Cultura popular

CULTUra

El món casteller recopilarà la seva memòria oral

La Coordinadora de Castells i la URV s’uneixen per reunir testimonis i vivències no documentades

L’historiador i casteller Oriol Casellas i Domènech serà l’entrevistador principal

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i la Càtedra URV del fet casteller han impulsat conjuntament un projecte de recopilació de memòria oral. Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat, el projecte Memòria dels castells. Les veus d’una tradició en evolució’ recollirà el testimoni i les vivències dels protagonistes de l’últim mig segle que no han estat documentades. En primer lloc, es farà un cens de persones vinculades al món casteller nascudes a la dècada dels cinquanta o abans per, a partir del cens resultant, es puguin seleccionar els perfils per participar en unes converses (dirigides i enregistrades) per tal de poder fer el buidat i posterior difusió i posada a disposició de la informació. L’entrevistador serà l’historiador Oriol Casellas i Domènech que també és casteller dels Sagals d’Osona, i que compta amb una llarga llista d’estudis de recerca històrica publicats.

El projecte vol recopilar l’evolució espectacular que ha aconseguit el món casteller l’últim mig segle, quan l’augment de les colles i la projecció mediàtica “han canviat completament la realitat” del fet casteller, el llegat dels testimonis de castellers i castelleres que van viure la prèvia al “boom” dels anys 80 i 90. Els membres de les colles més antigues poden deixar constància d’un passat “diferent” i que serveixi “de base” de futurs estudis històrics i sociològics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia