Cultura

ART

Recuperen una valuosa escultura de Bernini que anava a ser subhastada a Barcelona

Patrimoni Nacional de l’Estat ha recuperat una valuosa escultura de l’artista italià Gian Lorenzo Bernini (1598- 1680) de les Col·leccions Reials que anava a ser subhastada a Barcelona. Es tracta de La personificació del riu Ganges, que forma part d’una maqueta de La font dels quatre rius, que en l’actualitat s’exhibeix a la Galeria de les Col·leccions Reials. Segons avança ACN, l’escultura es va retirar de la subhasta, en la qual sortia amb un preu de 2.000 euros, després de ser declarada inexportable pel Ministeri de Cultura. Una sentència judicial conclou ara que ha de ser retornada definitivament a l’Estat.

L’escultura es va localitzar el novembre del 2021 en un lot que anava a subhastar-se a La Suite Subhastes de Barcelona. Amb el nom de Vulcano i dintre del lot 54, es descrivia com una peça independent feta en bronze daurat al mercuri i que pertanyia a l’escola italiana, possiblement Florència, seguint els models de Pietro Simoni da Barga. Calculaven que tenia un valor estimat d’entre 2.000 i 2.400 euros.

El 24 de novembre del 2021, el Ministeri de Cultura va declarar aquesta obra inexportable de manera cautelar, basant-se en la Llei de patrimoni històric espanyol, i va notificar l’ordre a la sala. La casa va retirar el lot, segons l’agència ACN. La Policia Nacional va rastrejar el recorregut de l’escultura. L’obra va ser comprada a un particular per una empresa de buidat d’immobles, després va passar per un antiquari i va acabar a la sala de subhastes. Com que no existia documentació que avalés la seva procedència, es va demanar al jutjat d’instrucció de guàrdia de Barcelona el seu trasllat al Palau Reial de Madrid per examinar-la i determinar el seu origen.

Allà, els tècnics de la Direcció de les Col·leccions Reials de Patrimoni Nacional van poder comprovar que la petita figura encaixava com un guant en la maqueta original de Bernini. La peça té la mateixa composició de metalls i comparteix la mateixa tècnica de fundació que La font dels quatre rius. És la maqueta de la font que s’exhibeix a la Piazza Navona de Roma.

En paral·lel, Patrimoni Nacional va recopilar documentació que demostra la vinculació històrica de les dues peces. Cosme de Mèdici la menciona per primer cop el 1668 com a peça decorativa dels despatx de Carles II. Es va salvar de l’incendi de l’Alcázar de 1734 i l’escultura es va guardar llavors al nou Palau Reial a l’espera de restauració i destí, segons un inventari de 1773 conservat a l’Arxiu General del Palau.

Després de la investigació, Patrimoni Nacional, representat per l’Advocacia General de l’Estat, va presentar una demanda per reivindicar la pertinença de la peça de Bernini a les Col·leccions Reials. El jutjat de primera instància 42 de Barcelona ha reconegut “de manera fidedigna la seva pertinença continuada” als inventaris de les col·leccions reials de Patrimoni Nacional amb una sentència ferma publicada el 20 de maig d’aquest any. També ha declarat que l’obra és una “part indivisible de l’obra en el seu conjunt” i ordena a l’empresa que entregui la figura a la institució, recull ACN.

L’escultura representa la font amb obelisc de la Piazza Navona de Roma, feta en bronze fos i daurat per Bernini entre 1651 i 1665. En l’obra original es representaven quatre rius: el Nil a l’Àfrica, el Riu de la Plata a Amèrica, el Danubi a Europa i el Ganges a Àsia. Són figures al·legòriques que van desaparèixer posteriorment sense que hi hagués cap registre al respecte. L’últim inventari on apareix la peça íntegra és de finals del segle XIX.

Bernini va realitzar diversos models d’aquesta font i, segons documentació conservada, va fondre un en plata per a un familiar del papa Inocenci X. Per les bones relacions que tenia el pontífex amb Felip IV, és molt probable que aquesta maqueta fos un regal diplomàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.