Cinema

estrenes de cinema

La fúria desfermada d’Anya Taylor-Joy reviscola la saga ‘Mad Max’

Diuen les teòriques de l’androcentrisme que s’ha d’acabar amb la visió del món i de la cultura centrada en el punt de vista masculí i que no es tracta de derrotar els homes amb els seus mètodes violents, sinó de fer prevaldre els valors femenins. Probablement no deuen veure amb bons ulls la saga de Mad Max i, en particular, la deriva que ha pres des del 2015, quan Charlize Theron es va convertir en una guerrera imbatible a Mad Max: Fúria a la carretera. George Miller va fundar la saga el 1979 amb Mad Max, un film post-apocalíptic amb una estètica de vehicles tot terreny estrafolaris i homes vestits de cuiro negre perseguint-se i barallant-se pel desert. Va convertir Mel Gibson en estrella i ha tingut una influència estètica enorme en el cinema i en altres àmbits. El mateix George Miller va donar un cop de timó a la franquícia empoderant una dona, Imperator Furiosa (Charlize Theron), que ha trobat ara una digna successora en Anya Taylor-Joy. O més ben dit, una antecessora: interpreta el mateix personatge de jove i explica la història de com es va convertir en una heroïna.

Furiosa: De la saga Mad Max torna a ser dirigida per l’incombustible George Miller, que té ja 79 anys, i s’ha estrenat amb tots els honors fa vuit dies als inicis del festival de Canes. Allà ha rebut la benedicció de la crítica anglosaxona, que la puntua amb 80 sobre 100. Lluny dels 90 de la pel·lícula del 2015, que a més va aconseguir 379 milions de dòlars de recaptació arreu del món. L’actriu nord-americana d’origen argentí Anya Taylor-Joy, que va visitar el festival de Sitges amb La bruja el mateix any de Mad Max: Fúria a la carretera (2015), ha fet prou mèrits des de llavors, amb films com Múltiple i Glass, de M. Night Shyamalan, i la sèrie Gambito de dama o Dune: parte dos, perquè no sorprengui que agafi el testimoni de Charlize Theron com a Furiosa. L’acompanya al capdavant del repartiment Chris Hermsworth, l’intèrpret de Thor a les superproduccions de Marvel-Disney, i tenen com a secundaris una llarga nòmina d’actors, majoritàriament homes: Tom Burke, Angus Sampson, Daniel Webber, Alyla Browne, Elsa Pataky (parella de Hermsworth)...

Quan el caos s’apodera del món, la jove Furiosa és arrabassada del Lloc Verd de Moltes Mares i cau en mans d’un gran estol de motoristes liderat pel Senyor de la Guerra Dementus. Arrasant la terra erma, topen amb la Ciutadella presidida per l’immortal Joe. Alhora que els dos tirans lluiten pel domini, Furiosa ha de sobreviure a moltes proves mentre reuneix els mitjans per trobar el camí de tornada a casa i buscar venjança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.