Art

ART

La Casa Navàs restituirà la torratxa destruïda durant la Guerra Civil

La Casa Navàs de Reus restituirà la torratxa destruïda durant la guerra civil per recuperar l’aspecte original de l’edifici modernista. El projecte, finançat amb fons privats, restablirà l’aparença exterior i interior de l’immoble, concebuda per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Abans de col·locar-la, la torratxa es construirà per complet a la nau de l’empresa que s’encarrega d’aquests treballs i després es traslladarà per blocs a l’edifici, segons avança ACN. La previsió és enllestir aquest mirador el primer semestre de 2025 i s’estudiarà la possibilitat que sigui visitable puntualment. La directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha posat èmfasi a la feina artesanal que implica el projecte, talment com tenien els edificis de l’època.

La Casa Navàs de Reus va quedar greument alterada el 26 de març de 1938, quan una bomba va afectar l'últim pis, a més de la teulada, el capcer i la torratxa. Aquests dos últims elements, de fet, van quedar totalment destruïts. Un cop acabada la guerra civil, els propietaris Joaquim Blasco i Maria Font de Rubinat van ordenar la reconstrucció del segon pis per tornar-lo a fer habitable, tot i que els elements decoratius exteriors no es van restituir per motius econòmics. D'aquesta manera, la façana ha mantingut l'aspecte d'inacabat fins a l'actualitat, una imatge que s'espera que canviï a partir del primer semestre de l'any vinent. 

 Després d'adquirir-la al 2018, els actuals propietaris van proposar-se recuperar tant el capcer com la torratxa, que van desaparèixer de forma "traumàtica" i "violenta". Després de restaurar el capcer ara fa quatre anys, el pròxim element que es restituirà serà el mirador que feia xamfrà entre la plaça del Mercadal de Reus i el carrer de Jesús. Segons Sílvia Sagalà, es tracta d'una iniciativa que "canviarà la fisonomia" del conjunt de la plaça. 

Malgrat que es conserven alguns elements originals de la torratxa, s'ha optat per construir des de zero el mirador a partir d'una recerca feta amb documentació de l'època, segons avança ACN. L'empresa que s'encarregarà de liderar el projecte és Constècnia 3 SL, que comptarà amb la col·laboració d'altres companyies que duran a terme els elements que conformaran el mirador, com és el cas dels vitralls, les parets de pedra o les peces de forja que culminaran la torratxa. La reconstrucció d'aquest mirador ha estat dissenyada pels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador restaurador Pau Arroyo, qui ja van encarregar-se del projecte de restabliment del capcer de l'edifici. Les obres compten amb el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni del Camp de Tarragona, ja que es tracta d'un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). 

Originàriament, es té constància que la torratxa estava feta de pedra, si bé en aquesta ocasió s'ha hagut d'incloure una estructura interna feta amb acer inoxidable per tal de complir amb la normativa actual i garantir-ne la seguretat. Un cop acabada, la torratxa tindrà una alçada total superior als dotze metres, incloent-hi els elements de forja que culminaran la part superior del mirador. El calendari previst d'obres és que entre el juny i desembre d'enguany s'enllesteixi la rèplica de la torratxa al taller de Constècnia i al gener de 2025 es comenci el trasllat i col·locació de l'element -dividit en blocs-, una tasca que s'augura que s'allargui tres mesos. Es tracta del mateix sistema de construcció que s'ha utilitzat en la col·locació de les torres de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí a Barcelona. La voluntat dels impulsors és que les obres no interfereixin amb les visites i activitats programades a l'interior de l'immoble. D'altra banda, les estretes mesures de l'escala de caragol que hi haurà a l'interior del mirador dificultaran el seu accés, encara que no es descarta que es pugui visitar en moments puntuals, una opció que s'estudiarà i es concretarà de cara al futur. Ara bé, és una opció que no s'inclourà en les visites ordinàries a l'edifici modernista. D'igual forma que en el cas de la construcció i restitució del capcer, la rèplica de la torratxa és finançada per complet a través de fons privats del grup empresarial Masergrup, tot i que no ha transcendit la xifra total de pressupost que es destinarà a aquests treballs. "Tot el que fem a Casa Navàs sempre ho hem fet amb finançament privat, per tant, continuarà sent així. Benvingut sigui el dia que l'administració pública s'hi vulgui sumar, perquè tot i ser una casa privada té una clara vocació de servei públic", ha insistit Sagalà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia