Música

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

L’òpera ‘Alexina B’ de Raquel Garcia-Tomás aspira a endur-se tres guardons

L’Academia catalana els entregarà en una gala el 20 de juny a L’Auditori

Sílvia Pérez Cruz, que ja està preparant els concerts d’obertura del Festival Grec (en tres vetllades amb músics diferents a cada passi) del 26 al 28 de juny, aspira a cinc nominacions dels V Premis Alícia, uns guardons que concedeix l’Acadèmia Catalana de la Música. Pérez Cruz opta a les categories d’autoria, producció discogràfica, interpretació, internacionalització i directe. La cantant tancarà el Festival d’Avinyó amb uns recitals similars als de l’obertura del Grec. Li segueix, en nominacions (autoria, interdisciplina i directe) Raquel Garcia-Tomás, compositora de l’òpera Alexina B., estrenada al Liceu l’any passat. Els premis s’entregaran el 20 de juny, en una gala a L’Auditori de Barcelona, presentada per la periodista i humorista Ana Polo i retransmesa per 3Cat, la Xarxa+ i la plataforma de les televisions locals

El premi Alícia 2024 a la Trajectòria ha estat per a Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 13 de març de 1942), pianista i compositora catalana amb una extensa trajectòria. Va iniciar una espectacular carrera com a nena prodigi del piano amb només 7 anys interpretant Mozart, al Palau de la Música; amb 13 anys ja havia actuat als auditoris més prestigiosos de Suïssa, Alemanya i Anglaterra. Com a compositora, supera les cent partitures per a piano, veu i piano, música de cambra, música simfònica i òpera. Destaca el ballet Tirant lo Blanc, op. 67, la versió coreogràfica en dos actes que es va estrenar el 1994 al Teatre Músorgski de Sant Petersburg.

Els acadèmics i les entitats de l’Acadèmia Catalana de la Música atorguen anualment els Premis Alícia. Enguany, per primer cop, s’obre un premi al Reconeixement del Públic: En aquest cas, aquests finalistes els han escollit des del Consell de Públics de la Comunitat de Cultura TRESC. Altres nominacions de renom són les d’Antoni Ros-Marbà, per Petita Suite Lúdica: Preludiet, Ball pla, Trapelleries, Arietta, Corrandes (autoria), juntament Marco Mezquida per les composicions del disc Tornado (autoria i internacional). Núria Rial està nominada a internacionalització i interpretació, categoria que també haurà de competir amb el Quartet Gerhard i Meritxell Neddermann, a més de Pérez Cruz.

Els finalistes en l’àmbit del Periodisme i Divulgació Musical han estat el programa Assaig General de Catalunya Música, dirigit per Albert Torrents i Marta Lanau; el periodista Nando Cruz, pel seu llibre Macrofestivales, el agujero negro de la música; la revista Enderrock, pels seus 30 anys de trajectòria; i Tania Safura Adam, presentadora i directora de Ràdio Àfrica a Betevé Ràdio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia