Arts escèniques

Oriol Broggi

Director de La Perla29

“El director i l’actor són també autors que fan un nou text”

“Generar feina per ajuntar gent. He dit molt sovint que el meu ofici és ajuntar. Crear vincles entre les persones”

“A vegades el director d’un espai com el Teatre Lliure necessita afirmar-se amb el seu projecte i no compartir-lo”

El 2002, quan neix La Perla29, fer una companyia de teatre sense valorar l’economia hauria estat un error
A Terrassa vaig proposar a Francesc Nel·lo que fes una obra. Veus? Vaig trencar un sostre de vidre al revés
Sempre som vulnerables. Viure en societat és estar pendent dels límits dels altres i dels teus. Hi ha un moment que el risc es converteix en compromís. Va lligat a allò que has anat fabricant durant anys

La pipa (encesa, o no) d’Oriol Broggi defi­neix molt les seves ganes de con­ver­sar. És dels que pen­sen reba­tent argu­ments, pre­gun­tes que podrien ser incòmodes però que sap desac­ti­var des de la tra­jectòria de La Per­la29 i expo­sant-se vul­ne­ra­ble, com un ciu­tadà un punt des­pis­tat.

La pre­gunta és obli­gada. Mouawad s’ha con­ver­tit en el seu autor de capçalera? Ara hi torna amb ‘Tots ocells’, dins del Grec. Sem­bla anar a ton­ga­des amb els dra­ma­turgs.
Exacte, hi havia una època que em van dir, el teu autor de referència és Molière. Després vaig fer dos Shakes­pe­are’s i em van dir, ah, clar, pots fer Shakes­pe­are’s, com tot­hom. I després Filippo. Els ita­li­ans, no? I Mouawad, sí, també. Un no té un autor de referència, en té bas­tants. La gent que és autora, l’autor de referència hau­ria de ser ell mateix, però lla­vors expli­quen que beuen de mil llocs, no? Doncs el mateix un direc­tor. Hi ha moments de la vida que et ve més de gust fer coses així. I com­bi­nes allò que et ve de gust de fer amb allò que creus que és interes­sant de fer en aquell moment, amb coses amb què vols expli­car, com ho vols expli­car, amb qüesti­ons de pro­ducció, de diners, de cir­cumstàncies. I també hi ha un altre fac­tor molt impor­tant: els actors dis­po­ni­bles. Passa amb el Ham­let. Et cre­ues amb un actor i dius, va, fem un Ham­let. Però això passa amb molts altres per­so­nat­ges.
Això ho va expli­car quan va fer la versió amb Man­ri­que, no?
Era la seva opor­tu­ni­tat, o ho feia lla­vors o ja seria massa tard. Amb el Man­ri­que, sí que en parlàvem, d’això. Va ser quan el vaig conèixer que vaig veure que podia fer un Ham­let. I ara vaig conèixer el Gui­llem [Balart] i dic, també es pot fer un Ham­let. T’hi tro­bes algú que pen­ses que es pot fer un títol i, si es donen cir­cumstàncies i vas cap a un cos­tat o cap a un altre i aca­bes mode­lant fent coin­ci­dir les teves inten­ci­ons amb el que et por­ten les cir­cumstàncies de la pro­duc­tora, del públic, de la situ­ació social, etcètera. Hi ha moments que un clàssic es lle­geix millor que d’altres. És evi­dent que el tea­tre, ha de ser molt per­me­a­ble a la rea­li­tat, tant de la rea­li­tat política i social del moment com les cir­cumstàncies per­so­nals de la gent que ho està fent. Dit això, sí, Mouawad m’agrada molt de fer. I quan trobo una obra seva que m’agrada, penso que s’ha de fer. Hi ha alguna cosa que m’hi obliga.
I a què l’obliga el nou text?
És una obra sobre l’amor. Suc­ce­eix en un con­text de con­flicte, un con­flicte impor­tant, en un con­flicte que ara, per exem­ple, ha deri­vat en guerra, però quan es va escriure o quan vam deci­dir fer-la i quan la vam començar a tre­ba­llar, no hi havia aquest con­flicte.
Està ins­pi­rat en Pales­tina?
