que tingués un sentit de ser, si és que existeix tal cosa”, explica Pérez. “Abans de començar a escriure’l, vaig sentir que era una persona més perceptiva i que sentia una necessitat d’expressió. Va ser llavors quan vaig començar a escriure un llibre de poemes sobre el cor. El cor és el centre del llibre i el centre del cos, el vehicle amb què avancen la lectura i la vida. És un símbol que està molt a prop de l’emoció, però també de la devoció, la compassió i l’amor, perquè es tracta de sortir d’un mateix per llançar-se als altres. Per això crec que en el món necessitem més feminitat, ben entesa, per ser més feliços”, argumenta l’autor d’aquest “llibre d’acompanyament espiritual” que ja va enllestir el 2021 i que, després de moure’l sense èxit per diverses editorials barcelonines, va decidir presentar al premi cadaquesenc.

En aquest poemari amb epíleg de Roger Costa-Pau, tant important com el mar és, ja des del títol, el concepte d’illa. “Sempre m’he sentit en una illa sense ser-hi”, afirma Pérez. I aquesta illa d’O, en concret, “podria ser una zona de la geografia de la ment o de l’interior d’un mateix”.

Guillem Pérez debuta amb “una poesia lliure” i un llibre en què “tots els poemes són diferents”, amb el comú denominador de la manca de títols, substituïts per nombres romans, i sempre amb la ferma voluntat de “sacsejar el llenguatge i no buscar comoditats”. Guillem Pérez vol continuar indagant en els múltiples i diversos camins de la poesia, però també voldria tastar la novel·la i té algun projecte de llibre amb pintures i poemes, conjuntament amb la seva companya, l’artista Maria Marvila .

A més de la presentació de demà, Guillem Pérez també serà present, diumenge al matí, a la primera Fira Literària que reunirà, al Passeig de Cadaqués, escriptors, llibreters i editors de proximitat. El dilluns també assistirà a la trobada d’autors i autores locals que organitza la Biblioteca Fages de Climent de Figueres (19.45 h), com a revetlla de Sant Jordi. Pérez presentarà el seu llibre a la llibreria Ona de Barcelona el 27 de maig, ben acompanyat per Vicenç Altaió, i al juny té previst presentar-lo també a Llançà, on viu actualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona
cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

Barcelona