Llibres

Premis literaris de Girona

Pilar Rahola guanya el Bertrana amb la novel·la ‘Cornèlius, l’almogàver’

Josep-Anton Fernàndez ha estat premiat amb el Palol de poesia, Salvador Sabrià amb el Rahola d’assaig i Teresa Muñoz amb el Muntaner de literatura juvenil

La periodista, escriptora i política Pilar Rahola (Barcelona, 1958) ha guanyat el 57è Premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, amb la novel·la històrica Cornèlius, l’almogàver, que ha estat seleccionada pel jurat entre les 93 obres presentades. Aquest guardó es lliurarà, juntament amb la resta dels Premis Literaris de Girona, a la Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana, que tindrà lloc el 17 de setembre a l’Auditori de Girona. Durant la gala literària es lliuraran també els premis a Josep-Anton Fernàndez (47è Premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 6.000 euros); Salvador Sabrià 45è Premi Carles Rahola d’assaig, dotat amb 6.000 euros) i Teresa Muñoz (39è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros), així com també els guardonats del premi Aurora Bertrana de traducció, el Cerverí de lletra de cançó i el Lletra per a projectes digitals de literatura catalana, que no es coneixeran fins la mateixa nit. Els quatre llibres guanyadors dels premis Bertrana, Palol, Rahola i Muntaner ja estaran a la venda a partir de la nit del 17 de setembre, a l’Auditori, i l’endemà ja a les llibreries de tot el país.

El jurat del Bertrana, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, ha decidit atorgar el premi a Pilar Rahola amb aquest argument: “En una vibrant odissea medieval del segle XIII, el cavaller Cornèlius Papapoulus de Famagusta es veu immers en aventures èpiques per Anatòlia, des de la seva trobada amb Ramon Llull fins a la seva història d’amor amb Garsenda de Torroella [...] Cornèlius, l’almogàver és un relat que combina acció, reflexió i profunds sentiments, que endinsa el lector a una època apassionant de la nostra història”.

Pel que fa al Palol, el jurat format per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Anna Gual i Miquel de Palol, ha seleccionat el poemari L’estranger a casa, de Josep-Anton Fernàndez, presentat així: “És un llibre sobre l’estranyesa: sobre el pas d’una frontera interior que ens converteix en estrangers a nosaltres mateixos. És també un llibre sobre la pèrdua: l’autor hi expressa poèticament el dol per la mort de tres éssers estimats. I finalment, el poemari tracta de com les coses més pròximes (la història individual i col·lectiva, la sexualitat, el treball creatiu) ens obren a noves dimensions, estranyes i sorprenents, de nosaltres mateixos”.

El jurat del Rahola, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l’obra titulada L’escriptori de la seu, de Salvador Sabrià. Així s’explica el contingut d’aquest assaig: “En plena revolució anarquista, una nit d’octubre del 1936, al cementiri de la Seu d’Urgell van ser afusellades vint-i-tres persones. Entre elles, el fondista Jaume Sabrià Roca. Quan al cap d’un any es van exhumar els cadàvers, només en van aparèixer vint-i-dos. Faltava el de Jaume Sabrià. L’exploració del cas, a càrrec del seu net periodista, és la base d’un llibre que fa un recorregut per la quotidianitat de la Seu durant la revolució i posa en relleu tant la difícil “convivència” familiar amb un desaparegut com l’esforç col·lectiu per recuperar la memòria històrica”.

El jurat del Ramon Muntaner, integrat per Dolors Cabrera, David Cirici, Xavier Gual, Anna Pardos (Mixa) i Patrizia Campana, ha premiat la novel·la Bereshit, de l’autora Teresa Muñoz. Aquesta és la seva sinopsi: “En aquesta obra, la protagonista, Greta, una noia de divuit anys, descobreix que la mort de la seva germana no va ser a causa d’un accident, sinó d’una maledicció que ha perseguit les dones de la seva família. Amb l’ajuda de la Dàlia intentarà trencar la maledicció i salvar la seva pròpia vida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia