Cultura popular

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

L’Ajuntament de Berga ha aprovat la celebració de La Patum de 2024 durant la sessió extraordinària que s’ha portat a terme avui diumenge. Els membres de la corporació municipal han confirmat que les festes del Corpus es faran del 28 de maig al 2 de juny. Les dates inclouen la celebració de La Patum de la Fundació La Llar (28 de maig), que l’any passat es va fer a la plaça de Sant Pere, amb motiu del 50è aniversari de la fundació. Després de la bona acollida que va tenir l’esdeveniment, l’entitat va acordar amb el consistori mantenir la festa a la plaça. L’acord ha estat adoptat de forma unànime i la sessió ha continuat amb el nomenament de les parelles d’administradors i administradores que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant la celebració dels actes principals de la festa. Es dona el cas que per primer cop a la història de la festa, s’ha proclamat una parella d’administradors del mateix sexe. Es tracta de Roger Úbeda i Albert Martínez que representen al Raval. A l’acte també s’ha formulat la proposta per determinar les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització o el desenvolupament de la festa. Enguany, s’atorgaran 19 títols de Patumaire i 8 títols de Patumaire d’Honor.

Posteriorment, s’ha nomenat les quatre parelles d’administradors i els representants de la comparseria patumaire per a la signatura del Llibre de Registres dels Administradors, Administradores i caps de colla de La Patum. És una tradició documentada des de l’any 1619, que va ser recuperada l’any 1993, complint-se enguany trenta-un anys de la recuperació d’aquesta tradició.

En la sessió també s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular dels concursos de cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil. El treball amb el lema Ens veiem a la plaça! de Jaume Gubianas ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 443 vots (50,45 %) i en la categoria infantil el primer lloc ha estat per la proposta titulada Esclat de Patum de Genís Mata de l’Escola Sant Joan, amb 350 vots (38,88 %).

El Ple de l’Ascensió ha finalitzat amb els parlaments de l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, que ha iniciat la seva intervenció fent un agraïment a La Patum de La Llar per la decisió que la festa se celebri a la plaça de Sant Pere durant les pròximes edicions. Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, s’ha dut a terme la penjada dels cartells anunciadors de La Patum, La Patum Infantil i La Patum de La Llar a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial. Posteriorment, un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum al mig de la plaça de Sant Pere i quan el so de les campanes del rellotge de l’església de Santa Eulàlia han indicat les 12 del migdia, el repic del tabal ha començat a sonar. El tabaler ha recorregut els carrers i places del centre de la ciutat per anunciar que aquest any, es tornarà a celebrar La Patum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.