Altres

ARTS EN VIU

Els festivals de Terres de l’Ebre teixeixen una xarxa de complicitats

El Col·lectiu Cultura ha impulsat la coordinació en una quinzena de festival, que mantenen la seva personalitat

L’impacte econòmic és de 2 milions i atrauen uns 200.000 espectadors en conjunt

El Col·lectiu Cultura ha presentat formalment la Ruta de festivals de Terres de l’Ebre aquest matí a l’antiga Fàbrica Damm, en una jornada de divulgació i de construcció d’objectius comuns. En un debat sobre Eines i recursos per a projectes sostenibles en territoris rurals, Xavier Cubeles, de Eurecat, ha determinat els valors de la cultura en la transformació digital, el canvi ecològic i el social: “la cultura és fer comunitat”.

Els 16 festivals que s’han adherit a aquesta ruta són A Cel Obert, Artèria Tortosa, Deltebre Dansa, EbreLumen, Eufònic. Arts sonores, visuals i digital-performatives, FRONT. Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, Mostra de Jazz de Tortosa, In-FCTA, Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, Les Nits de Tyrika, Músiques en Terres de Cruïlla, Proto-FEST, Rihihiu, Terres Travel Festival, Som(Riu) y TOCA’M. El “trencaclosques” (com explicava la presentadora Antònia Folguera) arrenca el 3 de maig amb EbreLumen i s’allarga fins al 20 d’octubre amb les finalitzacions d’Artèria Tortosa i Rihihiu.

Xènia Gaya és la directra de Festivals de Terres de l’Ebre. Des de la seva constitució informal, el febrer del 2022, s’ha anat teixint una fórmula per visibilitzar la ruta, “fer-ne una marca”. Els objectius immediats, a partir d’ara, és poder mancomunar serveis; compartir experiències impulsant accions transversals entre els festivals que vulguin integrar-s’hi; instituir una Beca Festival Terres de l’Ebre per impulsar la recerca; i millorar tant l’accessibilitat com la mobilitat de tots els festivals.

Iris Castells, diputada delegada d’infraestructures del territori i vicepresidenta de Patronat de Turisme de la Diputació a Terres de l’Ebre, reivindica una cultura ”moderna, creativa i alternativa” a partir de les propostes singulars que ha anat constituint el territori. Es calcula que l’impacte econòmic conjunt frega els 2 milions d’euros anuals i que hi participen uns 200.000 espectadors.

Els Festivals de Terres de l’Ebre ve a ser una iniciativa similar a la d’altres zones en què es promociona la cultura en territoris poc poblats i que tenen dificultat per participar d’accions culturals. Per exemple, l’any passat, es va iniciar el programa Això al poble no li agradarà a l’entorn gironí sobre creació contemporani en què participen una desena de municipis. O el Festival EVA, que enguany celebrarà el vintè aniversari, generant activitats per petits municipis entorn del Penedès. Un altre exemple és la vela Nilak, un espai escènic itinerant, que funciona com a teatre, utilitzant el caràcter nòmada per descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre de les arts escèniques contemporànies. L’Administració procura potenciar activitats culturals en municipis rurals amb la voluntat de descentralitzar la cultura i alhora generar una activitat turística que atragui públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]