Sí, és una obra que passa a Jeru­sa­lem. Passa entre Nova York i Jeru­sa­lem. Però bàsica­ment passa a Jeru­sa­lem. Però és una obra que no parla de guerra. Aquesta hi apa­reix com a con­text, però com a tan­tes altres de Mouawad. Parla de mol­tes altres coses. És una gran obra sobre l’amor, les pro­me­ses, la recon­ci­li­ació, el con­sol, les solu­ci­ons al con­flicte...
En la forma, sovint se’l rela­ci­ona amb Peter Brook, per com juga amb la bui­dor de l’espai.
A tot­hom ens passa que, quan anem a veure una obra de tea­tre, quan estem davant d’algú, que neces­si­tem posar títols. Ara, amb la soci­e­tat moderna que vivim encara més, perquè ens comu­ni­quem molt a través de les xar­xes i sem­bla que fa tota una crítica i després li agrada posar títols. Li agrada posar una cita, un títol i li agrada posar unes estre­lles. I ho has de resu­mir tot amb aque­lles estre­lles. Són uns codis que es fan ser­vir. Al públic li passa el mateix i l’entorn tea­tral, també. Neces­sita dir, La Perla això; el Lliure això altre; aquest direc­tor això, aquell actor d’allò. L’espec­ta­dor, quan ho veu, troba tota aque­lla com­ple­xi­tat de sig­nes i de dis­curs molt ela­bo­rat, però alhora també es fa els seus resums men­tals. I a un direc­tor se li posen titu­lars. Aquest direc­tor és molt així; l’altre, aixà. Sor­to­sa­ment aquests titu­lars poden variar. És evi­dent que qual­se­vol obra de tea­tre, qual­se­vol situ­ació de la vida, qual­se­vol repro­ducció a par­tir d’una obra d’art és una visió. La veri­tat és que em costa de dir-ho de mi mateix. En tot cas, jo m’iden­ti­fico com el que fa coses: gene­rar acti­vi­tats, gene­rar feina per a gent, ajun­tar gent. He dit molt sovint que el meu ofici és ajun­tar. Crear vin­cles entre les per­so­nes. Aquest és el meu ofici. Crear aquests vin­cles.
Julio Man­ri­que, que ha tin­gut molta relació amb La Perla, diri­geix el Lliure. Això ens per­met ima­gi­nar que La Perla tindrà més accés al Lliure que abans?
No, no forçosa­ment. Tu crees vin­cles per a aquell moment. Jo vol­dria creure que aquells vin­cles que­den fets, però no només amb la gent que tre­ba­lla, sinó la gent que em ve a veure. Queda un vin­cle amb La Perla. Però no és un vin­cle abso­lut. Ell ha de desen­vo­lu­par el seu pro­jecte. La Perla pot entrar en un moment o no. Per altra banda, ja tenim un espai on fer el nos­tre tea­tre. Per tant, podem enten­dre que hi haurà altra gent que neces­sita més aquest espai. Hi ha altres gene­ra­ci­ons, altres pers­pec­ti­ves que són interes­sants i que han de tenir el seu espai. El fet que jo pugui conèixer un direc­tor no fa que jo hagi de diri­gir en el seu tea­tre. Crec que no. A vega­des el direc­tor d’un espai com el Lliure neces­sita afir­mar-se amb el seu pro­jecte i no com­par­tir-lo.
Ara que parla de noves veus. La Perla, aquest any, s’ha obert con­vi­dant la direc­tora Mar­tina Caba­nas i els de Pedant a missa i repi­cant. És un fet cir­cums­tan­cial o es repe­tirà la tem­po­rada vinent?
Por­tar un tea­tre i un espai és com­pli­cat perquè sem­pre hi ha mol­tes més coses de les que pots fer. La Perla s’ha obert sem­pre. Pensa que a la pro­gra­mació de La Perla de la Bibli­o­teca, va debu­tar la com­pa­nyia Bol­xe­viks, que es va crear aquí. També es va fer el pri­mer espec­ta­cle de La Bru­tal, Timó d’Ate­nes. Aquí es va fer el pri­mer espec­ta­cle del Pau Carrió...
Però tant el Pau Carrió com el Fer­ran Utzet, que van debu­tar en la direcció a la Bibli­o­teca, ja eren de l’equip. Havien estat aju­dants de direcció seus...
Però va ser el seu pri­mer gran mun­tatge i el van poder fer aquí.Es pot estar vin­cu­lat a la família però no sem­pre s’ofe­reix una direcció. També el Joan Arqué, que havia col·labo­rat sovint, va poder estre­nar amb Gui­llem Albà l’adap­tació del Canto jo i la mun­ta­nya balla...I el Lli­bert, que ja s’havia estre­nat, va des­pun­tar aquí. Sem­pre ho hem anat fent. Però és veri­tat que sem­pre hem vol­gut man­te­nir les obres de La Perla, que es nota més que seguei­xen en una línia. Pot­ser una cosa tapa l’altra.
El 2021 vau reno­var per vuit anys més la cessió de la Bibli­o­teca, segons el vos­tre web.
No ho sé exac­ta­ment com està.Hi ha uns plans que sem­pre són més curts del que volies perquè sem­pre s’aca­ben. Ara estem en aquest espai, ocu­pant l’espai amb una cessió, a través d’un con­curs, amb uns cànons que paguem... El dia que hi hagi un dis­seny defi­ni­tiu de la nova Bibli­o­teca, aquest espai, dei­xarà de ser un tea­tre. De moment, no ens ho plan­te­gem. Jo sem­pre penso que el tea­tre és una cosa molt efímera, de mun­tar i des­mun­tar. Una com­pa­nyia de còmics sem­pre va amb una maleta... Dis­fru­tem i apro­fi­tem i obrim el màxim aquest espai perquè el màxim de gent pugui dis­fru­tar-lo, man­te­nint la força d’un pro­jecte que no es dis­sol­gui... Que l’espec­ta­dor sem­pre noti: “Vaig a La Perla”, que s’iden­ti­fi­qui. Ara, de tant en tant, un o dos cops l’any, també està bé que el des­col·loquis: “Ara m’han fet una cosa que no té res a veure amb el que feia el Pau o el Fer­ran...”. Va venir el Bel­bel, després el Julio Man­ri­que...Real­ment aquí han pas­sat ja bas­tants direc­tors. I gent jove, gent gran, gent amb una visi­ons dife­rents. L’impor­tant és que el pro­jecte es man­tin­gui per sobre de les pro­ves i errors. També hi ha una cosa molt bonica del tea­tre, que és que el direc­tor es pugui venir a equi­vo­car aquí. I que l’espec­ta­dor pugui ser-ne còmplice. És cert que si s’equi­voca molt, l’espec­ta­dor s’enfada una mica, o es decep. Però hi haurà un altre que ha tro­bat que no s’ha equi­vo­cat gens i que és jus­ta­ment la línia a seguir. Per una com­pa­nyia pri­vada, aixe­car un pro­jecte sem­pre és un risc immens i sem­pre és una sen­sació de gaudi, de sen­sació d’il·lusió, de goig, que ve, de trem­pera, que les coses fun­ci­o­nin bé quan s’ha arris­cat a tope, quan ha sor­tit de les seves línies de con­fort.
Tor­nem a la part artística. La Perla es carac­te­ritza pel con­cepte de reper­tori de Fabià Puig­ser­ver.Això fa que hi hagi una sèrie d’obres que puguin aparèixer sim­ple­ment pel fet que han de tor­nar. I atre­vir-se ico­nes com Dansa d’agost o Cyrano.
Hi havia la idea de fer tea­tre de reper­tori i tenir un reper­tori de tea­tre. Per exem­ple, ara quan vam poder recu­pe­rar el 28 i mig a París perquè els havia agra­dat el tipus d’espec­ta­cle que els havíem expli­cat, va ser una manera de recu­pe­rar un espec­ta­cle que ja estava enter­rat i des­fet, i revi­si­tar-lo. La idea que tu la pots tor­nar a fer l’obra can­vi­ant alguns actors, can­vi­ant algu­nes idees, tor­nant-la a mun­tar, fa que sigui una cosa que tu pots revi­si­tar. Això dona un cert gaudi. Com quan tor­nes a lle­gir, quan tor­nes a escol­tar un disc, quan tor­nes a tro­bar un amic. Hi ha coses que tor­nes a tro­bar. El tea­tre és un ofici bonic, melancòlic, perquè té aquesta cosa de la bellesa del moment, que és una miqueta dau­rada, cre­pus­cu­lar: “Par­lem d’això un moment abans de sepa­rar-nos.” Els actors i els públics es tro­ben un dia, expli­quen una història i un moment que es sepa­ren, i cadascú se’n va a casa seva. La gent de tea­tre va i ve en com­pa­nyies, en pro­jec­tes, es troba i es retroba, es lliga, es relliga durant el temps, i a les obres de tea­tre passa el mateix. Una obra escrita al segle XV o als anys 30 del segle XX pot haver pas­sat de moda, o pot man­te­nir una gus­pira interes­sant, i tu pots reex­pli­car-la; això et dona una capa més. Les obres noves, que també són molt interes­sants, i d’aquí també n’hem fet mol­tes, són coses que es fan noves. A Marc Arti­gau li vam pro­po­sar “per què no escrius una obra i després la fem?”. L’any vinent vull fer una obra amb un jove autor, el Jaume Viñas, a veure si ho acon­se­guim. L’Artemi era una obra escrita expres­sa­ment per l’ocasió. Tot és vàlid. Penso que és bo no pren­dre deci­si­ons: Nosal­tres només farem això.
Ara ha par­lat del Marc Arti­gau i del Jaume Viñas, però diri­geix poc de la dra­matúrgia cata­lana, tant del segle XIX, del XX com d’ara a la seva car­rera.
Sí, no ho sé. Jo d’això no en faig gens un tema. La Perla va fent allò de què s’ena­mora en cada moment. I també m’ena­moro molt de la lite­ra­tura cata­lana. No tinc res en con­tra. Anem fent i des­fent. Aquí s’ha fet una obra de Pau Miró, una obra de Marc Arti­gau... La llista és molt més llarga del que jo podia dir ara. Per mi no és un pro­blema. S’ha fet Ros­toll Cre­mat.
És una bona època d’auto­ria con­tem­porània cata­lana? Ho demos­tren que els repre­sen­tin arreu del món. Suposo que també perquè la gent s’exposa més a xar­xes i ho diu.
Hi ha un moment boníssim. Hi ha obres potentíssi­mes i for­tes. Hi ha coses xulíssi­mes. Una altra qüestió és que jo no hagi tre­ba­llat prou, però a mi no em sem­bla cap pro­blema. Crec que hi ha d’haver de tot. També tinc la sen­sació que el direc­tor que crea, l’Albert Arri­bas i l’Alícia Gorina, fan una adap­tació sobre unes obres clàssi­ques i l’estan rees­cri­vint. L’estan posant a escena. Tinc la sen­sació que el direc­tor és, d’alguna forma, un autor que genera un nou text espec­ta­cu­lar que es deia abans. L’altra cosa és que quan les ins­ti­tu­ci­ons diuen auto­ria cata­lana, tot­hom pensi en un autor que escriu un text. L’actor també és una mica autor d’aque­lles parau­les.
La sala d’assaig és un espai d’inti­mi­tat. Ara han sor­git ombres per pos­si­bles situ­a­ci­ons de poder tòxiques. Heu modi­fi­cat cap acti­tud arran d’això?
No, no ens ha cal­gut modi­fi­car les nos­tres mane­res de tre­ba­llar. És veri­tat que la sala d’assaig és un espai vul­ne­ra­ble, igual que una classe.
És un espai de molta vul­ne­ra­bi­li­tat, no?
Sí. És veri­tat que un actor posa al límit la seva per­sona. L’espec­ta­dor també es deixa dur pels límits de la rea­li­tat. Estàs en el límit de la rea­li­tat i la ficció i estàs en un espai vul­ne­ra­ble.Sem­pre som vul­ne­ra­bles. Vas a l’autobús i també et pots sen­tir vul­ne­ra­ble perquè t’expo­ses, estàs expo­sat. Viure en soci­e­tat és estar pen­dent dels límits dels altres i dels teus. A la sala d’assaig pas­sen mol­tes coses, on es des­co­brei­xen mol­tes pos­si­bi­li­tats. A vega­des hi ha ner­vis, hi ha difi­cul­tats, hi ha pres­si­ons, hi ha sen­ti­ments a flor de pell que tu expo­ses i et des­pu­lles d’alguna manera. Tots, tant els actors com el direc­tor, com els dis­se­nya­dors, com els tècnics, tot­hom. A vega­des faig una pro­posta a un actor sense que la pugui absor­bir bé i que després la dis­fruti. Perquè l’haurà de dis­fru­tar i defen­sar cada funció. Tu has de tro­bar la manera de fer-lo sen­tir còmode i que final­ment les seves pro­pos­tes, la seva manera d’actuar, pugui tenir una estruc­tura que li sos­tin­gui i que li doni ales perquè aquesta pro­posta vagi a més i voli. Per fer-ho neces­si­tes pro­po­sar-li coses i reco­llir les que ella pro­posa i fer un mix-mix, un max-mix. Hi ha un moment en què allò que esteu fent ja no saps ben bé de qui ha sigut idea; ni de qui ha sigut ni d’on ha sor­tit. Això vol dir con­fiança. Tu no pots tren­car la con­fiança d’un i de l’altre. Després hi ha una altra cosa impor­tant que depèn molt de l’estat d’ànim de cada un. Has de saber veure com està aquell dia. Si està molt can­sat, per exem­ple, anem a fer l’última escena i veus que està molt can­sat, doncs no has de voler que quedi per­fecte. Has de saber jugar amb el seu estat d’ànim i dei­xar-lo jugar a ell amb el seu i amb el teu. I això no sem­pre és fàcil, real­ment. És un ofici com­pli­cat, el d’actor.
És més difícil ser actor que ser direc­tor?
Sí. Es col·loca cada nit en un joc molt bèstia, molt al límit. Per exem­ple, la Màrcia Cis­teró és la Màrcia però també és l’Ofèlia a l’escena. Aquesta ambi­valència és un joc que, mol­tes vega­des, a La Perla també s’expressa, al públic. L’actor fa coses que són seves, que tu li detec­tes que són els seus ges­tos, i alhora està fent el dels per­so­nat­ges. I alhora tu no has de voler dife­ren­ciar-los ni dis­cer­nir-los, sinó que has de voler crear els codis i les cir­cumstàncies perquè ell pugui nave­gar-hi. I que l’espec­ta­dor ho enten­gui i, per tant, n’esti­gui a gust i ho segueixi bé.
L’escenògraf de Peter Brook, Jan Guy Lecat, li va dir un cop “has confós que s’avor­rei­xin els per­so­nat­ges en què s’avor­reixi el públic”.
Tenia raó. Has de com­bi­nar el ritme del cada actor amb el ritme de l’espec­ta­cle. De comen­ta­ris d’aquests, també has d’estar dis­po­sat a rebre’n. Perquè la nos­tra feina és molt expo­sada. I has d’estar dis­po­sat a que la gent et digui, et cri­ti­qui, et toqui la teva ani­meta. Però te n’has de defen­sar una mica d’això. No pots estar-ne vul­ne­ra­ble, sem­pre has de pen­sar... Rela­ti­vit­zar-ho. Ara, que el que t’han dit sigui res­pectuós. Quan no és res­pectuós, és quan sor­geix el pro­blema.
La Perla ja és madura. Com ho fa per evi­tar ser sos­tre de vidre?
L’edat et demos­tra que ja no tens 30; que en tens 52. Tinc la sen­sació que el sos­tre de vidre és una expressió que n’hem par­lat molt, i que no sé exac­ta­ment què vol dir. Mouawad explica en les seves obres que la gent jove, la gent ado­les­cent, ha de tro­bar el seu lloc en el món i l’ha de tro­bar amb con­tra­po­sició amb els seus pares. No és que hagi de tren­car amb tot, però s’ha de rea­dap­tar. I en aquesta rea­dap­tació hi ha haver una mica de con­flicte.
Sí, és el cas de ‘Cels’, per exem­ple.
A totes les obres hi ha una per­sona jove que es troba davant del con­flicte del que els pares li pro­po­sen. I lla­vors ell ha de ges­ti­o­nar aquesta situ­ació i aquesta auto­a­fir­mació. Si el sos­tre de vidre es refe­reix a una gene­ració que, de forma activa, està llui­tant perquè tu no puguis pro­gres­sar, doncs això no va bé. Si és una defi­nició per dir que tot l’antic no ser­veix per res i el jove sí, doncs ho trobo real­ment atrac­tiu, però no ho trobo del tot interes­sant. Jo entenc que es con­si­deri que La Perla dis­posa d’un tea­tre, i per això pot ofe­rir alter­na­ti­ves a gent que difícil­ment tin­dria una sala, que es tren­qui aquest sos­tre. Però és que, per a nosal­tres, La Perla s’inventa un espai: Pro­posa a les admi­nis­tra­ci­ons i a la soci­e­tat, “Us sem­bla bé que fem un espai?” i ins­ti­tu­ci­ons i la soci­e­tat diuen “Val, arrisca-t’hi, vinga, a veure si fun­ci­ona”. Cada pro­ducció nova és un risc per a tots: per a actors, direc­tors, pro­duc­tors, pro­gra­ma­dors i espec­ta­dors.
Tot­hom s’arrisca, doncs?
Tot­hom. I hi ha un moment que aquest risc també és com­promís. Va lli­gat a allò que has anat fabri­cant. Has anat inven­tant, has anat arris­cant i has anat cons­truint. I com més gran ets, més temps has tin­gut per anar cons­truint coses. Però els joves poden tenir més ener­gia o unes idees noves que poden tren­car això. Es tracta d’adap­tar-s’hi al màxim i de dei­xar el màxim d’espai. De dei­xar el màxim d’espai que puguis a la gent jove, sense que això t’hagi de sem­blar ni una obli­gació ni un pro­blema. Tinc la cer­tesa que no hi ha d’haver sos­tres de vidre, que en el moment en què tu siguis cons­ci­ent que estàs impe­dint a un actor créixer, l’has de dei­xar créixer. És veri­tat que la soci­e­tat i els tea­tres han de pro­mo­ci­o­nar els joves. Pot­ser els tea­tres públics han d’aten­dre-ho una miqueta més, però també els tea­tres pri­vats, perquè, com nosal­tres, tenim volun­tat de tea­tre públic (estem en un con­veni, en un con­curs que hem gua­nyat, tot és espe­cial). En la cul­tura, en rea­li­tat, tot és con­cer­tat.
No només en la cul­tura. També reben aju­des públi­ques els dia­ris, els cot­xes...
Tot és con­cer­tat. Vol dir que has de tenir un equi­li­bri entre la teva super­vivència com a empresa perquè pugui fun­ci­o­nar, perquè si s’enfonsa, a l’empresa hi ha tota gent que dei­xarà de tenir feina i després no podràs gene­rar aquells pro­jec­tes. Ales­ho­res jo neces­sito fer això per poder després fer allò. Jo he d’anar com­bi­nant. Jo em vaig fent gran, madur no ho diria, però sí gran, i que he de començar a dei­xar més espai encara a la gent més jove, més encara del que ja hem fet, però insis­teixo en el que deia al prin­cipi, que La Perla ha dei­xat molt d’espai des de sem­pre, com el taller d’inter­pre­tació.
D’on va sor­tir l’Enric Auquer a ‘Tonio, el poeta’
L’Enric Auquer, el Sisco Vila i el Sisco Isern, que ara fa els vídeos amb nosal­tres. Hi ha una llista bas­tant llarga de noms que han fet coses després. Això, per exem­ple, era un deliri boig. Va ser un deliri perquè tenia alguns pro­ble­mes. Mol­tes vega­des ho hem vol­gut repren­dre. Però això era molt clara­ment aquesta idea, anem ajun­tant-se. Li vaig pre­gun­tar a Jean Guy Lecat què bus­cava tre­ba­llant amb mi, i em va dir: “Vull tre­ba­llar amb joves amb ganes de tren­car-ho tot i de rein­ven­tar-ho tot.” Si mires la llista de La Perla, hi ha molts espec­ta­cles fets amb molta gent jove, amb molts actors com l’Enric, que va subs­ti­tuir Bruno Oro a Natale in casa Cupi­e­llo. Després va actuar el Joan Dausà.
Dausà també?
En aquell mateix per­so­natge, sí senyor. És molt bon actor. Perquè és seduc­tor.
La Perla és com­pa­nyia o pro­duc­tora?
La com­pa­nyia sem­pre ha estat el motor del fet tea­tral. Però és que un pro­duc­tor és el mateix. Anti­ga­ment no hi havia direc­tor. Abans que s’inventés el direc­tor, fins al segle XVIII, el direc­tor era el pri­mer actor. I el direc­tor també era l’autor. I les com­pa­nyies feien obres del Molière, les obres de la com­pa­nyia del Shakes­pe­are. Les com­pa­nyies feien les obres com la Calòrica ara, amb les de Joan Yago. Durant una època varia el con­cepte. El Lliure fa una coo­pe­ra­tiva amb els actors. El 2002, quan neix La Per­la29, fer una com­pa­nyia de tea­tre sense valo­rar l’eco­no­mia hau­ria estat un error: Fem una com­pa­nyia amb què allò fix sigui l’estruc­tura de pro­ducció. I que els actors puguin anar i venir. Perquè també detec­tem que els actors els agrada anar i venir. Ara hi ha el món de la tele, i la gent neces­sita gua­nyar-se la vida. Ja s’ha pro­fes­si­o­na­lit­zat tot molt. Hi ha Segu­re­tat Social, hi ha uns avanços xulos. Clar, segu­ra­ment als 90 hi havia la tele, que ara no té la mateixa dimensió. Però, avui, hi ha un accés al cine més xulo. S’han anat gua­nyant coses. Les com­pa­nyies i les pro­duc­to­res s’han hagut d’adap­tar. Ara tots estem a mig camí. És a dir, per un cos­tat pen­sem què volem fer, què volem expli­car i com, i per l’altre pen­sa­rem també com ho podrem fer i com ens podrem gua­nyar la vida. Aquesta com­bi­nació és el que és La Perla. Una cosa que neix de l’admi­ració a les com­pa­nyies tra­di­ci­o­nals o clàssi­ques de la tran­sició cata­lana. Una admi­ració d’unes tra­di­ci­ons tea­trals molt for­tes. En el meu inici tenia molt en compte què havia fet l’ADB, Joan Oli­ver, Feliu For­mosa, Fran­cesc Nel·lo. Quan vaig estar a Ter­rassa vaig pro­po­sar al Nel·lo fer una obra però es va posar malalt. Veus? Vaig tren­car un sos­tre de vidre al revés. El Fran­cesc Nel·lo ha fet molt per la cul­tura.
La tran­sició va maleir els inde­pen­dents.
En canvi, eren feliços, gent diver­tida, gent con­tenta. Pro­fes­sors com Jaume Melen­dres, Joan Casas, Joan Abe­llan. Ara, després, vas fent i et tro­bes fent la teva car­rera. Ja no pots estar per tot. Però sem­pre estàs entre com­pa­nyia i pro­duc­tora. Les com­pa­nyies que en dèiem més clàssi­ques eren pro­duc­to­res i no ho sabien. O morien en l’intent. Come­di­ants ha durat 50 anys. Tot i els pro­ble­mes finan­cers, ha estat activa durant molt temps. S’ha inven­tat mol­tes mane­res. I ha donat feina a moltíssima gent. I tot això és una part de pro­ducció. I una altra part de com­pa­nyia. Vol­dria que l’espec­ta­dor de La Perla veiés el to arte­sa­nal. Quan l’espec­ta­dor veu una escena, veu l’actor, dar­rere veu l’esce­no­gra­fia. I s’ima­gina qui l’ha cons­truït i com l’han cons­truït. I que tot allò és un tot. I s’ima­gini, fins i tot, la gent a l’ofi­cina tre­ba­llant.
Camises negres

Retorn del feixisme

El cèlebre metge Moisès Broggi, avi del director de teatre, li recriminava que vestís camises negres, un dia que van anar a dinar junts. El net li deia que era per la devoció que tenia a Ovidi Montllor (que també en feia servir). Però l’avi li rebatia: “És horrorós, simbolitzen el feixisme. He lluitat tota la vida perquè no hi hagi camises negres. I tu ara portes una camisa negra… No passa res, tu ets lliure de fer el que vulguis, però m’impacta.” L’artista li assegurava que, llavors, posar-se una camisa negra ja no era un signe de feixisme. Però l’avi li rebatia: “no, però no m’ho puc treure del cap”. El net el va tranquil·litzar: “Avi, això ja ho hem superat. Imagina’t què em diria l’avi avui, ostres!” Els referents canvien, reflexiona el director, avui: “La camisa negra per al meu avi era una cosa ben diferent de la meva. Canvien els símbols, es poden redactar i es pot treballar perquè siguin una altra cosa. Jo, des d’una altra perspectiva molt més petita, treballo perquè les vaig construint.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia