Cultura popular

educació

‘Coti x coti’ a ritme de flabiol a Mataró

A Mataró, no ha deixat de sonar mai el flabiol, l’instrument de vent que es toca amb una mà mentre amb l’altra es fa repicar el tamborí. Aquests dos instruments són dels més populars de casa nostra, amb una presència centenària associada al patrimoni festiu, sobretot als gegants. A la capital del Maresme, el vincle és molt estret per la figura d’un dels flabiolaires més reconeguts a Catalunya, Quirze Perich, que acompanyava amb la melodia i la percussió els gegants i els nans de la ciutat.

Fa deu anys que el programa El flabiol a les escoles manté una nova fornada de flabiolaires que descobreixen la figura del seu mestre i en segueixen les passes, si més no perquè la tradició perduri. “Ara, ha quedat per als gegants, però era un instrument per a les festes i els balls de la places”, explica la coordinadora del projecte, Alícia Morales, que recorda als més joves que abans, “sense Spotify ni orquestres”, el més fàcil era fer sonar un flabiol per anima la festa.

Els alumnes de quart a sisè de primària de les escoles públiques Coromines, Maria Mercè Marçal, Rocafonda, Anxaneta, Montserrat Solà i Mar Mediterrània aprenen a tocar el flabiol a l’aula. Amb l’assessorament de músics i estudiosos del flabiol a Mataró, com ara Rafael Mitjans i Teresa Soler, i l’ajuda de les famílies es construeixen el seu propi tamborí. Els primers assajos els fan amb capses de sabates per aprendre a percudir amb la baqueta i agafar el ritme de les notes.

Per a l’ús escolar, s’ha dissenyat un prototip de flabiol de plàstic, més resistent, però també amb unes característiques que rebaixen el so d’aquest instrument pensat per fer-se sentir al mig del carrer. A final de primària, acaben fent petites danses i un repertori ampli, com el que es va sentir dijous als jardins de la Llar Cabanellas, on va sonar la música tradicional, però els alumnes van concloure tocant a ritme de flabiol l’èxit del Coti x coti dels mataronins The Tyets. “No és una peça fàcil per a ells, però els motiva tant i se la senten tan seva que la toquen perfectament”, explicava Morales en acabar el concert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia