Art

Cultura

Mor García Totorika, pintor basc de llarga trajectòria

Durant una trajectòria de seixanta anys va pintar més de 800 obres

El pintor basc José Ángel García Totorika va morir el cap de setmana passat, a l’edat de 83 anys, després de viure una trajectòria de més de seixanta anys dedicada a la pintura.

Va néixer a Galdames (País Basc), i amb només divuit anys va començar a fer els seus primers quadres. En un principi eren només per regalar a les amistats i a la família, però ràpidament les seves pintures van cridar l’atenció de persones externes i García Totorika va començar a pintar per encàrrecs. L’any 1966, a l’edat de 25 anys, va fer la seva primera exposició. A partir d’aquí va viure uns anys a cavall de la pintura i la publicitat (la seva professió), fins que a l’edat de 40 anys va decidir abandonar la feina principal i dedicar-se exclusivament a la pintura, la seva passió.

Els seus quadres són de diverses temàtiques i han estat venuts tant a particulars com a col·leccionistes de tot el món. Al llarg de seixanta anys de carrera va participar d’una multitud d’exposicions, tant nacionals com internacionals i en total va arribar a pintar més de 800 obres.

El seu recorregut pictòric es diferencia amb dues grans etapes: una primera més figurativa, costumista i detallista, on reflecteix els costums de la societat basca, la cultura i l’esforç; i una segona més acolorida i experimental, fent una pintura expressionista i alliberant-se de les formes rígides utilitzant diverses tècniques com l’oli, el carbó, la cera o les aquarel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia