Música

música

Júlia Colom: “La cultura mediterrània és una realitat com una catedral”

La cantant mallorquina Júlia Colom (Valldemossa, 1997) s’ha convertit durant l’últim any i escaig en una de les veus amb més projecció internacional de la música en català. El 28 d’abril del 2023 es va publicar el seu primer àlbum, Miramar (La Castanya), un prodigi d’equilibri entre tradició i modernitat, poc després d’haver actuat en la fira professional Visa for Music de Rabat (Marroc) i en el festival SXSW d’Austin (Texas). La seva veu càlida, subtil i poderosa alhora ha sonat també a Montreal (Canadà), Holanda, França, Alemanya, Portugal i altres països europeus. Com s’explica l’interès que suscita la seva música en països tan diversos? “Miramar és un disc molt local, que xerra del lloc d’on jo soc, de les meves arrels mallorquines. És un disc molt km 0 i crec que això és justament el que m’ha obert la porta per accedir a públics tan diferents d’altres països”, explica la cantant , que exemplifica perfectament la connexió entre allò local i allò universal, sense passar necessàriament pels imperatius de les tendències musicals del moment. “Òbviament no m’estic movent pels territoris de la indústria mainstream”, aclareix.

Formada al Taller de Músics de Barcelona, ciutat on va viure durant quatre anys –i on l’any passat va actuar en el Primavera Sound–, Júlia Colom es mou àgilment entre el jazz, la cançó tradicional mallorquina i mediterrània en general –als 6 anys ja cantava El cant de la Sibil·la, com es pot comprovar a YouTube – i altres ingredients, inclosa l’electrònica. “La cultura mediterrània és una realitat com una catedral, i resulta molt atractiva per a gent d’arreu del món. Però no sempre ets prou conscient de tot el que fa que la teva identitat sigui com és. A mi m’ha passat: ha estat ja de gran que he agafat aquesta consciència sobre la meva identitat. També supòs que hi té molt a veure el fet d’haver nascut en una família força compromesa amb la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres tradicions. Segurament la música que faig és fruit de tot això, perquè canto en la meva llengua i m’agrada també utilitzar tonades que es cantaven abans”, afirma Júlia Colom. A la pregunta de com veu l’estat actual de la música balear, contesta: “Jo crec que les Illes Balears estan en un moment musicalment molt bo, i hi ha uns quants artistes que també estan fent música a partir de la tradició. De fet, jo tinc amigues que són increïbles com ara la Joana Gomila i l’Anna Ferrer, que també els agrada partir d’aquesta base”, diu, i hi afegeix tot seguit: “Però jo et diria que aquesta sensibilitat respecte a la tradició és un fenomen més global que està passant ara mateix no només a l’Estat espanyol, sinó a nivell ja global. Crec que les músiques d’arrel s’estan començant a reivindicar després de dècades d’estar una mica adormides i s’estan revalorant. No és un fet aïllat que jo faci això, sinó que forma part d’un moviment més gran.”

Acompanyada per Joan Calduch (bateria), Martín Leitón (guitarra) i Àlex Bas (so), Júlia Colom actuarà aquest vespre a la plaça Catalunya de Barcelona, en un concert gratuït del Festival de les Idees i la Cultura, el FIC (20 h), que precedirà el de Sidonie, i aquest dissabte cantarà a l’Alfolí de la Sal de l’Escala, dins del Portalblau (20 h, 15 euros), el festival de música i art a la Mediterrània, que obre amb ella un intens estiu.

EN DIRECTE

Avui
Júlia actua avui a la plaça Catalunya de Barcelona, dins del FIC, i demà ho farà al Portalblau de l’Escala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia