Patrimoni

PATRIMONI

Expectació a Mataró pel retorn de les campanes de Santa Maria

Les cinc peces s’han descobert aquesta tarda a la Basílica on s’hi exposaran fins al dia 5

Diumenge 7 es beneirà la Carme, l’única nova, i el dia 9 retornaran al seu lloc dalt de campanar

Mataró està de festa major i encara no son Les Santes. Aquesta tarda s’han descobert a l’interior de la Basílica de Santa Maria les cinc campanes que el març passat van abandonar la ciutat per ser restaurades. Les peces, que llueixen com a noves, han estat rebudes per centenars de ciutadans que han volgut comprovar en directe el seu bon estat immortalitzar el moment amb una imatge. Les principals novetats que han pogut notar els visitants han estat la neteja dels bronzes, ara molt més brillants perquè se’ls ha sotmès a un tractament amb sorra. També s’han millorar les tremuges que les aguanten i que, segons s’espera, permetran recuperar el so que tenien fa un segle. Les campanes, però, son el plat central d’una exposició amb elements informatius que es complementarà amb visites comentades. Quedaran exposades durant una setmana, fins al divendres dia 5. El dissabte dia 6 la ciutat continuarà amb els actes de benvinguda i les peces sortiran a la plaça de Santa Maria on també hi hauran diferents actes culturals per continuar la festa i diumenge dia 7 a les 12 del migdia hi haurà la benedicció de la campana Carme, l’única que s’ha fet nova, a càrrec del bisbe auxiliar de Barcelona, monsenyor Javier Vilanova Pellisa. Finalment el dia 9 es col·locaran novament al campanar en una operació amb grua semblant a la que les va despenjar i que promet ser espectacular.

El calendari dels actes del retorn de les campanes a Mataró es va donar a conèixer fa uns dies coincidint amb la celebració de la primera jornada de Campanologia Memorial Lluís Hugas. Hugas, mort el 2023, va ser campaner major de Mataró durant quaranta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia