Arts escèniques

El Grec indaga entre el caos i l’harmonia

La companyia Guy Nader/ Maria Campos (GN|MC) estrena del 3 al 5 de juliol Natural order of things al Mercat de les Flors, dins el festival Grec. És un muntatge que manté l’ADN de la seva dansa acrobàtica i que posa en joc les normes de la física amb el cos de ball format per nou ballarins. La peça, que ha rebut el suport del Mercat, també farà una breu estada en la temporada, del 28 al 30 de març. Després de la trilogia sobre la relació de l’espai i el temps i sempre amb música en directe, ara proven de sortir d’aquest espai de confort i relacionar entre el caos i l’harmonia.

En el punt de partida coreogràfic, els dos coreògrafs plantegen un concepte com el del sistema natural i el sistema social de l’ordre. Totes les estructures tendeixen a establir normes de control i equilibri per garantir al màxim l’estabilitat de la comunitat (sigui en una societat o en una colònia de fongs). Però tot sistema aboca al col·lapse perquè no existeix una forma que no acabi derivant en una forma imperfecta amb tendència a evolucionar, a transformar-se. Per al ballarí libanès, el grup procura resistir-se al caos i tornar a trobar una harmonia.

El repte de GN|MC és construir una coreografia sense que els ballarins surtin d’una línia imaginària. És una figura en moviment constant des de tots els paràmetres possibles. La intenció és construir una coreografia abstracta a partir dels cossos de la forma més concisa possible. Per aquest motiu, han eliminat aquest cop la presència del músic per no desviar l’atenció del públic de la precisió coreogràfica. La música, composta en paral·lel a l’elaboració de la coreografia, tant acompanya el moviment com planteja el contrast amb l’acció.

El seu interès per la física els ha permès obrir una línia de moviment molt pròpia. Per a Campos, en el seu treball sobre la suspensió “hi ha eleccions estètiques i coreogràfiques però, a la vegada, el moviment és tan senzill com el de deixar-se caure.”

La companyia va actuar per primer cop en el Grec el 2009 amb Btwin Barcelona Beirut, una peça sobre les fronteres i el fenomen migratori, i hi van tornar el 2021 amb Made of space, el tercer treball sobre el temps, que se suma al Time takes the time time takes (2015) i Set of sets (2018).

GN|MC (premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de dansa) és una de les companyies catalanes més internacionals, avui en dia. Treballen junts des del 2006, període durant el qual han creat conjuntament diverses obres que s’han mostrat en diferents teatres i festivals a escala nacional i internacional. També han estat convidats per crear en prestigioses companyies internacionals, com ara EN-KNAP, a Eslovènia; Eva Duda Dance Co., a Hongria; Tanzmainz Staatstheater, a Alemanya, i Xiexin Dance Theatre, a la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia