Arts escèniques

TEATRE

La Zaranda convoca els artistes joves al Romea amb ‘Manual para armar un sueño’

A Manual para armar un sueño la companya andalusa La Zaranda rescata referents i situacions de la literatura clàssica, conscient que potser hi ha espectadors joves que no ho reconeguin. No renuncien a abandonar-ho. Ara, lluny del cartó pedra arqueològic, la seva proposta vol traspassar l’escena i commoure el cor del públic. Aquest Manual és una advertència similar a la de les Obras ejemplares en què el protagonista ha de decidir quin camí reprendre en una cruïlla i evitar les temptacions del diable. El dramaturg Eusebio Calonge diferencia el teatre entre el teatre inestable, que traspassa, i el del desig de la fama i el reconeixement, sigui a les fustes o a la pantalla. Aquesta és la cinquena visita de La Zaranda, al Romea. Abans havien coproduït El grito en el cielo (2015), Ahora todo es noche (2017), El desguace de las musas (2019) i La batalla de los ausentes (2021). El Romea coprodueix un muntatge a mig camí de la silenciosa poesia, l’humor fràgil i l’espai fosc que porta l’acció en una cova. Manual estarà en cartell des d’avui fins al 16 de juny i serveix per celebrar els 45 anys de trajectòria del grup.

Si Calderón de la Barca deia que el món era un gran teatre, La Zaranda assumeix el repte d’aprendre a escoltar, a construir des del silenci i sense saber res. Disposats que el personatge els abdueixi com si fos un fantasma. En el seu teatre, discrepen en buscar la frontera entre l’actor i el personatge. La Zaranda és una de les companyies de l’estat espanyol que més ha voltat pel món. Com en els darrers treballs, cada procés de creació sorgeix tot i els impediments de tota mena que se’ls hi posa al davant. Com ara, que la sala d’assaig amenaci reina i els impedeixi fer-la servir. Només els empeny endavant la fe a trobar la via. Pel director Paco de la Zaranda, Calonge els porta al fons de la cova, però, feliçment, n’acaben sortint amb més esperança de l’habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.