Art

ART

La històrica revista ‘Papers d’Art’ d’Espais ja és accessible en línia

Coincidint amb l’exposició Espais, un fenomen artístic. Una travessa per l’art contemporani a Catalunya (1987-2010), comissariada per Glòria Picazo al Museu d’Història de Girona, s’ha presentat la digitalització de la revista Papers d’Art, un fons extraordinari de la publicació especialitzada que va editar durant vint anys aquesta històrica sala d’art contemporani i que ja és consultable en línia .

Papers d’Art, que té un àmbit específic a l’exposició del Museu d’Història, va néixer el mateix any de la fundació d’Espais, el març de 1987, sota la coordinació de Glòria Bosch i Carme Ortiz. Els 25 primers números s’encartaven com a suplement gratuït del diari El Punt, i a partir del 1989 la revista es va convertir en una publicació independent i de pagament a través de subscripció. Durant la segona etapa de la revista, a més, les portades reproduïen l’obra original d’un artista pensada especialment per adaptar-se al seu format (com un diari) i als seus continguts, i Espais feia un tiratge de l’obra en serigrafia de 75 exemplars, com una opció més de difusió.

Carme Ortiz, Magdala Perpinyà i Jordi Font van ser els responsables més estables en el treball d’edició de les dues etapes de la publicació, tot i que altres col·laboradors interns d’Espais també hi van tenir un paper destacat, com ara Glòria Bosch, en els primers números, Anna Capella, Assumpta Bassas, Pilar Sanz, M. Rosa Fraxanet, Dolors Vidal o M. Antònia Bagué. Des del principi hi van tenir presència també alguns dels nom que serien referents de la crítica i l’artigrafia, com ara Carles Hac Mor, Esther Xargay, Manel Clot, Pilar Parcerisas, Jaume Fàbrega, Teresa Grandas, Joan Casellas, Marta Pol, Susanna Portell, Fernando Castro Flórez o Juan Antonio Álvarez Reyes.

La periodicitat va anar variant i es va espaiar cada vegada més fins al 2008, en què va sortir l’últim número, el 93. Si bé en la primera etapa servia per fer difusió de les activitats del mateix centre Espais, aviat va incorporar articles de teoria i crítica d’art que, a més de seguir difonent les activitats pròpies, oferia informació d’exposicions a escala nacional i internacional, monogràfics sobre temes d’interès del moment i entrevistes a artistes. Des del principi, va tenir una vocació transversal i oberta que va facilitar la incorporació de quasi un miler de col·laboradors al llarg de la seva existència, una amplitud de veus que componen un mosaic detallat dels debats sobre l’art contemporani que van predominar en aquelles dues dècades.

De fet, la gran quantitat d’informació que contenen les seves pàgines havia despertat l’interès de crítics i investigadors actuals, que tenien dificultats, però, per accedir als documents. L’exposició dedicada a Espais ha propiciat finalment que l’Arxiu Municipal de Girona hagi pogut digitalitzar tots els números per posar-los a disposició de tothom, en accés lliure, a través de l’apartat de premsa digitalitzada del seu web: https://www.girona.cat/sgdap/cat/premsa.php.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia