Patrimoni

Cultura

Comencen les obres de restauració de la catedral de Tortosa

Finalitzen els treballs als Reials Col·legis

Les actuacions s’emmarquen en el programa Temps de Gòtic de Cultura i la Fundació La Caixa

Un cop finalitzades les obres de restauració als Reials Col·legis, comencen les de la Catedral de Tortosa. Els treballs formen part del programa Temps de Gòtic del departament de Cultura i la Fundació La Caixa, en col·laboració amb el Bisbat de Tortosa com a titular dels monuments. Suposen una inversió total de 620.000 euros. El programa també ha inclòs la muralla del Rastre que, de fet, el novembre passat ja es va inaugurar l’accés a l’espai que connecta els barris del Rastre, Santa Clara i la Simpàtica.

Les obres de restauració dels Reials Col·legis, iniciades el novembre de 2023 amb un pressupost de 120.000 euros, han anat a càrrec d’un equip interdisciplinari encapçalat per l’arquitecte Bernat Humbert Navarro i l’arquitecta tècnica Teresa Arnal. Les obres han inclòs diverses actuacions, com ara l’arranjament del forjat del sostre de la sala d’actes i la neteja i consolidació dels paraments del claustre, així com una intervenció de la façana principal i la rehabilitació de les cobertes. Segons apunta Cultura, suposen una millora de la interpretació i apreciació del monument, així com una revitalització cultural de Tortosa.

Les obres de restauració de la Catedral de Tortosa suposen una inversió de 500.000 euros. El projecte ha estat redactat pels arquitectes Carlos Brull i Andreu Alonso, amb l’assessorament del restaurador i conservador Manel Iglesias. En aquest cas, es pretenen restaurar i consolidar elements arquitectònics de pedra, especialment els decoratius i escultòrics d’una part de l’absis que estan degradats. També s’adequarà l’àmbit del primer nivell de la coberta de la capçalera on s’actua perquè en el futur es pugui incorporar aquest espai al recorregut de visita pública de la catedral, un monument gòtic atribuït al mestre Bernat d’Alguaire, construïda sobre el temple romànic anterior. Es va posar la primera pedra l’any 1347. La catedral va patir alguns danys durant la Guerra del Francès i la Guerra civil de 1936-1939, que van ser reparats l’any 1968 per l’arquitecte Ramiro Moya.. Amb els treballs, es podrà anar de l’actual capella de Santa Anna fins a la coberta a través de l’escala de caragol de l’interior de la torreta de Sant Pere, recuperada amb la seva funció original. La torreta de Santa Caterina, situada en el cantó oposat, servirà per a retornar al nivell del pla de la Catedral.

L’objectiu del programa Temps Gòtic es posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya. Compta amb una dotació total de 6,24 milions d’euros i actua en diferents monuments i bens artístics com ara la Seu de Manresa, El Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia, l’església de Sant Llorenç de Lleida, l’Antic Hospital de Cervelló o l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Ideal estrenarà l’exposició ‘Jules Verne 200’ al setembre amb tecnologia d’última generació

Barcelona
cultura

Mariscal presenta el seu càntir “ondulat” per l’Argilà d’Argentona

Argentona
Literatura

‘Callahan’ Ruiz es treu la màscara a ‘Insània’ per a narrar pors i traumes que el turmenten

Girona
lliurament

Albert Jané rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Barcelona
Jordi Galli
Escriptor

“El procés d’escriure és un viatge, també, una ruta diferent de la que vam recórrer”

Barcelona

Llibres que desconcerten els llibreters

Barcelona
art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA